Nejen na 1.SK Prostějov čekají boje v Zimní Tipsport lize, ale do soutěže vstoupí i šest dalších mužstev druhé nejvyšší fotbalové soutěže. Prostějov bude mít ve skupině hned trojici prvoligových celků. To na lídra soutěže z Brna čeká Vyškov, slovenský Trenčín a Sigma Olomouc. Další dva kluby se proti sobě postaví v pražské skupině, kde se kromě rezervy Sparty představí Dukla, další dva celky budou ligové, konkrétně Bohemians a Jablonec. Poslední dvojicí je Varnsdorf a Táborsko, jež se představí proti Teplicím a Mladé Boleslavi.

 

Nejstarší domácí zimní fotbalový turnaj odstartuje už tento čtvrtek 6. ledna 2022, a to zápasem Baník Ostrava – MFK Karviná. Jubilejního 25. ročníku domácího turnaje Zimní Tipsport ligy se zúčastní celkem 20 klubů (15 českých, 5 slovenských) v pěti skupinách.

Vloni na turnaj dopadla koronavirová omezení a také výjimečná termínová kolize s brzkým startem 1. fotbalové ligy. Kvůli tomu se prvně v historii nemohly účastnit domácí prvoligové kluby. Letos se organizátoři opět budou muset vyrovnat s covidovými omezeními, ale počet přihlášených týmů je rekordní. „Máme pět skupin po čtyřech týmech, z toho je 12 prvoligových a 8 druholigových. Celkem odehrajeme v rámci Zimní Tipsport ligy třicet utkání,“ prozradil ředitel turnaje Aleš Kolář. Kluby budou sice hrát systémem každý s každým ve svých skupinách, ale jejich výsledky se budou počítat do jedné společné tabulky všech 20 klubů a ta určí vítěze.

Z osmi prvoligových českých týmů je tabulkově nejvýš postaveným mužstvem z 1. ligy aktuálně pátý Baník Ostrava. Z české ligy se zúčastní ještě Mladá Boleslav, Olomouc, Bohemians 1905, Jablonec, Pardubice, Teplice a Karviná. Čtyři prvoligové celky dodá Slovensko: Trnavu, Trenčín, Zlaté Moravce a Senicu. Turnaj zpestří i druholigové kluby – lídr soutěže Zbrojovka Brno, na podzim skvělá Sparta Praha B, Dukla Praha, Táborsko, Varnsdorf, Prostějov, Vyškov a slovenská Skalica.