Jak už jsme informovali v minulém vydání Večerníku, Český svaz házené by počínaje posledním dubnovým víkendem rád zahájil dohrávání aktuálního ročníku všech mládežnických soutěží i nižších soutěží dospělých ČR. Samozřejmě pokud to dovolí hygienická opatření v souvislosti s šířením koronaviru. Reakce komunity na tenhle záměr jsou však různé.

Například předseda TJ Sokol Centrum Haná i Házenkářské akademie Olomouckého kraje Petr Kudláček není nijak zapáleným přívržencem tohoto poměrně urychleného řešení. „Na jednu stranu chápu snahu ČSH dokončit loni rozjeté soutěže a nezrušit už druhou sezónu za sebou. Na stranu druhou by se ale podle mého názoru nemělo nikam spěchat za každou cenu,“ říká Kudláček. „Teď máme polovinu března, platí tvrdší lockdown, nadále i nouzový stav a nepředpokládám, že by se epidemická situace extrémně rychle zlepšovala. Ve druhé půlce dubna už sice může být teoreticky líp včetně rozvolnění stávajících opatření, ovšem skočit skoro hned do ostrých utkání o všechno bez pořádné přípravy? To by mohlo přinést víc škody než užitku,“ upozorňuje známý funkcionář.

„S trenéry jsme se bavili, že po roční nečinnosti, kdy děti a mládež většinu času nesportovaly buď vůbec, nebo jen částečně, bude před jakýmikoliv zápasy potřeba minimálně pět až šest tréninkových týdnů. To znamená nejprve obnovit pohybový i fyzický základ, herní návyky a vůbec vztah ke sportu, teprve pak postupně zvyšovat tempo i zátěž. Jakýkoliv spěch by byl po tak velmi dlouhé pauze kontraproduktivní,“ zdůrazňuje Kudláček.

„Myslím si, že u spousty mladých i dětí by představa mistráků hodně brzy po návratu k házené mohla způsobit, že se k ní radši nevrátí vůbec. Každý chce pochopitelně v první řadě hrát, což přináší největší radost. Ale vnímám jako nezodpovědné všechno někam narychlo hnát, tlačit účastníky do brzkého pokračování sezóny bez adekvátní přípravy. Potom se mohou hromadit zranění i jiné zdravotní problémy a radost rychle vyprchá.“

Rozumný recept je podle šéfa dvou házenkářských oddílů následující. „V první řadě začít s přípravou hned, jakmile to hygienická opatření v ČR dovolí, a nejdřív trénovat aspoň těch zmíněných pět šest týdnů. Teprve následně přejít k utkáním, avšak ne soutěžním, nýbrž přátelským dle vzájemné domluvy, klidně až do konce června. Soutěže 2020/21 tak sice zůstanou bohužel nedohrané, ale vzhledem k celkové situaci v naší zemi půjde o logický krok. Zdraví všech lidí včetně sportovců je podle mě nejdůležitější,“ uzavřel Kudláček.

Příště přineseme názory trenérů mužstev TJ Sokol Kostelec na Hané HK a TJ Sokol II Prostějov, věnovat se budeme rovněž výsledkům voleb nového vedení Českého svazu házené.