Dostat branku v prvních minutách utkání a ještě ze standardní situace není nikdy pro defenzivu dobré vysvědčení a pro trenéry jde tak trochu o noční můru. Prostějovskému eskáčku se přesně toto v úvodu sobotního utkání 5. kola FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY s Třincem přihodilo, a navíc přečkalo ještě další šance soupeře. Srovnání přišlo poměrně brzy a výkon domácích měl pak vzestupnou tendenci. Vítěznou branku vstřelil po ukázkovém brejku Žák a v samém závěru ještě jistil tři body Kušej.

 

Už po dvou minutách hry poslal míč za domácí brankovou čáru Bala a hosté měli k dispozici první rohový kop. Na něj si nejvýš naskočil Ba a překonal brankáře Muchu – 0:1. Úvod nečekaný, navíc vzápětí Kania střelou zpoza šestnáctky mířil naštěstí pro domácí nad branku. Desetiminutovku hrůzy pro domácí završil průnikem po pravé straně Omasta, mířil na zadní tyč a těsně minul. Jak připustil po zápase trenér Jarošík, vyšší ztráta by se hodně těžko smazávala.

Hanáci ale odpověděli nejlépe, jak mohli. V závěru úvodní čtvrthodiny si opět po rohovém kopu na zadní tyči našel míč Omale a hlavičkou srovnal skóre – 1:1. Na druhé straně to zkoušel Petráň, ale mířil nad branku. Tentýž hráč mířil později přesněji, ovšem jeho střela do středu branky byla pro Muchu lahůdka. Herně a výsledkově vyrovnaný zápas mohl ještě před přestávkou překlopit na domácí stranu po Koudelkově vydařené akci Bertolomeu, zakončení šlo ale nad branku.

Třinecký trenér František Straka do druhé půle přišel s jedním střídáním, rozjetý Prostějov ale nezastavil. Aktivitu směrem dopředu nejprve vyjádřil Bartolomeu dobrou střelou, kterou likvidoval třinecký gólman Hasalík. Deset minut po změně stran přišel ukázkový brejk v podání dvojice Kušej – Žák. Prvně jmenovaný přešel přes tři bránící hráče, neukvapil se a předložil míč ideálně Žákovi, který technicky na zadní tyč překonal Hasalíka – 2:1.

Od této chvíle měl Prostějov zápas jasně pod kontrolou. Hosté to zkoušeli spíše nákopy, které řešil s přehledem stoper Schuster. Dvacet minut před koncem potěšili domácí opět oko fotbalového diváka, když přes Bartolomeua se míč dostal ke Koudelkovi, ten vracel míč do šestnáctky a Jiráčkovo zakončení jen opravdu těsně minulo tyč Hasalíkovy branky.

Místo snahy hostů o vyrovnání přicházely další šance eskáčka. Obraně Slezanů tentokrát unikl Žák a Koudelkovi při zakončení v šestnáctce selhala mířidla. Tentýž hráč v dalším brejku vyzval ke skórování Kušeje, ten však nechal vyniknout Hasalíka. Ostatně spolupráce obou hráčů měla své ovoce ještě přinést. V závěru zápasu to zkoušel Šteinhübel, dalekonosná střela ale branku minula. To Javůrek pak z první minul tyč jen velmi těsně.

Zoufalý nápor hostů v nastaveném čase přinesl rozhodnutí na druhé straně. Svoji rychlost opět uplatnil Koudelka, přes gólmana dostal míč na parťáka v brejku Kušeje, který měl před sebou prázdnou bránu – 3:1. Tři body tak po zásluze zůstaly na Hané.

Pozápasové hodnocení trenérů

Jiří JAROŠÍK - 1.SK Prostějov:

„Jak se říká, konec dobrý, všechno dobré. Úvod jsme ale dobrý neměli, přežili jsme za stavu 0:1 nějakou šanci soupeře, při stavu 0:2 bychom to už asi neotočili. Probudili jsme se až ve druhém poločase, první půle byla taková nemastná, neslaná, byli jsme nervózní, což samozřejmě také ovlivnil brzký laciný gól. Na druhou stranu jsme brzy, také po rohu, srovnali. Jsem rád, že si kluci vzali k srdci pokyny nás trenérů o přestávce. Po ní to bylo úplně jiné mužstvo. Mělo elán, mnohem víc hráčů se nabízelo do kombinace a obrana soupeře už do ničeho nepustila. Myslím si, že ve druhém poločase, zejména v poslední půlhodině, jsme zápas ovládli, měli jsme několik šancí. Ofenzivní hráči zápas rozhodli svojí kreativitou a šikovností, na což jsme tak trochu spoléhali.“

Marek ČELŮSTKA - sportovní manažer FK Fotbal Třinec:

„Začátek zápasu byl pro nás ideální, dali jsme gól a měli jsme další dvě šance. Po patnácti minutách to mohlo být 0:3, ale na to se bohužel fotbal nehraje. Prohra je stejná jako v předchozích zápasech. Musíme zvýšit důraz a také udržet stejné tempo hry po celé utkání. To je věc, na které je potřeba zapracovat.“

FORTUNA:NÁRODNÍ LIGA – 5. kolo

1.SK Prostějov – FK Fotbal Třinec

3:1 (1:1)

Branky: 14. Omale, 55. Žák, 90.(+3) Kušej – 3. Ba. Rozhodčí: Raplík – Arnošt, Slavíček. Žluté karty: 89. Omale – 71. Hýbl, 82. Petráň, 90.(+4) Bedecs. Diváci: 530.

Sestava Prostějova: Mucha – Machynek, Bala, Schuster, Zapletal – Bartolomeu (77. Vlachovský), Jiráček (88. Sus), Omale, Kušej – Žák (81. Vichta), Koudelka. Trenér: Jiří Jarošík.

Sestava Třince: Hasalík – Szewieczek, Ba, Bedecs, Hýbl (88. Foltyn) – Ntoya (46. Buneš) – Omasta (70. Puchel), Steinhübel, Weber (64. Juřena), Kania (70. Javůrek) – Petráň. Trenér: František Straka.