Městskou sportovní halu Kostelce na Hané o prvním lednovém víkendu opět po roce zaplnil házenkářský potěr. Od pátečního večera sem začaly proudit autobusy a desítky aut, aby se nejmladší házenkáři opět mohli potkat a hlavně utkat na již tradičním turnaji Hanácké pohár.

32 týmů, 2 kategorie, 320 dětí, 32 trenérů, 32 vedoucích družstev, 40 organizátorů a dalších více než 100 fanoušků, kteří přijeli podpořit své týmy ze všech koutů ČR a Slovenska. V každé kategorii bylo zastoupeno 16 družstev. Ta byla rozlosována do 4 základních skupin, které mezi sebou začaly svádět nemilosrdné, ale férové boje od sobotního rána. V podvečer už došlo na osmifinále, kdy se utkaly napříč skupinami celky z prvních míst proti místům čtvrtým a ti, kteří skončili na druhých místech proti kolektivům ze třetích pozic.

Večer už tradičně patřil oblíbeným zápasům All-Star výběrů. V průběhu celého dne všichni rozhodčí pečlivě sledovali jednotlivé hráče a vybírali ty nejlepší k sestavení dvou pětičlenných týmů v každé kategorii. Trenéry družstev byli zvoleni český házenkářský reprezentant Dominik Solák a extraligový hráč Matěj Nantl (oba z HCB Karviná).

Především výběry starších minižáků (roč. 2012–2013) předváděly naprosto fenomenální výkony na svoji věkovou kategorii. Hra se na obou stranách prezentovala obrovskou motivací a dynamikou, dost možná právě i díky hvězdným koučům, jelikož se děti chtěly určitě předvést. Herními dovednostmi, rozhodovacími schopnostmi, neskutečnou rychlostí, zdravou drzostí, spoluprací. A to většina dětí spolu v životě ani minutu netrénovala, natož hrála.

Nejatraktivnější duely se očekávaly v neděli, kdy se turnaj posunul ke čtvrtfinálovým bojům. Vyrovnaná a zdravými emocemi nabitá utkání už definitivně rozhodovala o tom, kdo si zahraje o medaile.

Čtvrtfinalisté mladší minižactvo: TJ Sokol Kostelec na Hané HK, Tatran Litovel, TJ Sokol Horka nad Moravou, Sokol Sokolnice, Házená Velká Bystřice, HC Dukla Praha, TJ Sokol Velké Meziříčí, Hostěrádky-Rešov.

Čtvrtfinalisté starší minižactvo: SK Žeravice, HC TJ Náchod, Sokol Sokolnice, HC Dukla Praha, TJ Sokol Velké Meziříčí, Házená Velká Bystřice, TJ Sokol Kostelec na Hané – HK, Tatran Litovel.

Akce dále pokračovala boji o 9. až 16. místo a následně netrpělivě očekávanými semifinále. Turnaj sám o sobě nabízel po celou dobu většinu velmi vyrovnaných bojů a nejinak tomu bylo i mezi nejlepšími čtyřmi.

První semifinále odehrál v mladší kategorii domácí Kostelec proti silným Sokolnicím. První poločas se prezentoval velmi rychlou a vyrovnanou házenou, přesto ve druhém dokázali domácí rychle odskočit, soupeři se po zbytek času už jen výsledkově vzdalovali a brali vítězství 16:9.

Druhé semifinále Velké Bystřice proti Hostěrádkám-Rešov bylo natolik vyrovnané, že rozhodovaly až sedmimetrové hody, kde se postupu do finále nakonec dočkaly Hostěrádky-Rešov. Ve starší kategorii za branami finále nakonec zůstala Litovel po porážce od Velkého Meziříčí 22:25 a Sokolnice vyřazené Žeravicemi 8:11.

Finálová utkání kvůli maximální objektivitě řídila hned dvojice rozhodčích. V prvním finále mladších minižáků mezi Kostelcem a Hostěrádkami-Rešov panovalo vyrovnané skóre pouze několik minut, jelikož domácí hráči vletěli do utkání jako tajfun a obrovským nasazením, disciplínou i rychlostí dokázali soupeři rychle odskočit. A brzy rozhodnout o výsledku 28:16. Poté již radost v domácích řadách neznala hranic, hala bouřila.

Finále starších minižáků, to byl nemilosrdný boj o každý metr hrací plochy a obě družstva se tahala o každý gól. Ve velmi pěkném duelu vítězství na svou stranu nakonec dokázalo strhnout Velké Meziříčí, jež udolalo Žeravice 15:13. Bronzové medaile získaly Sokolnice (mladší) a Litovel (starší).

Individuální ocenění – nejužitečnější hráč mladší minižactvo: Matyáš Kaczmarczyk (Velká Bystřice). Nejlepší brankář mladší minižactvo: David Hubál (Kostelec na Hané). Nejužitečnější hráč starší minižactvo: Erik Fialka (Velké Meziříčí). Nejlepší brankář starší minižactvo: Jan Tomaník (Žeravice).

Z pohledu pořádajícího oddílu TJ Sokol Kostelec na Hané HK se jednalo o velmi povedené vystoupení v obou kategoriích. Triumf v nejmladší kategorii je obrovským úspěchem vzhledem ke konkurenci, která se v hanáckém městečku tradičně schází. Domácí se prezentovali velmi rychlou a svižnou hrou, výborně zvládnutou souhrou a nekompromisním zakončováním. Navíc defenziva byla fantasticky jištěna nejlepším gólmanem turnaje Davidem Hubálem.

Starší minižáci sice nedosáhli na medailové příčky, nicméně jejich předvedený kolektivní výkon přesto snesl v ještě tvrdší konkurenci než u mladších přísná kritéria. Vítězství v základní skupině i v osmifinále však nebylo nic platné, neboť ve čtvrtfinále narazili na tradičního rivala z Litovle a ten byl na kostelecké výtečně připravený. Od první sekundy dokázal zdravě agresivní obranou odrážet jejich útoky a vlastními rychlými kontry je poslal do bojů o 5. až 8. místo. Po zdolání Velké Bystřice a podlehnutí Náchodu nakonec HK patřila 6. příčka.

Kostelec měl své zastoupení také v obou All-Star výběrech. Do jednoho ze dvou hvězdných týmů se v mladší kategorii dostal Matyáš Varhalík, ve starší kategorii pak Marek Grepl a Lukáš Coufal.

Sestava TJ Sokol Kostelec na Hané HK – mladší: Marek Dočkal, Lukáš Coufal, Matyáš Varhalík, Max Varhalík, David Hubál, Tomáš Hámor, Karolína Smutná, Klára Nedomová, Adéla Vařechová, Václav Večeřa. Trenéři: Jan Ševčík a Martin Popelka.

Sestava TJ Sokol Kostelec na Hané HK – starší: Marek Grepl, Viktorie Vítková, Adam Viták, Klára Zimmermannová, Jiří Ošťádal, David Kašpárek, René Kašpárek, Lukáš Coufal, David Hubál, Matyáš Varhalík. Trenér: Pavel Zimmermann.

„Musím obrovsky poděkovat všem účastníkům turnaje za vytvoření fantastické atmosféry, přátelského prostředí, skvělé nálady, pozitivní motivace a fandění. Zkrátka prostředí společné házenkářské rodiny, která táhne za jeden provaz a touží předávat svým svěřencům kromě znalostí i zkušeností také nadšení do našeho sportu. Bylo to vidět,“ zhodnotil za organizátory Patrik Coufal, s nímž se za maximálně vydařeným kláním Hanácké pohár 2023 ještě ohlédneme v bilančním rozhovoru.