Letošní ročník fotbalového Poháru OFS Prostějov, za nímž se Večerník s odstupem pár týdnů ohlíží, nabídl znovu velmi zajímavé souboje i překvapivé výsledky. Stejně jako v předešlé sezóně se i letos do bojů o pohárový vavřín přihlásilo osm mužstev a o pavouku tak bylo jasno.

Na losovacím aktivu byly rozděleny dvojice pro čtvrtfinále, které proti sobě poslaly relativně velmi vyrovnané celky, ale také dva největší favority na zisk titulu. První kolo se odehrálo v rámci generálky na sezónu okresního přeboru týden před jejím startem. Druhé dějství pak vyšlo na středu 1. září a finálová bitva proběhla 15. září v Kostelci na Hané. Z pohledu na loňské tabulky si pohár podmanil největší favorit z Dobromilic a může se tak těšit na předkolo krajského poháru, které měl z původního termínu odloženo.

I druhý ročník po změně pravidel okresního poháru, do něhož se mohou přihlásit celky pouze z okresních soutěžích, přinesl své ovoce. Stejně jako v loňské sezóně se počet přihlášených celků zastavil na čísle osm, a své zastoupení měly znovu všechny tři okresní grupy. „Osm mužstev je pro okresní pohár zcela ideální. Soutěž se dá jednoduše rozdělit na klasického pavouka od čtvrtfinále po finálový souboj. Když se podíváme i na termíny, tak více než tři kola by se mohla těžko odehrát, protože 28. září už začíná krajský pohár. První zápas byl takovou generálkou pro celky hrající okresní přebor a další kola už byla sice ve středu, ale nebyl s tím problém a přišlo i dost diváků,“ přiblížil pohled Okresního fotbalového svazu Prostějov jeho sekretář Petr Antoníček.

Hned pět výběrů si svou účast z loňského roku zopakovalo. Rezerva Plumlova, Brodek u Konice, Hvozd, Ptení a obhájce z Brodku u Prostějova. K nim se přidaly tři nové celky, mezi nimiž nechyběli oba finalisté z Luké a Dobromilic doplněné o Bedihošť.

Jak postupovala pohárová soutěž?

Čtvrtfinále

Už po losovacím aktivu bylo jasné, že nejsledovanější dvojicí bude loňský vítěz poháru z Brodku u Prostějova proti Dobromilicím, které byly díky druhému místu v loňské sezóně okresního přeboru nejvýše nasazeným celkem. A zápas skutečně ukázal napínavou bitvu, která se očekávala. Duel na mokrém terénu vyhovoval spíše fyzické hře než té technické. Z toho se také snažili hosté těžit a dařilo se jim. Ve vyrovnaném souboji měli přeci jen o kapku navrch Dobromiličtí, kteří se dočkali vítězství o jedinou branku, což znamenalo postup a vyřazení obhájce loňského prvenství.

V dalším střetu poměřila síly Luká na domácí půdě se Ptením a čekalo se spíše vítězství celku hrajícího okresní přebor. Ale všechno bylo jinak. Domácí na svého soka vletěli a po půlhodině vedli o tři branky. Když na začátku druhé půle přidali další dva góly, nebylo co řešit. Po hladkém vítězství 5:1 tak mohli také slavit postup mezi čtyři nejlepší.

Druhý souboj dvou okresních celků přivítal Brodek u Konice, když se poměřil s rezervou Plumlova. Dlouho vyrovnaný průběh zápasu zlomili domácí až v poslední čtvrthodině na svou stranu. Nakonec se mohli podle obou trenérů radovat ze zaslouženého postupu po výsledku 3:1.

V posledním utkání proti sobě nastoupily celky ze třetí třídy, ale každý z jiné skupiny. Na půdě Bedihoště se dařilo lépe Hvozdu, který stejně jako Brodek u Konice soupeře zlomil až v poslední čtvrthodině, kdy vstřelil jediné dvě branky utkání.

 

Semifinále

 V boji o účast ve finále se střetl Hvozd na domácí půdě s Dobromilicemi a Luká proti Brodku u Konice. Večerník zavítal na prvně zmiňovaný zápas a k vidění byl poměrně jasný zápas, který na konci přinesl ještě drama. Když hosté přidali třetí branku na startu druhé půle, těžko někdo pochyboval o jejich hladkém postupu. Jenže přišlo určité uspokojení a domácí se hnali dopředu. Jejich aktivita byla také odměněna dvěma brankami a mohlo být i srovnáno. V posledních sekundách však ještě Dobromilice využily chybu v defenzivě a mohly slavit postup do finále.

Druhé klání nabídlo souboj Luké, která na Prostějovsku hostuje z olomouckého regionu, versus Brodek u Konice. Domácí zase ukázali, že se soupeřů z vyšší třídy nezaleknou a uspěli poměrem 5:0. „Výsledek úplně neodpovídá průběhu zápasu, kde jsme byli aktivnější my, ale když nedáváme góly a soupeři je darujeme, tak se nemůžeme divit. Je to škoda, cítili jsme, že finále poháru mohlo být,“ hlásil kouč Brodku u Konice Radovan Vičar.

 

Finále

Bitvu o vítěze poháru hostila neutrální půda, volba padla na Kostelec na Hané. Vše bylo precizně připravené. „Kosteleckému klubu patří velké poděkování za to, jak se ujal pořádání finále poháru. Připravil pro oba celky skvělé podmínky, byli tu spokojení i diváci,“ vzkázal Petr Antoníček, sekretář OFS Prostějov.

Kdo by čekal finálové drama a že si Luká bude chtít políčit i na třetí celek z okresního přeboru, musel být zklamán. Zápas byl totiž zcela jednoznačně v režii Dobromilic a už v prvním poločase se spíše mluvilo o tom, kolik branek dokážou svěřenci kouče Rochly vstřelit. Na druhou stranu je třeba vyzdvihnout tábory fanoušků obou mužstev, kteří i přes rozhodnutý stav nadále podporovali své celky. Konečný stav 8:0 byl ještě pro celek Luké milosrdný a Dobromilice mohly slavit pohárovou trofej.

„Za cestu pohárem jsme samozřejmě rádi, byla to pro nás zase další cenná zkušenost. Loni jsme ještě hráli okresní pohár na Olomoucku, kde se nám také dařilo. Tady jsme došli až do finále, ale je potřeba uznat, že ve finále už jsme na soupeře vůbec nestačili. I když nám někteří hráči chyběli, dopadlo by to asi podobně. Soupeřům musím pogratulovat k trofeji a poděkovat všem za podporu,“ prozradil k pohárové cestě předseda Luké Petr Vydržel.

Vítězné Dobromilice

Letošní pohárový primát tak mohli oslavit v Dobromilicích a první momenty s pohárem, který jim i s blahopřáním předal předseda OFS Milan Elfmark, si náležitě užívali. „Že se nám podařilo pohár ovládnout, je pro nás opravdu velká vzpruha, máme z něj opravdu radost. Po delší době jsme zase něco vyhráli a věřím, že kromě vítězství to pro nás bude znamenat i velký posun směrem dopředu. Snad se zase zvedne jak tréninková morálka, tak i naše výkony v okresním přeboru. Ostudu pak nebudeme chtít udělat ani v krajském předkole, kde se těšíme na Smržice,“ prozradil trenér Dobromilic Michal Rochla, který zápas také odehrál.

Myšlenky na ovládnutí poháru však v Dobromilicích nepanovaly. Postupem času už se však i na tuto soutěž soustředili více. „Chtěli jsme si letos pohárovou soutěž vyzkoušet. První kolo jsme brali jako generálku na okresní přebor a ta se nám po těžké bitvě v Brodku podařila. Po postupu jsme už chtěli dojít co nejdále a ideálně ho ovládnout. Ve Hvozdu jsme hráli dobře, ale ve druhé půli jsme polevili a soupeři moc nescházelo, aby i srovnal. Finálovou duel se hrál na jednu bránu a rozhodnuto bylo za chvíli. Soupeři mohu dát kredit za to, že to opravdu nezabalil a hrál až do poslední minuty kombinační fotbal,“ ohlédl se za pohárovou jízdou kouč Michal Rochla.

Vítěz si stejně jako loni přišel kromě poháru a postupu do krajského předkola také k poukázce na 5 000 korun do Adidasu. Ani poražený finalista nepřišel zkrátka a Luká si odvezla poukaz na 3 000 korun. Už před startem finále však bylo jasné, že vstupenku do krajského předkola získaly bez ohledu na výsledek Dobromilice. „Luká sice nastupuje v soutěžích OFS Prostějov, stále je však regionálně v olomouckém svazu, takže už před startem poháru jsme se domluvili, že v případě vítězství by postup čekal na poraženého finalistu, s čímž klub souhlasil,“ doplnil Petr Antoníček.

Hodnocení letošního ročníku

S letošním ročníkem Poháru OFS Prostějov panovala mezi kluby znovu spokojenost a všechny zápasy se odehrály bez komplikací či větších prohřešků, které by musel řešit výkonný výbor. Z celkového pohledu se však trenéři shodovali v tom, že pohárová soutěž splnila to, co si od ní slibovali a jsou rádi za tuto zkušenost. Spokojenost s letošním ročníkem pak panuje také na Okresním fotbalovém svazu v Prostějově.

Jsme rádi, že se letošní ročník poháru vydařil. Myslím si, že se bylo na co dívat, nepřišly ani žádné komplikace a turnaj nabídl i určitá překvapení. Atmosféra byla také velmi dobrá a doufáme, že i v příštím roce se dočkáme podobných soubojů jako v tom letošním a kluby se budou i nadále do této soutěže s chutí hlásit. Trošku nás překvapilo finále, které bylo jednostrannou záležitostí, i tak se však sluší pogratulovat oběma finalistům a poděkovat všem, kteří se zúčastnili, za předvedené výkony,“ zhodnotil pohárové klání sekretář OFS Prostějov.

 

47 dobro 2

Nejlepší střelci Poháru OFS Prostějov

1. Tomáš Neděla (FC Dobromilice)               5

2. Patrik Richter (FC Dobromilice)                3

    Leoš Nátr (FK Luká)                                  3         

    Jakub Pluháček (FK Luká)                         3

5. David Kolář (Brodek u Konice)                2

    Pavel Muzikant (FK Luká)                                    2

    Zdeněk Nosek (FC Dobromilice)               2