Pouze necelé čtyři měsíce trvalo angažmá Jiřího Jarošíka v Prostějově. Mezi trenéry tak patří k těm, kteří na Hané vydrželi nejkratší dobu. Přesto zde někdejší hráč pražský Sparty či londýnské Chelsea a český reprezentant nechal nemalou stopu. Večerník se ohlédl za Jarošíkovým působením na lavičce eskáčka, jeho výsledky, úspěchy i nezdary. Stejně tak jsme se zabrali také do slov dnes již kouče Teplic, která pronesl ještě v době svého působení u 1.SK Prostějov.

Když končila sezóna 2020/2021, asi nikdo nečekal, že tým změní trenéra. Ale stalo se. Hned po posledním zápase s Blanskem (prohra 1:2) klub oznámil, že se trenér Šustr rozhodl odejít na Slovensko. A týden nato 9. června informoval o nástupci, jímž se stal Jiří Jarošík.

Ten do Prostějova přišel jako velmi zkušený bývalý hráč s vizitkou mistra čtyř zemí (Česko, Anglie, Rusko, Skotsko), ale přece jen teprve začínající trenér. Přesto už za sebou měl působení v Ústí nad Labem a ve slovinském Celje.

„Výsledky i předváděná hra severočeského celku nás zaujaly. Ono to spolu souvisí, nám se povedlo něco podobného. Hra se v případě Ústí projevila i na výsledcích. A to byl jeden z hlavních důvodů, proč jsme angažovali právě Jiřího Jarošíka,“ uvedl při jeho příchodu předseda klubu František Jura. A zmínil, že své udělal i Jarošíkův věk, po Šustrovi se jednalo o dalšího čtyřicátníka na lavičce. „Chceme, aby navázal na práci Pavla Šustra, protože byla fakt dobrá. A s Jarošíkem by měla být hodně podobná. Samozřejmě předpokládáme, že do toho vnese i svůj vlastní rukopis,“ přidal ještě tehdy Jura.

První otázka, kterou Večerník Jarošíkovi položil, nového kouče trochu zaskočila. „To jste mi dal otázku, kterou jsem snad ještě nedostal,“ smál se tehdy Jiří Jarošík na dotaz, jak by sám sebe coby kouče představil. Následně o sobě hovořil jako o trenérovi, který má rád hru na zemi a ofenzivní podívanou. „Žádného zanďoura hrát nechci,“ dodal později, po konci přípravy. Ta byla pro Prostějov těžká, utkal se třeba se Slováckem, Baníkem Ostravou a Zlínem. Pouze se Zlínem sehrál z ligových mančaftů Prostějov vyrovnanou partii. Právě utkání se Zlínem a dále s divizním Uničovem týmu nejvíce sedla. „Myslím, že jsme všichni potřebovali dobrý výsledek proti kvalitnímu soupeři. Byly vidět lepší výkony od skoro všech hráčů,“ hodnotil hru po vydařeném přáteláku se Zlínem. „Chtěli bychom hrát zase nahoře a předvádět dobrý, náročný fotbal. A já osobně bych tedy zase chtěl vyhrávat,“ vzkázal fanouškům před sezónou.

Na první výhru v sezóně se však tým 1.SK Prostějov načekal. Zato však přišla ve velkém stylu, proti exprvoligové Zbrojovce Brno, zrodila se s řadou fanoušků v zádech a po skvělém výkonu. „Ve finále to potom mohlo být klidně o čtyři góly. Dvě tři vyložené šance jsme měli. Snad si to kluci schovali do příště,“ zadoufal šťastný Jarošík. A poprvé v sezóně hráče více pochválil. Neodpustil si ani poznámku směrem k brankáři Filipu Muchovi. „Říkali jsme mu, že má zachytat, nebo zemřít,“ žertoval tehdy trenér.

Brzy nato ale tým úsměv přešel. 28. srpna totiž přišla největší sportovní katastrofa v Drnovicích. „Byl to katastrofální výkon všech hráčů. Musíme se co nejlépe připravit na další domácí zápas a odčinit tu ostudu. Vyškov byl ve všem lepší, zaslouženě vyhrál. Takhle se má bojovat o tři body. My naopak nepředvedli vůbec nic,“ zněla jeho slova krátce po utkání. Ještě předtím se objevily první zprávy, že by Jarošík mohl od týmu odejít do nejvyšší soutěže, do Liberce. „Nějaký telefon proběhl, ale pouze ve formě dotazů. Nějak konkrétně jsme to ale neřešili. Pak se ale Liberec rozhodl jinak, žádná konkrétní nabídka na stole nebyla,“ komentoval to tehdy František Jura. K přesunu tedy nedošlo.

Jarošíkovy „akcie“ každopádně stouply po dalších kolech. Tým zvítězil s Chrudimí, dále ve Vlašimi, srdnatě vzdoroval Opavě. A trenér měl opět důvod ke spokojenosti. Úplnou zhatilo vyřazení ve 3. kole MOL Cupu od Bohemians 1905 (0:4). V neděli 26. září prohrál s Prostějovem domácí duel Opavou 0:1, ale z pohledu trenérské kariéry Jiřího Jarošíka se hrál důležitější duel daleko na severu Čech. Teplice po remíze 0:0 s Olomoucí odvolaly trenéra Radima Kučeru. A éterem se ihned rozjely zaručené zprávy, že náhradou bude právě kouč eskáčka! O den později se tak i stalo. „S Jiřím Jarošíkem jsme měli dohodu, že jej v případě zájmu z první ligy uvolníme. A slib plním,“ konstatoval František Jura, předseda 1.SK Prostějov. „Je to škoda. Tým si podle mě začal sedat, fungovat po všech stránkách. Naposledy proti Opavě jsme podali kvalitní, takticky vyspělý výkon. A měli jsme více šancí než soupeř,“ vyzdvihl Jarošíkovu práci šéf prostějovského druholigového klubu.

Celkově se rodák z Ústí nad Labem s Prostějovem rozloučil solidním osmým místem a mírně pozitivní bilancí (viz. statistické údaje – pozn.red.). Po Jarošíkovi přitom nezůstalo jen umístění a body, ale taky hráči. Na Hanou přivedl třeba ofenzivního záložníka Vasila Kušeje, podílel se i na dalších příchodech, naposledy stál za posílením o Urbance z Viktorie Žižkov. Šanci na restart kariéry dal třeba exzlínským Jiráčkovi a zejména Bartolomeuovi. Ať už se jeho práce dá hodnotit různě, v Prostějově zanechal nemalou stopu. „Trenérovi bych chtěl moc poděkovat, udělal zde velký kus práce,“ rozloučil se František Jura, aby vzápětí už vítal nového kormidelníka eskáčka. Tím se stal Daniel Šmejkal, který hrál mimo jiné za Slavii a má zkušenosti také z Německa. Jako trenér působil shodou okolností v Teplicích a velkou stopu zanechal ve Vlašimi. „Věřím, že naváže na styl práce Pavla Šustra a Jiřího Jarošíka,“ dodal předseda 1.SK.

 

Jiří Jarošík, bilance ve funkci hlavního trenéra 1.SK Prostějov     

Letní příprava 2021                                                                5      1 – 2 – 2                                                                                                            

Slovácko – Prostějov 5:0

Baník Ostrava – Prostějov 3:0

Uničov – Prostějov 1:3

Zlín – Prostějov 2:2

Prostějov – Rosice 2:2

Sezóna 2021/2022                                                                    9      4 – 1 – 4                                                                                                            

FORTUNA:Národní liga

Prostějov – Příbram 1:3

Sparta Praha „B“ – Prostějov 4:0

Prostějov – Brno 2:0

Ústí nad Labem – Prostějov 1:1

Prostějov – Třinec 3:1

Vyškov – Prostějov 4:0

Prostějov – Chrudim 2:0

Vlašim – Prostějov 0:1

Prostějov – Opava 0:1

Vstřelené branky: 10:14

Nejvyšší vítězství: 3:1 (Třinec)

Nejvyšší porážka: 0:4 (Sparta Praha „B“, Vyškov)

Nejpovedenější utkání (podle Večerníku): Prostějov – Brno 2:0

Mol Cup                                                                                           3          2 – 0 – 1                                                                                                  

Vratimov – Prostějov 2:3

Valašské Meziříčí – Prostějov 0:3

Prostějov – Bohemians Praha 0:4

Celková známka Večerníku:                                                  3

 

40 jarosik graf