Ve druhém kole domácího poháru MOL Cup, které eskáčko sehrálo pouhých sedm dnů po postupu z kola prvního, čekal na svěřence kouče Jarošíka papírově ještě přijatelnější soupeř. Valašské Meziříčí totiž „válí“ pouze divizi. Na průběhu zápasu to bylo znát, přestože Valaši nedali kůži lacino. První branku ovšem tentokrát vstřelil favorit díky trefě Žáka, výsledek byl ovšem na vážkách až do úplného závěru utkání. V něm Kušej a Omale přidali pojistku postupu do třetího kola.

Hanáci začali středeční souboj od prvních minut tak, aby si nepřivodili podobné problémy jako ve Vratimově. V úvodních fázích zápasu bylo k vidění hodně nepřesností na obou stranách, takže se v první desetiminutovce dostal ke střele pouze Vlachovský, stejně mu ji ale zblokovala domácí obrana. Na druhé straně Smilka donutil Bártu vytáhnout jeho střelu na rohový kop. Když už to vypadalo na slibnou brejkovou akci, zastavil Žáka praporek pomezního.

Přestože domácí pozorně bránili, z tlaku eskáčka se začaly rodit šance. Po dvaceti minutách nejprve Žák pohrdl dobrou pozicí v šestnáctce a míč poslal nad Pobořilovu branku, vzápětí šli po chybě domácího zadáka Vlachovský se Žákem dva na nikoho, ale viník stačil ještě pokus Vlachovského odvrátit na roh.

Zahřmělo až v závěru první půlhodiny. Žák se dobře zorientoval v předbrankovém prostoru, našel si přízemní přihrávku a umístěnou střelou nedal domácímu gólmanovi šanci – 0:1. Chvíli nato Vlachovský z přímého kopu jen těsně minul břevno domácí svatyně. Pět minut před přestávkou centroval Vlachovský na zadní tyč, odkud se míč vrátil před branku, Žák ovšem z dobré pozice hlavičkoval nad prostor ohraničený třemi tyčemi.

Po změně stran domácí Valaši pochopili, že šance na srovnání vede pouze přes aktivní hru, a prostějovská obrana začala být pod tlakem. Zvyšující se pasivita donutila trenéra Jarošíka po hodině hry dokonce k čtyřnásobnému střídání. Byla to ovšem brejková situace Veselého, která vedla k ohrožení Bártovy branky, ten si s nepříliš přesným zakončením poradil.

Zhruba čtvrt hodiny před koncem mohl ze sólové akce rozhodnout Kušej, brankář Pobořil byl proti, když dobře mířenou střelu vytěsnil nad břevno. Po Pobořilově špatném vyhodnocení situace se dostal k příležitosti Bartolomeu, ani on nebyl dostatečně přesný. Se závěrečným tlakem domácích přišly díry v obraně Valachů a favorit toho dokázal využít. Nejprve potrestal rozloženou obranu soupeře Kušej brankou na 0:2, v nastaveném čase proměnil rohový kop hlavičkou na bližší tyči Omale – 0:3. 

Pozápasové hodnocení trenérů

Pavel HAJNÝ - TJ Valašské Meziříčí:

„Výsledek vůbec neodpovídá předvedené hře. Nečekal jsem, že si vytvoříme tolik vyložených šancí a že s týmem z druhé ligy vydržíme běhat až do konce. Hlavně ve druhém poločase jsme byli Prostějovu minimálně vyrovnaným soupeřem, nakonec to dopadlo, jak mělo, ale opravdu jsme vzdorovali. Gól jsme dostali po chybě stopera Kuběny, který dělal kličku útočníkovi, přišel o balon a ten to pak uklidil do prázdné brány. Jinak hosté měli v prvním poločase územní převahu, herně byli lepší, takže výsledek 0:1 odpovídal. Z našeho výkonu mám dobrý pocit. Kluci mě velmi mile překvapili. Mnohdy je nechválím, ale hráli fakt dobře. Zápas skončil podle papírových předpokladů, ale klidně jsme ho mohli dovést do prodloužení.“

Jiří JAROŠÍK - 1.SK Prostějov:

„Splnili jsme hlavní cíl, kterým byl postup, ale hra z naší strany nebyla dobrá. Je škoda, že hráči, kteří v pohárových utkáních dostali šanci, se příliš neukázali. Pro nás trenéry je to trochu zklamání. Zápas byl boj až do konce a není dobré, když je proti diviznímu soupeři výsledek otevřený až do posledních minut. Rozhodli jsme nakonec až v úplném závěru. Přitom jsme si mohli situaci ulehčit nějakým rychlým gólem nebo raději dvěma. Herní projev bude nutné zlepšit.“

 

MOL Cup – 2. kolo

TJ Valašské Meziříčí – 1.SK Prostějov 0:3 (0:1)

Branky: 29. Žák, 90. Kušej, 90.(+2) Omale. Rozhodčí: Proske – Dresler, Bureš. Žluté karty: 35. Vozák (VM). Diváci: 465.

Sestava Valašského Meziříčí: Pobořil – Vozák (80. Vašek), Švec, Kuběna, Kadla – Urban (52. Veselý), Žilinský, Smilek (80. Kopecký), J. Vrána, Š. Vrána – Výmola (70. Macíček). Trenér: Pavel Hajný.

Sestava Prostějova: Bárta – Kadlec (62. Koudelka), Bialek, Sus, Stříž – Vlachovský (62. Kušej), Kopřiva (62. Omale), Smékal (69. Bartolomeu), Hausknecht, Vichta – Žák (62. Machynek). Trenér: Jiří Jarošík.