Není to tak dlouho, co 1.SK Prostějov končíval okolo desátého místa. A větší část sezóny bojoval o to, aby se vůbec ve Fortuna:Národní lize udržel. Doba se však změnila. Nyní je tým pasován i do role černého koně soutěže. Za vše „může“ minulá sezóna, která se týmu nadmíru povedla – třetí místo bylo rozhodně nad očekávání. Mužstvo se nyní sice změnilo, přesto by ale mělo mít podobné vyhlídky. Krátce před startem nového ročníku se v dnešním drobnohledu zaměříme na to, co v sezóně čeká (nebo může čekat) hráče 1.SK Prostějov.

Těžká příprava
Měsíc. Jen tak dlouhou dobu měl trenér Jiří Jarošík k tomu, aby své svěřence připravil na nový ročník. Týmové tréninky začaly 21. června a už na prvním pondělním se objevili hráči jako Dziuba, Uzlík, Jiráček, Hausknecht nebo Vichta. Někteří z nich nakonec na zkoušce neuspěli, jiní se až do posledních chvilek prali o to, aby se do týmu dostali. Už od začátku se pak trenér Jarošík soustředil na řešení centrů, náběhy, rozehrávku nebo způsob bránění. Drtivá většina situací z tréninku maximálně stimulovala hru. Poměrně brzy pak přišly na řadu také přípravné zápasy. Už 26. června se eskáčko setkalo s prvním soupeřem, snad vůbec nejtěžším, na kterého v létě narazilo. A výsledek tomu odpovídal, se Slováckem Prostějov prohrál 0:5. Následovaly pak další čtyři zápasy: s Baníkem Ostrava (0:3), s Uničovem (3:1), asi nejpovedenější zápas přípravy se Zlínem (2:2) a naposledy s již řečenými Rosicemi (opět 2:2). Zejména mezi 3. a 10. červencem měli hráči nabitý program, odehráli hned tři přípravná utkání.

Skládání týmu
… bylo nakonec složitější, než se na první pohled mohlo zdát. Už odchod trenéra Pavla Šustra počátkem června rozčeřil vody a mnohé změnil. Hlavně se však ukázalo, že si hráčů Prostějova dobře všímala konkurence. A tak se mnozí začali stěhovat. Odešli nadějní mladíci David Jurásek, David Píchal i Tomáš Zlatohlávek, který přitom v Prostějově působil pouze jednu sezónu. Odešel taky Šimon Šmehyl, ač o něj eskáčko mělo nemalý zájem. A dalo by se pokračovat. Nový trenér Jiří Jarošík se tak musel s týmem nejen sžít, ale také ho vhodně doplnit, navíc mnohonásobně. Což se vcelku podařilo, střed zálohy vypadá dobře, obrana taky. Jenže kraj, tam je to horší. „Ano, na kraji zálohy nás bohužel stále tlačí pata,“ posteskl si týden před začátkem soutěže. Totéž se ale dá říct i o útoku. Za odchozí Píchala, Zlatohlávka a taky útočně zaměřeného Juráska přišel pouze Filip Žák a s otazníkem je stále Jakub Vichta. Jak se ukázalo, nejstabilnějším prvkem týmu jsou brankáři, tedy tandem Mucha–Bárta.

Začátek sezóny
Těžší snad ani Prostějov nemohl chtít… Nejdříve doma Příbram, pak venku Sparta „B“ a následně doma Zbrojovka Brno. Těžký los má samozřejmě svá pozitiva i negativa. Pozitivem je, že by mohl do ochozů nalákat diváky. A pokud by hra odpovídala jejich očekávání, mohli by začít chodit klidně i ve větším počtu. Stejně tak by tým mohly případné úspěchy s těmito celky povzbudit do další práce. Kdyby se na druhou stranu nezadařilo a po prvních třech kolech by měl tým jen bod, bylo by zle. I když podobně na tom bylo eskáčko v sezóně 2020/2021 a netřeba připomínat, jak nakonec dopadla. „Věřím, že Příbram můžeme porazit,“ prohlašuje ale třeba Daniel Bialek. Ostatně Prostějov loni dokázal hrát vyrovnaně s kýmkoli. Třeba se tedy nedávná historie zopakuje, v tom nejpříjemnějším možném duchu.

Atraktivní soupeři
Loni to byly Žižkov, dále třeba Dukla a taky nedaleké Blansko. A pak už prakticky nic. Letos to ale vypadá na mnohem zajímavější zápasy. Rozhodně přibylo týmů, které si o pozornost říkají už jen svým jménem. Je libo Zbrojovku Brno? Nebo Opavu? A co takhle Starkova Příbram? Eskáčko navíc sice přišlo o derby s Blanskem, nicméně přibude naopak derby proti Vyškovu. Ten je navíc Prostějovu nejen geograficky blíže, ale také hráčsky, například Stříž, Koudelka nebo Sečkář zde hrávali. „Jsme za tohle nové derby rádi. A do budoucna nevylučujeme spolupráci,“ poznamenal už v době, kdy bylo jasné, že Vyškov půjde výše, předseda eskáčka František Jura. Zajímavostí pak je, že v soutěži přibylo i jedno městské derby. A netradičně v Brně. Proti sobě totiž budou nastupovat Líšeň a Zbrojovka…

Nová soutěž, nové výzvy
Blížící se ročník může velice znatelně překopat fotbalovou mapu České republiky. Ještě nikdy nebylo tak snadné se dostat do nejvyšší ligy. A zároveň ještě nikdy nebylo tak těžké ji získat. Zdá se vám to jako nesmysl? Ne tak docela. V novém ročníku totiž jeden tým postupuje rovnou, další dva čeká baráž. Šance na to projít výše jsou tak násobně vyšší než třeba minulý rok, kdy postupoval jediný celek. Zároveň však platí, že soutěž bude mimořádně kvalitně obsazená. Líšeň, Žižkov, ale taky Brno, Příbram, Opava… Fortuna:Národní liga bude velice atraktivní a zároveň velice těžká pro všechny její účastníky. Kvalitních týmů je v ní zkrátka příliš mnoho na to, aby bylo snadné určit nejen favorita, ale i adepty na první tři místa. Vědomo si je toho i vedení 1.SK Prostějov, které vcelku rozumně označilo za cíl hru okolo pátého místa. I to by přitom bylo v dané konkurenci vlastně úspěchem.

Aktuální soupiska 1.SK Prostějov
Ročník Mládežnický klub Aktuální klub Nový hráč
BRANKÁŘI
Filip Mucha 1992 Olomouc 1.SK Prostějov
Michal Bárta 1989 Valašský FC 1.SK Prostějov

OBRÁNCI
Roman Bala 1997 Krnov 1.SK Prostějov
Daniel Bialek 1995 Vítkovice 1.SK Prostějov
Milan Kadlec 1995 Vlašim Vlašim zkouška
Lubomír Machynek 1994 HFK Olom. 1.SK Prostějov
Michael Sečkář 1996 Vyškov 1.SK Prostějov
Aleš Schuster 1981 Mor. Slavia 1.SK Prostějov
Michal Stříž 1994 Boskovice MFK Vyškov hostování

ZÁLOŽNÍCI
Robert Bartolomeu 1993 Otrokovice FC Blansko zkouška
Marek Hausknecht 2001 Prostějov SK Sigma Olomouc hostování
Petr Jiráček 1986 Tuchořice FC Fastav Zlín Hostování
Jakub Kopřiva 1998 Plzeň 1.SK Prostějov
Vasil Kušej 2000 Ústí nad Labem Ústí nad Labem Hostování
Solomon Omale 2001 Galladima 1.SK Prostějov
Martin Sus 1989 1.SK Prostějov
Michal Zapletal 1998 Určice 1.SK Prostějov

ÚTOČNÍCI
Jan Koudelka 1992 Boskovice 1.SK Prostějov
Jakub Vichta 1995 Boskovice SK Uničov zkouška
Filip Žák 1992 Olomouc 1.SK Prostějov p přestup z Blanska
Trenér: Jiří Jarošík

Příchody:
Marek Hausknecht, záložník – hostování z SK Sigma Olomouc
Petr Jiráček, záložník – přestup z FC Fastav Zlín
Filip Žák, útočník – přestup z FK Blansko

Odchody:
Adam Dittmer, záložník – hostování v SK Uničov
David Jurásek, útočník – přestup do FK Mladá Boleslav
Štěpán Langer, záložník – konec hostování, návrat do SK Sigma „B“
Jakub Matoušek, záložník – konec hostování, návrat do SK Sigma Olomouc „A“
David Píchal, útočník – hostování do FK Mladá Boleslav
Jiří Spáčil, záložník – konec hostování, návrat do SK Sigma Olomouc „B“
Dominik Straňák, obránce – hostování v SK Uničov
Šimon Šmehyl, obránce – přestup do KFC Komárno
Jan Šteigl, záložník – přerušení profesionální hráčské kariéry
Tomáš Zlatohlávek, útočník – konec hostování, přesun do FC Sellier & Bellot Vlašim