Další derby týmů z Prostějovska přineslo 9. kolo I.B třídy Olomouckého KFS skupiny B. Na hřišti Smržic se uplynulou sobotu utkali domácí fotbalisté pohybující se v horším průměru tabulky s nedalekým sloučeným výběrem Jesenec-Dzbel. Ten dosud neuhrál jedinou výhru, na zápasy navíc pravidelně jezdí v minimálním počtu. Obojí se potvrdilo i nyní. Hosté však tentokrát byli ušetření výraznější prohry. Pomohla tomu ale i nemohoucnost Smržic v koncovce.

 

Stav před výkopem

Ani jeden z týmů nenastupoval k zápasu v optimální formě. Smržice zažily dvě vysoké porážky, když dostaly deset branek, vstřelily jednu. Trvale se pak tento tým trápí v koncovce, na což pravidelně žehrá trenér Ivo Zbožínek. Na druhé straně stál ovšem Jesenec-Dzbel, který se topí na samém spodku tabulky. Sloučený výběr dvou obcí výsledkově doplácí na to, že prochází výraznou přeměnou, mužstvo je zčásti nově seskládané. Navíc pravidelně jezdí pouze s jedním hráčem na střídání. Což se projevuje nejen slabšími závěry zápasu.

Vývoj zápasu

Duel zprvu přinesl vcelku vyrovnanou podívanou. O něco častěji byly u míče Smržice, stejně tak byl domácí tým nebezpečnější. Nicméně herně se jednalo o opticky vyrovnaný zápas. Týmům dělaly problémy nepřesnosti a taky to, že se někdy jejich hráči zalekli zakončení a míč posílali do méně vhodných úhlů a pozic. Průběh poločasu výrazně ovlivnilo to, že Jesenec-Dzbel brzy vyrovnal nepříznivý stav.

Druhá půle byla podobná jako první, Smržice více na balónu a častěji při střelbě, ale hosté drželi krok. Postupně se však po hodině hry začala projevovat jednak kvalita domácích, hlavně však jejich počet. Jesenec-Dzbel se soustředil prakticky jen na obranu a dlouhé míče pro hrajícího trenéra Martina Lišku. Dostával jich však pramálo, nákopy si domácí pohlídali. Závěr pak týmy prohádaly. Nejprve po domnělém faulu právě na Martina Lišku, následně pro nepovolený zákrok na unikajícího hráče Smržic.

Zásadní okamžiky

Už první minuty přinesly zajímavé akce. A to na obou stranách. Nejprve těsně přestřelil Gottwald, pak se do akce hnal Martin Liška – ale zakopl. V. 9. minutě se po jednom hráči z obou týmů svalilo před vápnem domácích. Byla z toho střela Žouželky, Adamík ale skvěle zasáhl. Na druhé straně musel dobrý obranný zákrok vytasit Mrňka. Střelecké hody pokračovaly, první opravdu velká šance ale přišla až ve 28. minutě. Po střele Vyroubala, kterou hostující gólman vyrazil, se ještě dostal k dorážce jeden z domácích, síť ale trefil jen z boku. Následně Gottwald zamířil nad bránu, z úhlu to zkoušel Vyroubal, který zakončoval i tlak ve 35. minutě. Hned poté už se s týmem radoval. Luža poslal míč na hlavu Vernera a ten už zamířil přesně – 1:0. Hosté mohli odpovědět Faltýnkovou nabídkou Liškovi, toho ale u tyče vychytal Adamík. Na odraz po rohovém kopu ve 41. minutě už byl ale krátký, vlastenec Kaprála znamenal vyrovnání – 1:1.

Domácí postupně zahrozili Vyroubalem, z dálky Kotlárem a pak i Lužou. V 57. minutě zazvonila tyčka hostí po centru Augustina, který to poté zkoušel znovu, avšak z dálky minul tyč. Po hodině hry se Smržice dočkaly. Nejprve Štěpán Verner minul nabídku Luži, následně stejný hráč poslal před bránu a míč tečoval do sítě Vaca – 2:1. Tím domácí neskončili, chtěli hned pojistit vítězství. Augustin mířil z dálky znovu nad, v 80. minutě přišla pěkná kombinace domácích, tentokrát bez střelby. Hosté všechny míče směřovali na Martina Lišku. V 89. minutě dostal do pohybu dlouhý míč, spadl a byla zde první hádanice. Krátce poté navíc padl gól. Odmáván byl ovšem ofsajd, a také červená karta pro Jaroslava Žouželku za faul na unikajícího hráče.

Osobnost utkání

Rostislav Adamík, brankář domácích. Měl sice méně práce než jeho protějšek. Šance, které měli hosté, však byly do jedné nebezpečné. A gólman Smržic se v několika okamžicích skutečně zapotil. Rozhodně se ukázal jako jedním ze základních stavebních kamenů výsledku. Pokud by Jesenec-Dzbel některou z šancí proměnil, utkání by se jistě vyvíjelo jinak, hosté by dřív zavřeli svou půlku. A Smržicím by vyvstal problém.

Zajímavost duelu

Utkání se odehrálo za nádherného letního počasí. A navíc ve chvíli, kdy se v blízkém kulturním domě konala svatba. Jesenec-Dzbel přijel do Smržic opět s poměrně omezeným kádrem a potvrdil tak nevydařený start letošní sezóně. Rozdíl mezi jeho nejmladším a nejstarším hráčem na hřišti činil rovných 31 let.

Atmosféra střetnutí

Poměrně bouřlivá, zejména po některých zákrocích na hranici pravidel. Někteří z hráčů se pravidelně hádali s rozhodčím. A pokud byli z hostujícího týmu, sklidili hlasité posměšky. Divoká atmosféra pak byla především v nastavení, poté, co došlo k rozdávání červených karet.

 

Ivo ZBOŽÍNEK - TJ Smržice

„Bylo to strašné... Při vší úctě k Jesenci, měli jsme ho porazit daleko vyšším rozdílem. My se ale trápíme sami se sebou. Pak je z toho taková bramboračka, jaká je. Ani z toho nemám radost. Co hrajeme teď, jak třeba řešíme šance, to je strašné. Na začátku sezóny jsme hráli hezký fotbal, prohrávali jsme, tři zápasy jsme ztratili na konci. Ale hra měla nějaké parametry, i šance byly. Nyní však řešíme všechno obráceně. Jsem z toho strašně zklamaný, ale samozřejmě v naší situaci, kdy jsme vyhráli v prvním kole a teď je to druhá výhra v sedmém či osmém utkání, tak je může být nějaká vzpruha… Ale výkony jdeme dolů. Navíc početně je nás málo. Takže budeme podzim dohrávat asi v jedenácti lidech.“

Stanislav POLCR - předseda SK Jesenec-Dzbel

„Zápas to byl vyrovnaný. Smržice mohly dvakrát skórovat, problém nám dělalo jejich rychlé pravé křídlo. Bohužel ve 32. minutě se nám zranil stoper Burian a než jsme se stačili trochu zformovat, tak jsme inkasovali. Ale do půle se nám podařilo vyrovnat z rohu. Druhý poločas byla nejdříve v režii domácích, ale ke konci jsme již hru vyrovnali. Inkasovali jsme po dobré akci domácích právě po pravém křídle a špatném pokrytí hráčů před brankou. Ke konci byl nešťastně vyloučen náš druhý stoper. Bohužel pojetí akce, která předcházela faulu na našeho hráče, kdy nám byl odepřen pokutový kop, sudí dle mého rozhodl nešťastně. Kluci si sáhli na dno svých sil. Chtěl bych vyzdvihnout výkon našeho gólmana, který ve svých osmačtyřiceti letech zachytal fantasticky a patří mu díky, že nám při absenci dvou brankářů ze soupisky vypomohl.“

 

Statistiky

TJ Smržice – SK Jesenec-Dzbel 2:1 (1:1)

9. kolo I.B třídy Olomouckého KFS, skupiny B

TJ Smržice (oboje zprava, 4-4-2)

Adamík

Kaprál

Gottwald

Žáček

Augustin

Luža

Kotlár

M. Verner

Kalandřík

Vyroubal

Š. Verner

Branky: 36. Š. Verner, 79. Vaca

Střely na branku: 7

Střely mimo branku: 9

Rohové kopy: 4

Žluté karty: 45. Augustin, 47. Vyroubal, 64. Žáček

Střídání: 55. Pleva za Vyroubala, 66. Vaca za Žáčka, 85. Tomiga za Š. Vernera

Trenér: Ivo Zbožínek

SK Jesenec-Dzbel (4-4-2)

Navrátil

Žouželka

Faltýnek

B. Burian

Růžička

Pelikán

Prokeš

L. Žouželka

J. Burget

Mrňka

M. Liška

Branka: 42. vlastní Kaprál

Střely na branku: 3

Střely mimo branku: 3

Rohové kopy: 5

Žluté karty: 45.(+1) Mrňka, 88. D. Liška

Červená karta: 90.(+2) J. Žouželka

Střídání: 32. Müller za B. Buriana, 61. D. Liška za L. Žouželku, 83. Čížek za Faltýnka

Hrající trenér: Martin Liška

Rozhodčí: Novák – Machala, Plachý

Diváků: 96