Letně-podzimní klasika v podobě MOL Cupu je zpět. A nebude v ní chybět ani tým 1. SK Prostějov. Ten se na úvod poháru střetně s třetiligovým Vratimovem, v němž se MSFL kope po devatenácti letech. Nic snadného ale svěřence Jiřího Jarošíka nečeká: tým je aktuálně v popředí třetí nejvyšší soutěže. Když ze tří odehraných kol se může pochlubit dvěma výhrami a jednou remízou. Utkání 1. kola MOL Cupu se odehraje ve středu od 17:00 hodin právě ve Vratimově.

Vratimovský fotbal je možná pro příznivce Prostějova jednou velkou neznámou. Aby ne: tým už dlouho, předlouho nefiguroval v nejvyšších českých soutěžích. Do MSFL se dostal až před touto sezónou, a to navíc fúzí s Frýdkem-Místkem. Výsledek je přesun tohoto celku, který v posledních letech hrával 1.A třídu, do Vratimova, města s osmi tisíci obyvateli sousedícího s Ostravou. Na výsledcích týmu to ale není znát. Celek totiž zatím se soupeři zápolí úspěšně. Na kontě má ze tří zápasů sedm bodů. Navíc takový Zlín „B“ Vratimov porazil dokonce 4:1. Jak se ukazuje, eskáčko nemusí čekat nic snadného.

Pohled na tým Vratimova nabízí spíše jména ze druhé či třetí ligy. Hráči mají vesměs kolem pětadvaceti, najde se zde ale i mnoho mileniálů. Přesto celek posílili někteří zkušenější hráči. Jasným dirigentem celého mužstva je šestatřicetiletý Adam Varadi. Pokud někomu ze čtenářů jméno něco říká a odpovídá „Baník“, hádá správně. Právě v ostravském klubu, ale třeba také v Sigmě toho tento zkušený hráč odehrál dost a dost. Dalším lídrem je čerstvý třicátník Lukáš Slota. A známý je i Jakub Teplý, který v minulosti byl na zkoušce v Prostějově, avšak kvůli zdravotním problémům tehdy neuspěl.

Vratimov trénuje mladý šestatřicetiletý Filip Racko. Není to zdaleka nejproslulejší trenér tohoto klubu, na přelomu tisíciletí stál u kormidla bývalý reprezentant, olympijský vítěz z roku 1980 v Moskvě, vítěz Československého poháru a trojnásobný mistr Československa s Duklou Praha Jaroslav Netolička. Prostějovským fanouškům může něco říkat jméno záložníka Michala Skwarczeka, který zároveň zastává pozici vedoucího mužstva a v eskáčku působil v druholigové sezóně 2016/2017. „Na Prostějov se všichni těšíme. Je to druholigový soupeř, který v uplynulé sezóně hrál na špici tabulky, takže bude určitě hodně kvalitní. Budeme ale hrát doma, takže doufám v podporu našich diváků. Taky věřím, že začneme tam, kde jsme skončili, a že podáme kvalitní výkon. Určitě soupeři nic nedarujeme,“ nechal se po úspěšném postupu slyšet trenér Racko.

„Ambice jsme si nijak nestanovovali, ale máme tady mladé kluky, pro něž by bylo samozřejmě fajn dostat se co nejdál, kdybychom se potkali s nějakým ligovým týmem, a nabrat další zkušenosti. A podávat lepší výkony než třeba proti béčku Sparty či v Ústí nad Labem,“ postavil před mužstvo jasný cíl Jiří Jarošík, kouč 1.SK Prostějov.

Povědomí o místních poměrech má brankář Filip Mucha. „Do Prostějova jsem přišel přímo z Frýdku-Místku, tak o Vratimovu něco vím. Působí tam hráči Frýdku, které si tam přestěhoval tamější bývalý sportovní ředitel. Jsou to tedy hráči, kteří mají se třetí ligou své zkušenosti. O vratimovských reáliích toho ale opravdu moc nevím, nikdy jsem tam nehrál,“ usmívala se prostějovská jednička. K pohárové účasti svého klubu pak doplnil, že všichni samozřejmě chtějí postoupit co nejdál, aby si zahráli s nějakým ligovým týmem a pokusili se o překvapení. „Třeba tam se můžeme chytit. Větší prostor určitě dostanou hráči z lavičky, aby se ukázali. Přímo vytyčený cíl ale nemáme,“ souhlasil se slovy kouče Filip Mucha.

Pro eskáčko tak jako tak půjde při střetnutí s Vratimovem o dobrou zkušenost. Rozhodně lepší, než jakou má z loňského roku. Tehdy sice taky měl Prostějov odehrát MOL Cup, moc si z něj ale celek neužil. V prvním kole totiž od zápasu ustoupil Rýmařov, ve druhém Velké Meziříčí. Oba celky hrát odmítly z důvodu vysokých nákladů na testování. Třetí kolo už souboj přineslo, ovšem ne se šťastným koncem: Prostějov totiž vypadl po vysoké prohře se Slováckem.