Hned pět změn oznámil tým 1. SK Prostějov v době reprezentační přestávky. A dotkly se hlavně defenzivněji laděných hráčů. Jak už Prostějovský Večerník informoval, z týmu byli odejiti střední záložník Martin Sus, dále stoper Roman Bala a obránce Milan Kadlec, přičemž poslední jmenovaný byl v týmu teprve dva měsíce. Všichni tři pak zamířili hostovat do nižších soutěží, třeba do Bohuňovic v případě Suse nebo Uničova.

Známá už jsou ale i jména hráčů, kteří je nahradí. Už minulý týden klub potvrdil, že má zájem o Jana Schaffartzika. A ukázalo se, že zájem byl oboustranný. „Schaffartzik je náš, dohoda dopadla dobře,“ uvedl sportovní manažer Prostějova Ladislav Dudík. Nová akvizice týmu by měla dodat zkušenosti, za sebou má obránce, respektive defenzivní záložník, řadu ligových zápasů. Naposledy působil v Opavě, odkud byl odejit i v souvislosti s podporou svého kamaráda Pavla Zavadila. Ten z týmu rovněž odešel, jeho kroky dokonce původně směřovaly do Prostějova.

Eskáčko ale zahlásilo ještě jednu posilu. Stal se jí Jakub Urbanec. Záložník dosud působil ve Viktorii Žižkov a byl příkladem klubové věrnosti. S přestávkami zde působil od roku 2016. „Na přestup přišel Jakub Urbanec z Žižkova, je to krajní záložník, případně krajní bek. Má 182 centimetrů a ve 29 letech zkušenosti, určitě nám může pomoci. Měl by vytvořit na pravé straně dvojici s Lubomírem Machynkem,“ konstatoval Ladislav Dudík. Nové posily v podobě Schaffartzika, Urbance ale předtím také právě Kadlece, můžou zároveň naznačovat, že se klub odvrací od dřívější filozofie, tedy přivádění mladých, talentovaných hráčů a jejich posunování k 1. lize. Důvody ale mohou být prozaičtější. „Není čas na nějaké zkoušení, potřebujeme hráče, kteří nám pomohou. Na zkoušky a testy by byl čas během zimní přestávky, ne teď,“ řekl už dříve kouč Jiří Jarošík.