Dlouhé čekání na konečnou podobu soupisky 1.SK Prostějov ještě neskončilo. Až v těchto dnech a hodinách se někteří plejeři dozvědí, zda zůstávají na Hané, nebo budou muset vzít zavděk jinými štacemi. Blíží se přitom úvodní kolo soutěže Fortuna:Národní liga. A tak vedení klubu v mnohém zveřejnilo své plány, záměry a cíle do ročníku 2021/2022.

V minulé sezóně Prostějov zazářil. A nemálo překvapil, třetí místo by mu tipoval málokdo. A tak jsou cíle vedení jednoznačné. Ale přeci jen možná trochu nižší, než by někteří očekávali. „Navíc my máme vždy vysoké cíle. A to se nemění. Víme, že druhá liga bude nesmírně náročná, taková ještě dlouho nebyla, hrát bude Opava, Zbrojovka, Příbram, Žižkov, taky Líšeň, vždyť byla druhá. My ale chceme znovu hrát nahoře, kolem pátého místa,“ vyhlásil v pátek předseda klubu František Jura. Oddíl i o víkendu zkoušel poslední hráče, zvažoval, koho přijme a koho ne. „Stále zkoušíme, ještě nejsme úplně rozhodnutí u všech hráčů. Je to trochu těžké, ale času bylo prostě málo,“ poznamenal Jura.

Velká očekávání ale už nyní vzbuzují dohodnuté a podepsané posily jako Vasil Kušej, Petr Jiráček, Marek Hausknecht či Filip Žák. „Doufáme, že zde bude dlouho a že nám nyní pomůže tým stabilizovat a pro příští rok přispěje k bojům o baráž,“ říká kupříkladu Jura k Petru Jiráčkovi, největší tváři týmu, ne-li celé soutěže. Ale ocenění se dočkávají i jiní. „Přišel třeba Filip Žák z Blanska, ročník 1995. Je to zkušený a šikovný hráč, rychlý. Může hrát i na kraji, nebo dokonce podhrota. Je to takový univerzál,“ poodhalil sportovní manažer Ladislav Dudík. Jinde se ještě bude o místo v týmu válčit. „Pravou stranu jsme dlouhodobě neměli zdvojenou. Jak jsme měli levou, tak naopak byla pravá trošičku ‚achillova pata‘. O to se nyní poperou Bartolomeu a Vlachovský,“ informoval sportovní veřejnost.

Tým už v minulosti postrádal vysokého útočníka. Vlastně od chvíle, co skončil s kariérou Karel Kroupa. Mohl ho nahradit Řek Pozatzidis, ale trenéry o svých kvalitách nepřesvědčil. „Měli jsme taky vytipovaného Filipa Vechetu ze Slovácka. Na poslední chvíli si asi svými brankami řek o smlouvu, tak si ho Slovácko nechalo. Rozhodli jsme se, že půjdeme do varianty, kterou jsme měli, tedy hry bez vysokého hrotového útočníka. Budeme pracovat prostě s hráči, které máme,“ prozradil Ladislav Dudík. Ten už v minulosti žehral na nedostatek některých typů hráčů na trhu.

Mnoho hráčů tak přišlo, řada jich ale zůstala: Koudelka, Stříž, Machynek nebo Sus už se pomalu, ale jistě stávají stálicemi. Zejména se to dá říct o Koudelkovi, od kterého se nyní čeká větší brankový přínos – kromě produktivity střelby se jinak jeho hernímu přínosu nedá nic vytknout. Celkově se dá čekat, a taky čeká, že tým by měl působit podobným dojmem jako v sezóně minulé. I vedení naznačuje, že starý a nový trenér mají podobné představy o hře a požadavky na hráče. „V kádru jsou velké změny, ale doufám, že herně zůstaneme. Proto se mi taky líbil Prostějov, protože klub chtěl zůstat na svém a být dále úspěšný,“ říká k tomu sám trenér eskáčka Jiří Jarošík.