Krátce po dohrání okresního poháru přišel na scénu také start soubojů o krajský grál. V předkole Poháru Olomouckého KFS se na státní svátek 28. září postavil vítěz okresního poháru z Dobromilic na domácí půdě proti Smržicím, účastníkovi I.B třídy. Mírně favorizovaní hosté byli na hřišti fotbalovějším mužstvem, které svého soupeře herně přehrávalo. Domácí však bojovali o každý míč a soupeři znepříjemňovali kombinace, aby se po srdnatém výkonu mohla právě domácí družina před svými fanoušky radovat z postupu do dalšího dějství, zatímco Smržice svou pouť ukončily hned v prvním zápase.

Mírným favoritem úterního souboje byli hosté, kteří se na rozdíl od domácího celku pohybují v krajské soutěži a do předkola nemuseli přes okresní pohár. Pro Dobromilice zase mohla hrát výhoda domácího prostředí a vlastního publika, kde se dalo čekat, že určitě nedají kůži lacino. V pohárových zápasech se navíc tyto rozdíly často mažou.

Vývoj zápasu

I když první vážnější pokus měli domácí, hosté byli aktivnějším celkem a v první půli na míči jasně dominovali. Jenže proměňování šancí bylo opravdu tristní a spoustu z nich dokázal zachytit ofsajd systém domácí obrany, který fungoval na jedničku. Dobromilice toho sice příliš neměly, ale podařilo se jim využít obrovské hrubky v rozehrávce a dostaly se ještě před koncem poločasu do vedení.

Ve druhé půli pokračovali smržičtí fotbalisté v dominanci na míči a snažili se domácí zatlačit. To se jim však moc nedařilo, naopak domácí dokázali ještě navýšit své vedení. Kritickou čtvrthodinku, kdy tlak Smržic sílil, dokázaly Dobromilice přežít a utnout tlak se jim podařilo třetí brankou. Pak se za svou aktivitu dočkali i hosté a čtvrthodinu před koncem zadělali na drama. To však vzalo rychle za své, když domácí přidali branku číslo čtyři. V poslední minutě pak jen kosmeticky upravil skóre zápasu hrající kouč hostí Ivo Zbožínek.

Zásadní okamžiky                          

První střelu si po osmi minutách hry připsali domácí, Kryštof Rochla ale mířil vedle. Velké šance pak prováhaly Smržice. Vyroubal si udělal prostor z kraje, ale se střelbou zbytečně čekal. Další obří příležitost měl ve 21. minutě Štěpán Verner, ale po narážečce s Kalandříkem už nestihl najít prostor branky kolem vyběhnutého Noska. Následně se dostal před dobromilického brankáře Kotlár, když se ocitl sám ve vápně, ale Noska nepropálil. V průběhu těchto šancí se také nešťastně zranil Kryštof Rochla, který musel střídat. Co se nepovedlo Smržicím, zvládly Dobromilice za jejich pomoci. Po laxní rozehrávce domácích nachystal ve 34. minutě míč Nedělovi brankář Adamík, a ten už neměl potíže uklidit míč do prázdné branky – 1:0. Poslední zajímavou akci úvodního poločasu si připravil Štěpán Verner, ale proti vyběhnutému Noskovi zase nedal. Brankář ho pak tedy podťal, sudí ale místo faulu odpískal ofsajdové postavení.

Druhou pětačtyřicetiminutovku začaly dvě akce domácích. Další chybnou rozehrávku Adamíka vystihl Fialka, jeho střela z velké vzdálenosti skončila na tyči. Ve 4í. minutě měly Dobromilice k dispozici roh a míč si postavil hrající kouč Michal Rochla, který levou nohou poslal balón o tyč rovnou do branky a mohl se radovat z opravdu parádní branky – 2:0. Smržice to nevzdávaly a dál pokračovaly v aktivní hře, jenže už se jim nedařilo ani tak často dostávat do zakončení jako v poločase prvním. Největší šanci měl Gottvald, ale nedokázal propálit Noska. Místo snížení tak zase úřadovali domácí. Z dalšího dobře kopnutého rohu hrajícího trenéra směrem do brány se v 68. minutě podařilo míč doklepnout do sítě Nedělovi – 3:0. Situace už tak byla pro hosty kritická a hráli vabank. Branka však stále nepřicházela. Až třináct minut před koncem utekl po křídle Luža a míč naservíroval Tomigovi před prázdnou bránu – 3:1. Naděje však dlouho nevydržela, do otevřené obrany se dostal Bako a v 83. minutě tváří v tvář brankáři se ani on nemýlil – 4:1. Smržice se sice dále snažily, ale o výsledku už bylo jasno. Poslední slovo v zápase pak měl hodně rozladěný hostující trenér Zbožínek, který nastoupil na poslední půlhodinu a minutu před koncem základní hrací doby hlavou uzavřel tento pohárový duel – 4:2.

Osobnost utkání

Na domácí straně utkání skvěle vyšlo brankáři Noskovi, když soupeřům zamezil v řadě útočných výpadů dobrým výběhem a spoustu šancí pochytal. Kromě něj stojí za vypíchnutí také kapitán Jan Václavík, který na středu hřiště zaplňoval prostor a bořil soupeřovi rozehrávku, kromě toho také dokázal tvořit i směrem dopředu a podporovat spoluhráče.

Zajímavost duelu

Druhá branka domácích Dobromilic se dá jednoznačně označit za ozdobu zápasu, která se jen tak nevidí. O přímou branku z rohového kopu se postaral hrající trenér Michal Rochla, když svou levou nohou poslal střílený centr o zadní tyč až za záda Adamíka. „Rohy takto už dlouho trénujeme a většinou hledám kluky na zadní tyči, ale můžeme říct, že jsem to tak kopnout chtěl,“ říkal po zápase s úsměvem hrající kouč.

Atmosféra střetnutí

Ve svátečním termínu vcelku poklidná. V okolí hřiště bylo daleko více slyšet domácí příznivce, což se dá přisuzovat i průběhu utkání. Na hřišti to pak také bylo celkem v klidu. Pár momentů, které však rozpoutaly vášně, se přece jen našlo, nedošlo však k ničemu třaskavému.

pozápasové hodnocení trenérů

Michal ROCHLA – FC Dobromilice:

„Musím uznat, že soupeř byl fotbalovější než my a hledal mezery v naší defenzivě. Dobře jsme však drželi ofsajd systém a naší bojovností jsme to hostům komplikovali. Podařilo se nám pak dostat do vedení, které jsme ve druhé půli navýšili. Nakonec už jsme zápas dokázali dovést do vítězného konce. Kluky musím pochválit za opravdu bojovný výkon, na hřišti nechali všechno. Jsme rádi, že jsme doma opět nezaváhali a do dalšího kola půjdeme určitě s respektem.“

Ivo ZBOŽÍNEK – TJ Smržice:

„Góly nedáváme a dostáváme je strašně lacině. Byla to z naší strany jedním slovem ostuda. Dál k tomu asi nemám co říct...“

 

Statistiky

FC Dobromilice – TJ Smržice 4:2 (1:0)

Pohár Olomouckého KFS - PŘEDKOLO

Dobromilice (oboje zleva, 4-4-2)

L. Nosek (žlutý dres)

Kubíček

M. Rochla

Ryška

Blumenstein

Richter

Selucký

Václavík

K. Rochla

P. Fialka

Neděla

Branky: 34. a 68. Neděla, 49. M. Rochla, 83. Bako

Střely na branku: 5

Střely mimo branku: 7

Rohové kopy: 6

Žluté karty: 54. P. Fialka, 78. Z. Nosek

Střídání: 25. Z. Nosek za K. Rochlu, 73. Bako za M. Rochlu, 85. Špaček za Seluckého, 85. R. Fialka za P. Fialku

Trenér: Michal Rochla

TJ Smržice (4-4-2)

Adamík (černý dres)

Kaprál

Gottvald

M. Verner

Studený

Vyroubal

Kotlár

Augustin

Pleva

Š. Verner

Kalandřík

Branky: 77. Tomiga, 89. Zbožínek

Střely na branku: 8

Střely mimo branku: 10

 

Rohové kopy: 6

Žluté karty: 85. Luža.

Střídání: 46. Luža za Kaprála, 58. Tomiga za Plevu, 65. Zbožínek za Vyroubala

Hrající trenér: Ivo Zbožínek

Rozhodčí: A. Horák – J. Horák, Vachutka

Diváků: 60