Devětadvacátý ročník memoriálu Milana Bartoška pořádaný komisí rozhodčích Okresního fotbalového svazu v Prostějově proběhl minulé pondělí 27. prosince ve sportovní hale v Kostelci na Hané. Po loňském zrušení v důsledku koronaviru se letošní klání událo bez komplikací a diváci i aktéři se mohli těšit z velmi vyrovnaného ročníku, kde dlouho nebylo o vítězi rozhodnuto. Se sedmi body se turnaj podařilo ovládnout ligovým sudím. I když šlo především o zábavu, na hřišti si žádný z celků nenechal nic líbit a k vidění byla i řada krásných fotbalových momentů a dovednostní soutěže. Nechyběla také bohatá tombola.

Turnaj začal hodinu po poledni a proti sobě bojovaly čtyři celky. Nechyběli tak členové Okresního fotbalového svazu Prostějov, Krajského fotbalového svazu Olomouckého kraje, členů Moravskoslezské komise, ale ani rozhodčí působící ve dvou nejvyšších soutěžích. A i když byla atmosféra mimo fotbalovou palubovku velmi pozitivní a přátelská, v zápasech žádný z klubů nedal soupeři ani centimetr zadarmo a všechna utkání měla jistou kvalitu. 

Během odpoledne se tak potkal na palubovce každý s každým a utkání trvající dvakrát patnáct minut odřídila trojice sudích Dušan Vachutka, Pavel Majer a Ivo Antoníček. V prvním zápase nastoupil výběr okresních sudích a funkcionářů proti členům krajského fotbalového svazu a hned první utkání nabídlo nejvíce branek, kdy se vedení neustále otáčelo, nakonec však mohl být spokojenější okres, který slavil výhru 4:3. Ve druhém duelu proti sobě nastoupila Morava a ligoví arbitři. I když Morava dlouho vedla o jedinou branku, v posledních minutách se podařilo ligistům utkání zvrátit a slavili výhru 3:2.

Před druhým kolem utkání se odehrála první dovednostní soutěž, kde se utkaly vybrané čtveřice z každého celku. V soutěži na čas, kde sudí museli ukázat nejen své pohybové schopnosti u slalomu a následného žebříku, ale také ty basketbalové, kde museli ještě trefit koš, se dařilo nejlépe okresnímu výběru a první dovednostní soutěž tak uzmul pro sebe, za což nechyběla i odměna v tekuté formě.

Dvě další utkání přinesla shodně remízu. Smírem se nejprve rozešel okresní výběr s Moravou i následný duel mezi ligovým výběrem a krajem vítěze nenašel. Po dvou odehraných kolech tak bylo stále všechno otevřené a bylo jasné, že o pořadí rozhodnou až závěrečné zápasy.

Ještě před nimi ale přišla na řadu druhá dovednostní soutěž, kterou každý zapálený sportovec v rámci vánočních a silvestrovských turnajů zná. Střelba na zavěšenou láhev. Zde byli vybráni z každého celku dva hráči a každý měl po dvou pokusech. Ze šestnácti pokusů trefil cíl pouze jediný. Přesný zásah zaznamenal člen krajského výběru Marek Mašek a odnesl si cenu pro vítěze.

V předposledním klání se pak proti sobě postavil okres s ligisty, kteří měli shodně po čtyřech bodech. Bylo tak jasné, že vítěz utkání se bude radovat z vítězství v turnaji. V napínavém utkání se podařilo jako první skórovat profesionálním arbitrům a snaha o zvrat okresním výběrem vázla na špatné koncovce. Místo srovnání tak přišla po pěkné kombinaci druhá branka ligových sudích a tento náskok už udrželi až do konečného hvizdu. „Okresní výběr mi udělal největší radost, po dlouhém čekání se mu zadařilo i výsledkově a ukázal svůj potenciál,“ měl jasno jeden z organizátorů turnaje a sekretář KFS Pavel Peřina.

Před startem posledního duelu přišla na řadu tombola, ve které bylo rozdáno na padesát opravdu hodnotných cen. V posledním utkání se pak hrálo o pořadí na druhém až čtvrtém místě. A zápas rozhodla jediná branka, kterou dokázal vstřelit krajský výběr, jenž vítězství udržel především díky neuvěřitelným zákrokům v brance čarujícího Jiřího Horáka.

Slavnostního vyhlášení se ujal předseda okresního fotbalového svazu Milan Elfmark společně s garantem komise rozhodčích Miroslavem Juránkem, ti všem zúčastněným předali ceny. Kromě pořadí mužstev se pak ocenění dočkal i nejlepší střelec turnaje, jímž byl se třemi přesnými zásahy člen ligových sudích Tomáš Batík. Ocenění pro nejlepšího brankáře si po právu odnesl brankář krajského výběru sudí Jiří Horák a nejlepším hráčem turnaje byl vybrán vítěz dovednostní soutěže a opora krajského výběru Marek Mašek.

„Letos jsme byli svědky opravdu vynikajících výkonů a velmi vyrovnaného turnaje. Děkuji všem zúčastněným a organizátorům za skvělou práci. Pevně věřím, že si to všichni užili a doufám, že se tu všichni potkáme zase za rok u jubilejního třicátého ročníku memoriálu Milana Bartoška,“ vzkázal závěrem předseda OFS Prostějov Milan Elfmark.

Bohatý program byl zakončen na závěrečném rautu uspořádaném organizátory turnaje. Kdo si tak v mezisvátečním období našel čas, mohl se na vlastní oči přesvědčit, že i mezi fotbalovými arbitry najde řadu vynikajících hráčů. 

 

Výsledkový servis: OFS – KFS 4:3; ŘKM – Liga 2:3; OFS – ŘKM 2:2; KFS – Liga 1:1; OFS – Liga 0:2; KFS – ŘKM 1:0.

Tabulka:

1. Liga 3          2          1          0          7:4       7

2. OFS 3          1          1          1          6:7       4

3. KFS 3          1          1          1          6:6       4

4. ŘKM           3         0          1          2          4:6       1

Nejlepší střelec: Tomáš Batík (Liga)

Nejlepší brankář: Jiří Horák (KFS)

Nejlepší hráč: Marek Mašek (KFS)

Zlatí hráči

 Vynikající atmosféra i kulisa provázely celým fotbalovým odpolednem v hale v Kostelci. Na hrací ploše šlo ale kamarádství stranou. Žádné nešetrné a nepřiměřené zákroky nepřišly, ale často byly k vidění momenty, které útočily na hlasivky aktérů. Hráči verdikt sudí ještě dokážou odůvodnit, ale svému kolegovi převlečenému za hráče už to tak snadný úkol není. V některých momentech to tak vypadalo, že se budou vytahovat možná i aktuální pravidla fotbalu. Vše se ale nakonec obrátilo v humor. A tak by to mělo být nejen na podobných turnajích, ale i při ostrých zápasech.