Nebyl to vůbec jednoduchý týden. Zatímco pondělní trénink vedl ještě dnes již bývalý trenér Jiří Jarošík, který se po něm vydal přes Prahu a rodné Ústí nad Labem do svého nového teplického působiště, následující tři dny už převzal přípravu na páteční zápas s pražskou Duklou nový lodivod Daniel Šmejkal. A první zápas se mu opravdu vyvedl, není nic lepšího než začít u týmu vítězstvím. Na Julisce to musí těšit dvojnásob. Byť je jedním dechem dlužno dodat, že výsledek je mnohem lepší než celkový dojem, který utkání zanechalo. A to platí z obou stran.

Prostějovské eskáčko to v posledních měsících opravdu nemá lehké. Pro podávání dobrých výkonů předcházejících povedeným výsledkům je potřeba stabilita kádru včetně realizačního týmu. Ten se však v posledním čtvrtletí dvakrát proměnil, v tomto druhém případě mnohem výrazněji než po jarní sezóně. Jestliže došlo v červnu „pouze“ k výměně na postu hlavního trenéra, nyní představoval určitou kontinuitu pouze druhý asistent Matěj Vybíhal. Všichni ostatní musí hráče teprve poznat, což během pár dnů dost dobře nejde.

Do složení základní sestavy nový kouč příliš nezasahoval, defenzivu ponechal totožnou jako v domácím zápase s Opavou, na hrotu byl celkem logicky jediný specializovaný útočník Filip Žák. Jelikož neměli noví trenéři k dispozici Kušeje, do záložní řady zařadili dvojici Omale a Bartolomeu. Koudelka přesto zůstal na lavičce a do boje nastoupil až na posledních zhruba deset minut.

Postupem času se ukazuje, že posílení v minulé reprezentační pauze o dvojici Schaffartzik a Urbanec bylo možná zásadnější než změny letní. Bývalý opavský obránce dokonale zapadl do obranné linie a ve stoperské dvojici se Schusterem mu to náramně svědčí. Na Julisce koneckonců pohotově zabránil brzkému srovnání stavu. Záložník Urbanec se poznenáhlu zabydluje v základní sestavě a v pátek prokázal, jak důležité je zvolit nejjednodušší možné řešení. Okřídlené rčení „když nevíš, co s míčem, vystřel a dej gól“ se o pátečním podvečeru zhmotnilo v nejkrystaličtější možné podobě. A rázem z toho byly tři body.

Jak řekl před utkáním trenér Šmejkal, na rozdíl od první ligy, kde první tři týmy jsou zřetelně na úplně jiné úrovni ve srovnání se zbytkem soutěže, ve druhé lize je každé utkání otevřené, protože vyšlápnout si může každý na každého. Utkání s Duklou mu dalo jednoznačně za pravdu. S tím, že svým pronásledovatelům začíná pozvolna unikat brněnská Zbrojovka, která v posledních kolech jde na čele do trháku. A je příznačné, že jedinou porážku suverénu první třetiny soutěže připravili právě prostějovští fotbalisté. „Je moc dobře, že jsme hned v prvním zápase s týmem vyhráli,“ těšilo Šmejkala.

Před týmy FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY je druhá reprezentační pauza probíhající podzimní části, což eskáčku jistě pomůže srovnat se s nečekaně nastalou situací. „Určitě nám tato pauza pomůže. Přišli jsme k týmu v úterý, v pátek jsme hned hráli. Nyní budeme mít o to víc prostoru tým lépe během pauzy poznat a připravit ho na zbylých šest kol podzimu,“ poznamenal Daniel Šmejkal.

Po pauze přijede na stadion SCM Za Místním nádražím Jihlava. Hrát se bude v sobotu 16. října od 15.30 hodin. Vysočina sice neoplývá zářivou aktuální formou, přesto pořád jde na druholigové poměry o klub zvučného jména, na který bude třeba se opravdu kvalitně připravit. Trenéři už přitom ví, na čem by nejen během nynější pauzy rádi zapracovali. „Proti Dukle jsme hráli velmi poctivý, kvalitní fotbal. V určitých momentech jsme ale v ofenzívě měli laciné ztráty. To je i věc sebedůvěry. Defenzíva taky nebyla ideální, ale neinkasovali jsme a zahráli dozadu solidně. V útoku však vidíme rezervy,“ uzavřel nový prostějovský trenér.

FORTUNA:NÁRODNÍ LIGA

Ostatní výsledky 10. kola: Zbrojovka Brno – Sparta Praha „B“ 2:1 (1:0). Branky: 12. a 48. Přichystal – 47. Sejk. Žluté karty: 64. Řezníček – 50. Vácha, 90.(+2) Šimáček * Jihlava – Táborsko 3:1 (2:0). Branky: 16. Vedral, 29. Pojezný, 90.(+3) Fila – 52. z penalty Tijani. Žluté karty: 50. Křišťál, 59. Wilson – 60. a 78. Holiš, 87. a 90.(+2) Tijani, 54. Rafa, 59. Tusjak, 69. Boula * Vyškov – Ústí nad Labem 1:0 (0:0). Branky: 80. Ilko. Žluté karty: 78. Simr – 50. Písačka, 57. Krobot * Třinec – Žižkov 1:0 (0:0). Branky: 57. Petráň z penalty. Žluté karty: 1. Bolf, 19. Ntoya, 58. Juřena, 66. Hýbl, 90.(+6) Adamuška – 39. Batioja, 56. Muleme, 88. Švenger * Chrudim – Varnsdorf 0:0 Žluté karty: 23. V. Řezníček, 70. Drahoš, 76. Kesner – 44. Šimon, 46. Breda, 54. M. Richter, 70. Kouřil, 90.(+2) A. Richter * Opava – Líšeň 1:1 (0:1). Branky: 90. Helešic – 33. Málek. Žluté karty: 79. Rychlý, 81. Hnaníček – 68. Silný, 90. O. Ševčík, 90.(+1) Málek *

KAM PŘÍŠTĚ:

11. kolo, sobota 16. října, 15:30 hodin: FC Zbrojovka Brno - MFK Vyškov (pátek 15.10., 17.00, PP ČT SPORT), FK Ústí nad Labem - FC Sellier & Bellot Vlašim (pátek 15.10., 18.00), 1.FK Příbram - Slezský FC Opava, 1.SK Prostějov - FC Vysočina Jihlava, FK Viktoria Žižkov - MFK Chrudim (neděle 17.10., 10:15), AC Sparta Praha B - FK Fotbal Třinec (neděle 17.10., 10:30), FK Varnsdorf - FK Dukla Praha (neděle 17.10., 15:30), FC MAS Táborsko - SK Líšeň 2019 (neděle 17.10., 15:30)