Prostějovský mládežnický hokej má nové vedení. Do jeho čela nastoupila Martina Marková, dosavadní členka výkonného výboru SK Prostějov 1913. Na post předsedkyně se posouvá po Marku Černoškovi. Zdejší rodák, dlouholetý profesionální hokejista v extraligové soutěži i v zahraničních ligách a bývalý český reprezentant skončil na svém místě po necelých pěti letech. Proč?

 

„Na vlastní žádost jsem se vzdal funkce předsedy SK Prostějov 1913. Moje rozhodnutí zrálo delší dobu, nebylo to rychlé a lehké. Při svých dalších aktivitách bych se klubu nemohl věnovat na sto procent a to si nezaslouží,“ objasnil exkluzivně pro Večerník Marek Černošek. Své působení v klubu v tuto chvíli nikterak obšírně hodnotit nechtěl. „To ať posoudí hlavně jiní. Věřím, že je za mnou dost práce vidět. Co se povedlo, to je určitě nárůst počtu dětí v klubu. A také nové zázemí, které se ve spolupráci s městem Prostějov konečně daří budovat. Myslím, že také máme kvalitní a široký trenérský tým družstev eskáčka a taky dobře fungující spolupráci s krajem i svazem,“ konstatoval Černošek.

Na uvolněné místo v čele hokejové mládeže dosedla Martina Marková. Ta je v klubu od jeho založení v roce 2016. „Vedení klubu Markovo rozhodnutí ukončit působení ve výkonném výboru respektuje a především mu děkuje za odvedenou práci a nenahraditelný podíl na samém vzniku SK Prostějov 1913. Změnu na postu předsedy jsme delší dobu diskutovali, nejedná se o žádnou neočekávanou událost, která by měla vliv na každodenní činnost klubu,“ vyjádřila se k novince nová předsedkyně. „Pro mne osobně samozřejmě situace přináší větší zodpovědnost, de facto tu největší možnou. A navrch ještě intenzivnější pracovní vytížení. Na fungování klubu se ale podílím již od jeho samotného počátku a dobře vím, co vše tato práce obnáší,“ nestrká Martina Marková hlavu do písku. Jedním dechem však zdůraznila, že se na chodu klubu podílí mnohem více lidí. „Co se týče vedení klubu, tak to vždy bylo, je i nadále bude jednoznačně týmovou prací, protože o všech zásadních otázkách rozhoduje kolektivní orgán – tedy výkonný výbor. Ten nyní pracuje ve složení Radek Mudrla, Pavel Kumstát a já, přičemž svěřuje kompetence dalším osobám, aktuálně v oblasti sportovního managementu šéftrenérovi Filipu Smejkalovi a v rámci hokejové administrativy sekretáři klubu Michalu Janečkovi,“ objasnila poupravenou strukturu a tím i současné vedení prostějovského mládežnického hokeje.

Marek Černošek nicméně z hokeje úplně nemizí. „Klub SK Prostějov 1913 je jako moje dítě. Chci se vrátit zpět na led, tam kam patřím. Zůstávám u sportu, jen teď trochu jinak,“ ujistil. Marek Černošek byl spolu s Milanem Sedlem nebo Pavlem Kumstátem jedním z těch, kteří před rokem 2016 iniciovali vznik tehdy nového klubu. Do něj přešla část mládeže Jestřábů, jež později zcela zanikla. Černošek coby hráč s téměř 800 zápasy v extralize a zkušenostmi z reprezentace se pak hodně podílel i na trénincích prostějovských dětí. „A k tomu se chci vrátit. Měl bych chodit na led se dvěma kategoriemi, jednou z nich je dorost, u něhož jsem asistentem trenéra Půčka,“ doplnil Černošek.