Obtížné skládání týmu 1.SK Prostějov je – zdá se - u konce. A to nezvykle až těsně před začátkem sezóny. Ta zastihla eskáčko již kompletní, na druhou stranu ale také ne zcela sehrané. Což mohlo přispět k výsledku prvního soutěžního utkání. Zápas s Příbramí totiž přinesl první prohru, a sice poměrem 1:3. Nyní navíc fotbalisty Prostějova čekají další těžké mače. Nejbližší o víkendu s rezervou Sparty na Strahově a následně o týden později na domácí půdě proti brněnské Zbrojovce. V takovém případě může být každý bod zlatý...

Hotovo, uff. To si nejspíš řeklo vedení 1.SK Prostějov. Mělo proč, po divokých pěti týdnech se mu podařilo s trenérem Jiřím Jarošíkem dát dohromady soupisku na sezónu 2021/2022. Nebylo to jednoduché, řada hráčů odešla. A naopak řada příchozích až do poslední chvíle nevěděla, zda si za eskáčko zahraje. Nyní už je jasno.

„Zůstanou všichni hráči, kteří zde byli na zkoušce,“ informoval ještě před utkáním s Příbramí sportovní manažer Ladislav Dudík. Útočník Jakub Vichta, záložníci Robert Bartolomeu a Martin Vlachovský stejně jako bek Milan Kadlec tak vyspravili díry, které po odchodech v posledních dvou měsících nastaly.

Přitom hned tři z těchto hráčů naskočili do zápasu, z toho Kadlec a Bartolomeu do základní sestavy. A nevedli si zle. I když výsledek 1:3 se na jejich rozpoložení pochopitelně hodně podepsal. „Nejsem spokojený. První poločas byl od nás hodně špatný. Penalta byla jasná, u druhého gólu nevím, co to bylo… Prostě to pískl. Od nás prostě špatné,“ vyjádřil se exsparťanský talent Milan Kadlec, který po pauze navázal na své druholigové zápasy ve Vlašimi. Prozradil zároveň, že v poločasové přestávce bylo v kabině živo. „Dostali jsme trochu ceres. Řekli jsme si, že nemáme co ztratit, tak jsme na to vlétli. Patnáct dvacet minut dobrý. Ale pak jsme zase úplně zbytečně dostali gól,“ smutnil Kadlec po zápase.

Spokojený nebyl ani trenér Jarošík. Ten se navíc v útoku musel obejít bez Vasila Kušeje, jehož přesun na Hanou se do sobotního utkání nepodařilo dotáhnout papírově. „Soupeř nás jednoznačně převyšoval v osobních soubojích jeden na jednoho, v technické a taktické vyspělosti,“ hodnotil po prvním utkání. „Prakticky ve všem jsme dnes zaostávali. Dneska se nebylo bohužel ani na čem chytit,“ dodal vzápětí. Nicméně byly vidět i lepší stránky týmu. „Ve druhém poločase jsme se semkli jako tým a bylo vidět, že máme na to hrát proti mužstvům, která budou hrát o první druhé místo. I my ale máme na to, abychom hráli o místa nahoře,“ věří Milan Kadlec.

Jeho slova již brzy prověří další soupeři. V neděli dopoledne hraje Prostějov s rezervou Sparty, týden na to doma s Brnem. Otázkou nyní je, jak utkání s Vlašimí poznamená základní sestavu. Na soupisku pro duel s Příbramí se vůbec nedostal například právě zmíněný Jakub Vichta. V poločase šlo dolů duo Hausknecht–Omale. Hlavně se však může začít ukazovat, zda se špatné výsledky z domácích utkání a dobré z venkovních budou znovu opakovat. Zatím eskáčko na uplynulý ročník navazuje. Bohužel zatím v nepříliš povedených výkonech i výsledcích na vlastním stadionu.