Tři roky je na světě ambiciózní projekt Házenkářské akademie Olomouckého kraje, za tu dobu pronikly mládežnické výběry tohoto nového klubu do širší republikové špičky. A například mladší dorostenci letos bojují o zisk bronzu v nejvyšší tuzemské soutěži.

Teď navíc HAOLK přistoupila k dalšímu zásadnímu kroku své zatím úspěšné existence – chce se etablovat i v dospělé kategorii, a to rovnou v 1. lize mužů!

 

Vedení Házenkářská akademie Olomouckého kraje nezůstává po úspěších na mládežnickém poli rozhodně u zdi, a rozhodlo se, prosadit se i mezi muži. A rovnou chce působit v 1. lize mužů ČR!

„Naši kluci, kteří po aktuální sezóně končí ve starším dorostu, se mě pořád ptali, za koho budou od příštího ročníku na odpovídající úrovni hrát. Nejen proto jsme s naším klubovým šéfem Petrem Kudláčkem i dalšími zainteresovanými lidmi vymysleli plán zkusit už pro další sezónu získat mužskou prvoligovou soutěž,“ prozradil Večerníku šéftrenér HAOLK Radek Flajsar.

Jak to ale udělat? Prostřednictvím HBC Olomouc 1966, jednoho ze tří zakládajících oddílů Házenkářské akademie Olomouckého kraje (dále TJ Sokol Centrum Haná a Velká Bystřice). Olomoucké áčko dospělých působí v jihomoravské skupině 2. ligy mužů a v době zrodu výše zmíněného nápadu nebylo extrémně daleko čelu tabulky. „Proto jsme se domluvili, že ještě zkusíme ve zbytku druholigové soutěže zabojovat o nejvyšší příčky, dotáhnout se nahoru a postoupit,“ popsal Flajsar momentální plán.

Ten se zatím daří, mužstvo HBC poslední dobou jen vítězí a v průběžném pořadí už je třetí jen dva bodíky za vedoucími Ivančicemi. Do konce zbývají tři kola a Olomouc jede v posledním dějství právě na ivančickou palubovku. „Bude to však těžké. Ve hře je ještě Kuřim, která stále může získat o bod více než my. A pokud ne, museli bychom asi v Ivančicích vyhrát alespoň o deset gólů,“ nadhodil Flajsar, jenž uplynulé dva duely již strávil na lavičce HBC 1966. Za hanácký mančaft přitom mohou nastoupit i extraligoví borci Jakub Flajsar a Radek Flajsar mladší, koučův synovec a syn. Do olomouckého celku totiž mají vyřízeno hostování. „Uvidíme, jestli oba kluky nasadíme. Pokud to bude potřeba, máme k takovému jednorázovému posílení všechno nachystané,“ ujistil Radek Flajsar starší.

Podstatné je, co by v případě kýženého postupu přišlo dál. „Právo startu v 1. lize mužů ČR 2023/24 by převzala HAOLK, jejíž kolektiv by do soutěže šel s názvem například Talent tým Olomouckého kraje plus jméno firmy coby hlavního partnera. A herní prostor by dostali šikovní mladíci, kteří by se mohli dál rozvíjet v kvalitní soutěži,“ předestřel Flajsar vizi, kterak ideálně mužsky zastřešit jinak výborně mládežnicky fungující Házenkářskou akademii OLK.

Prostějovský region by díky tomu znovu po delší době získal dospělou prvoligovou soutěž, protože TJ Sokol Kostelec na Hané HK i Sokol II Prostějov už řadu let působí ve 2. lize mužů poměrně daleko od možného posunu výš. Vyjde současný cíl HAOLK?