Že to na Strahově proti rezervě věhlasné Sparty bude zatraceně těžké, tušil asi každý. Eskáčko se ovšem nezaleklo a úvod zápasu naznačoval, že by mohlo papírové předpoklady prolomit. To by ovšem nesměla přijít celá série nešťastných kiksů v obraně. První znamenal penaltu, druhý vyloučení, třetí druhou branku do šatny. A to ještě nebylo všechno. Hanáci si nakonec odvezli z deštivé metropole porážku 0:4, přestože se dvakrát zapsali do střelecké listiny.

Na Strahově sice pršelo, ale hosté začali na vyhlášeném stadionu bez bázně a hany. Už v prvních minutách prověřil pozornost domácího brankáře Kotka Vlachovský, na druhé straně se prosazoval Drchal, v pokutovém území byl ale zastaven dle pravidel. Ještě před vypršením první desetiminutovky se dostal k zakončení z dobré pozice Bartolomeu, zamířil ovšem přesně doprostřed branky. Vzápětí se za obranu dostal Kušej, jeho přízemní střelu Kotek vyřešil.

Ani domácí rezerva Sparty ale nezahálela. Vitík nabídl centrem hlavičkové zakončení Sejkovi, míč šel těsně vedle tyče. Hanáci po dvaceti minutách na sebe upozornili znovu, když Žák sklepl míč na volného Jiráčka, ten ale ranou bez přípravy branku netrefil.

Pak už šlo pro Hanáky všechno špatně. Po stříleném centru do vápna tečoval míč na roh Bialek rukou a nařízenou penaltu umístěnou střelou k tyči proměnil Drchal – 1:0. V závěru první půlhodiny hry Minčev po přečíslení hledal před brankou Jonáše, jeho hlavička na zadní tyči směřovala mimo. Stejně se po chvíli vedlo i Okekemu. Eskáčko ovšem nic nevzdávalo a předvedlo ještě jednu pohlednou akci, kdy na levé straně našel Jiráček chytrou uličkou Vlachovského, ten byl ale poměrně z úhlu a Kotek s jeho zakončením problémy neměl.

Deset minut před přestávkou přišel další zásadní moment. Okeke vysunul do brejku Ryneše, který šel sám na bránu, před hranicí šestnáctky zatáhl za záchrannou brzdu Bialek a byl vyloučen. Následný přímý kop rozehráli Sparťané jen do zdi. Vzápětí si v pokutovém území rovnal míč na střelu Sejk, zastihl ale připraveného Muchu. Trenér Jarošík musel logicky reagovat na vzniklou situaci, stáhl ze hry Vlachovského a poslal do ní obránce Kadlece. Závěr poločasu patřil šancím Vitíka a Jonáše, jehož druhý pokus zblokovala obrana na roh. Po něm jmenovaný načechral míč do vápna a dezorientovaný Bala obloučkem přehodil vlastního gólmana – 2:0.

Do druhé půle domácí trenér Horňák poslal méně zkušené hráče, aby v – z jeho pohledu rozhodnutém – mači získali zkušenosti. Po trestném kopu z velké vzdálenosti se k hlavičce ve vápně dostal Omale, v těžké pozici poslal míč hodně mimo branku. Na druhé straně zasprintoval Ryneš, Mucha situaci zvládl. Po deseti minutách zleva odcentroval Minčev, obrana eskáčka míč odhlavičkovala pouze k volnému Sejkovi, jehož střelu tečoval mimo dosah brankáře Muchy Machynek – 3:0.

Po hodině hry se dostal na hřiště Koudelka, který ve zbývající půlhodině předvedl několik náznaků své pověstné hry, ovšem bez konečného efektu. Mladí Sparťané pokračovali v náporu a Minčev z úhlu rozvlnil jen boční síť. Další kontr předvedli domácí po předchozím prostějovského rohovém kopu, skóre se v tomto případě neměnilo. Rynešovu střelu zpoza šestnáctky vyřešil opět Mucha. Eskáčko si vypracovalo několik rohových kopů, které ale k výraznému ohrožení domácí svatyně nevedly. Pět minut před koncem přišel poslední zápis do střelecké listiny. Sparťanská rezerva předvedla bleskové přenesení hry na jeden dotek, Pudhorocký našel vlevo rozběhnutého Dudla, který okamžitě servíroval před branku a snad i díky podklouznuvšímu stoperovi Patrák z voleje napálil míč do branky – 4:0. Rozhodčí pak v rozhodnutém zápase nastavil symbolickou minutu, v níž to ještě zkoušel Koudelka. 

Pozápasové hodnocení trenérů

Michal HORŇÁK - AC Sparta Praha „B“:

„Jsme rádi, že se nám podařilo podruhé za sebou vyhrát a podruhé po sobě nedostat gól. Dnes jsme se trochu obávali terénu, protože dost pršelo a my jsme chtěli hrát kombinačně. Naštěstí hřiště bylo v pořádku a mohli jsme hrát naši hru. Hostům vyšel úvod utkání, ale myslím si, že zhruba od patnácté minuty jsme byli aktivnější. Pomohl nám první gól a následná červená karta. Od tohoto momentu jsme dokázali herně, ale i výsledkově dominovat. Musím ocenit i našeho soupeře, který hrál s námi od začátku vyrovnanou partii a snažil se hrát kombinačně, což nám i vyhovovalo.“

Jiří JAROŠÍK - 1.SK Prostějov:

„Do utkání jsme vstoupili velmi dobře, během první čtvrthodiny jsme si vytvořili dvě tři slibné šance, bohužel jsme je neproměnili. Pak se Sparta trochu probudila, my jsme byli daleko od hráčů a měli jsme podobně jako v minulém zápase problémy v defenzivě. Vyústilo to v penaltu a následné nesmyslné vyloučení. Hrát šedesát minut v oslabení na Spartě, která v té době vedla 1:0, je hrozně těžké. Zápas měl navíc podobný vývoj jako ten domácí, kdy jsme si také nechali dát laciný gól do šatny. Ve druhém poločase pak bylo obtížné s takto rozehraným zápasem něco udělat a otáčet to. Mrzí mě nedisciplinovanost a fakt, že jsme nedokázali vstřelit gól jako první.“

F:NL – 2. kolo

AC Sparta Praha „B“ – 1.SK Prostějov 4:0 (2:0)

Branky: 24. Drchal z penalty, 45.(+1) Bala vlastní, 56. Machynek vlastní, 85. Patrák

Rozhodčí: Proske – Leška, Mikeska. Žluté karty: 47. Okeke – 23. Bialek. Červená karta: 36. Bialek;. Diváků: 327.

Statistiky: střely na branku: 9:5, střely mimo: 8:3, rohové kopy: 7:6.

Sestava Sparty „B“: Kotek – Gabriel, Piško, Vitík (46. Gelašvili), Suchomel – Ryneš (81. Dudl), Jonáš, Okeke (71. Pudhorocký), Minčev – Sejk (71. Turyna), Drchal (46. Patrák). Trenér: Michal Horňák

Sestava Prostějova: Mucha – Machynek, Bala, Bialek, Zapletal – Bartolomeu (83. Hausknecht), Jiráček, Omale, Kušej (59. Vichta) – Vlachovský (39. Kadlec), Žák (59. Koudelka). Trenér: Jiří Jarošík.