Na dveře fotbalových týmů stále hlasitěji klepe i pohárová soutěž, opět pod značkou MOL Cup. Na Moravě již proběhla utkání předkola, která stanovila soupeře týmům nasazeným přímo do prvního kola. Fotbalisté 1.SK Prostějov se tak mohou těšit na čerstvě třetiligový Vratimov. Tým, o kterém se toho až tak mnoho neví totiž poměrně překvapivě vyřadil Havířov. Utkání 1. kola se mělo původně hrát už tuto středu, duel však byl odložen až na středu 18. srpna.

Vratimov trénuje mladý šestatřicetiletý Filip Racko. Není to zdaleka nejproslulejší trenér tohoto klubu, na přelomu tisíciletí stál u kormidla bývalý reprezentant, olympijský vítěz z roku 1980 v Moskvě, vítěz Československého poháru a trojnásobný mistr Československa s Duklou Praha Jaroslav Netolička. Prostějovským fanouškům může něco říkat jméno záložníka Michala Skwarczeka, který zároveň zastává pozici vedoucího mužstva a v eskáčku působil v druholigové sezóně 2016/2017.

Cesta Vratimova do prvního pohárového kola nebyla vůbec jednoduchá. V předkole se představil na hřišti divizního MFK Havířov a vyhrál tam až v prodloužení 3:2. Postup ve 108. minutě vystřelil týmu obránce Igbinoba.

Obnovená premiéra ve třetí lize začala pro Vratimov tím nejlepším možným způsobem. Z Blanska, které ještě v minulé sezoně hrálo o soutěž výše, si Rackovi svěřenci odvezli tři body. Jak ale trenér v pozápasovém hodnocení naznačil, šlo o hodně šťastné vítězství. Jedinou branku vstřelil až v nastaveném čase Baďura. To uplynulou sobotu už byla jiná písnička, rezerva prvoligového Zlína si odvezla výprask 4:1. Branky domácích vsítili Bzirský, Teplý z penalty, Dziuba a Klejnot. Utkání sledovala slušná návštěva 342 diváků.

„Na Prostějov se všichni těšíme. Je to druholigový soupeř, který v uplynulé sezóně hrál na špici tabulky, takže bude určitě hodně kvalitní. Budeme ale hrát doma, takže doufám v podporu našich diváků. Taky věřím, že začneme tam, kde jsme skončili, a že podáme kvalitní výkon. Určitě soupeři nic nedarujeme,“ nechal se po úspěšném postupu trenér Racko.

K utkání 1. kola MOL Cupu se vyjádřil v předstihu i trenér eskáčka Jiří Jarošík. „Teď se soustředíme ještě na ligu. Samozřejmě výsledek Vratimova jsme viděli, i základní sestavu, kdo hrál, ale na pohár zatím nekoukáme. Ambice jsme si nijak nestanovovali, ale máme tady mladé kluky, pro něž by bylo samozřejmě fajn dostat se co nejdál, kdybychom se potkali s nějakým ligovým týmem, a nabrat další zkušenosti. A podávat lepší výkony než třeba proti béčku Sparty,“ připomněl Jarošík.

Povědomí o místních poměrech má brankář Filip Mucha. „Do Prostějova jsem přišel přímo z Frýdku-Místku, tak o Vratimovu něco vím. Ve Vratimově působí hráči Frýdku-Místku, které si tam přestěhoval tamější bývalý sportovní ředitel. Jsou to tedy hráči, kteří mají se třetí ligou své zkušenosti. O vratimovských reáliích toho opravdu moc nevím, nikdy jsem tam nehrál,“ připustil Mucha. K pohárové účasti svého klubu pak doplnil, že všichni samozřejmě chtějí postoupit co nejdál, aby si zahráli s nějakým ligovým týmem a pokusili se o překvapení. „Třeba tam se můžeme chytit. Větší prostor určitě dostanou hráči z lavičky, aby se ukázali. Přímo vytyčený cíl ale nemáme,“ souhlasil se slovy kouče prostějovský gólman.