Letní příprava celku 1.SK Prostějov je zdárně u konce. Ani ne měsíc trvající příprava hráčů vyústila v sobotu v generálku s třetiligovými Rosicemi. Co ale utkání předcházelo? Jak se tým připravoval na vstup do nového soutěžního ročníku? A co některá čísla z přípravy? Právě tohle vše nabídnou následující řádky, kde si uplynulý měsíc rozebereme.

 

Měsíc. Jen tak dlouhou dobu měl trenér Jiří Jarošík k tomu, aby své svěřence připravil na nový ročník. Týmové tréninky začaly 21. června a už na prvním pondělním se objevili hráči jako Dziuba, Uzlík, Jiráček, Hausknecht nebo Vichta. Někteří z nich nakonec na zkoušce neuspěli, jiní se až do posledních chvilek prali o to, aby se do týmu dostali. Už od začátku se pak trenér Jarošík soustředil na řešení centrů, náběhy, rozehrávku nebo způsob bránění. Drtivá většina situací z tréninku maximálně stimulovala hru.

Poměrně brzy pak přišly na řadu také přípravné zápasy. Už 26. června se eskáčko setkalo s prvním soupeřem, snad vůbec nejtěžším, na kterého v létě narazilo. A výsledek tomu odpovídal, se Slováckem Prostějov prohrál 0:5. Následovaly pak další čtyři zápasy: s Baníkem Ostrava (0:3), s Uničovem (3:1), asi nejpovedenější zápas přípravy se Zlínem (2:2) a naposledy s již řečenými Rosicemi (opět 2:2). Zejména mezi 3. a 10. červencem měli hráči nabitý program, odehráli hned tři přípravná utkání.

Zejména zprvu se tým v přípravě hledal. Bylo to způsobeno jak kvalitou soupeřů, tak skutečností, že si nově skládaný tým sedal. Na zkoušce v něm navíc v té době byl i půltucet hráčů, hodně se tak měnilo složení jednotlivých řad. Postupem času už ale tým nabíral jasné obrysy. Většina hráčů, kteří v něm zůstali z minulého ročníku, zdá se, prozatím trenéra Jarošíka ubezpečila o svých kvalitách. Plejeři jako Kopřiva, Machynek, Koudelka nebo Schuster si řekli o základní sestavu.

Naopak řada hráčů během přípravy neuspěla. Nebo se nakonec ani nedostavila. Zkouškou tak neprošli Uzlík, Dziuba, Pozatzidis, Pittner, Celba nebo Panagou. Brankáře Trefila nakonec tým rovněž neangažoval, ale z jiného důvodu. Trefil byl pojistkou pro případ, že by Filip Mucha odešel do ligy, tak se ale nakonec nestalo. K týmu se pak vůbec nepřipojila plánovaná posila směrem dopředu Vecheta. Útočník Slovácka nakonec zůstal s ligovým týmem.