Minulá sezóna házenkářských soutěží ČR byla kvůli první vlně koronaviru během jara zrušena úplně komplet. A při současném vývoji zdravotní situace v zemi stále reálněji hrozí, že kromě extraligy mužů i žen dopadnou všechny ostatní tuzemské soutěže v házené 2020/21 (nižší dospělých a veškeré mládežnické) nakonec bohužel stejně. Což se v našem regionu úzce dotýká oddílů TJ Sokol Kostelec na Hané HK, TJ Sokol II Prostějov, TJ Sokol Centrum Haná i Házenkářské akademie Olomouckého kraje.

„Předesílám, že momentálně Český házenkářský svaz zatím nezveřejnil žádné nové informace, co se týká případného pokračování tohoto přerušeného ročníku soutěží. Pravděpodobně vyčkává na další průběh s covidem. Vzhledem k rostoucím počtům nakažených a zpřísňujícím se hygienickým opatřením je však v podstatě jasné, že první ze tří variant dohrávání sezóny, kterou nazývám optimistická, se neuskuteční,“ řekl Večerníku hlavní trenér prostějovských mužů Tomáš Černíček.

Zmíněná varianta vypadala následovně: hned po Novém roce se začne plošně trénovat, aby o víkendu 16. a 17. ledna došlo k restartu všech soutěží, nejprve byla dokončena přerušená podzimní část a vzápětí se plynule navázalo duely jarní fáze. „Jen takovým způsobem by se dal reálně odehrát celý ročník bez rušení některých zápasů. Asi každý teď ale vidí, že tohle je bohužel utopie, k níž za stávajících podmínek a při předpokládaném vývoji událostí určitě nedojde,“ odhadl Černíček to, co se dá jednoznačně očekávat.

Je evidentní, že úspěchem by nyní bylo i naplnění třetí, tedy původně pesimistické verze záchrany alespoň části ohrožené sezóny. V praxi by to znamenalo stihnout polovinu soutěží, tedy dorazit podzim a místo kompletních dvaadvaceti kol jich uskutečnit jedenáct. Pro tenhle případ momentálně chybí sedm celých dějství plus dohrávky jednotlivých odložených střetnutí.

„Nejhorší na aktuálním dění jak uplynulých měsíců od loňského března, tak nejbližšího období je to, že nikdo neví, co dál přijde. Samozřejmě nejen ohledně sportu, ale celé společnosti. Kdo si však dokáže události objektivně vyhodnotit, ten prostě musí připustit stále reálnější hrozbu, že neprofesionální sportovní soutěže v České republice zůstanou už druhým rokem po sobě nedohrané. Včetně házené, kde bych se osobně vůbec nedivil jejich opětovně vynucené anulaci. Pochopitelně budu šťastný, pokud to nakonec dopadne jinak a příznivěji. Ovšem když vidím rostoucí všeobecnou rezignaci s výhledem návratu k trochu normálnímu životu nejdřív až někdy v létě, opouští mě i zbytky zbývajícího optimismu,“ připustil Černíček.