Tatran Litovel je špičkovým prvoligovým celkem, který ještě v roce 2019 dokonce působil i v extralize. Páteční večer strávil v Kostelci na Hané, kde místní druholigoví házenkáři TJ Sokol HK vyzvali tento vysoce favorizovaný mančaft v rámci 2. kola Českého poháru mužů 2021/22. Dle očekávání se zrodilo jednoznačné vítězství hostů 32:45 (16:23), leč domácí v ofenzivně laděném duelu plném branek nijak nezklamali.

Osud střetnutí určil hned jeho začátek. Papírově silnější tým vletěl do souboje ve velkém stylu, bleskově utekl na 0:4, první gól dovolil hákáčku až po šesti minutách a zanedlouho svítilo na ukazateli skóre 1:6. Teprve od té chvíle se borci Sokola přizpůsobili protivníkově rychlosti, načež průběh utkání vyrovnali.

Zasloužil se o to především kvalitní útok, jenž oboustranně dominoval nad prostupnými obranami. Za TJ se často střelecky prosazovali nejprve Jan Smékal, poté i Rostislav Podhrázský. A byť zadní řady nezvládaly zastavovat pestrý příval ataků silného soka v čele s Dominikem Tkadlečkem či Josefem Pohlmannem, hodně slušná produktivita držela manko v docela přijatelné výši (5:7, 10:15, 15:20).

Po přestávce viditelně lepší Tatran přece jen odskočil na desetigólový rozdíl třemi trefami za sebou (z 19:26 na 19:29). V ten moment vše vypadalo tak, že slábnoucí Kostelečané odpadnou a jejich ztráta bude už jen narůstat. Hanáci se ale sympaticky kousli, zbytek mače nevypustili. Směrem dopředu se dál dařilo Podhrázskému, k němuž se přidal Roman Bílek. A nepříjemně rostoucí stav 24:36 se v 50. minutě změnil na opticky hezčích 28:37. Ještě necelých sedm minut před koncem udržovali domácí odstup pod deseti kusy (30:39), nicméně v závěru již nestíhali čelit neutuchající litovelské hbitosti a údernosti (30:45). Alespoň že v úplné koncovce se povedlo částečně zkorigovat – 32:45.

ÚSTY TRENÉRA

Martin GRULICH - asistent trenéra Sokol Kostelec na Hané-HK:

„Soupeř byl velice těžký, ale určitě jsme se na něj těšili, protože hrát proti špičkovému týmu první ligy je svátek i odměna za vítězně odbojované první kolo poháru v Horce. Klukům jsem před utkáním v kabině říkal, že mají šanci každý si zkusit na svém postu zabojovat proti výkonnostně lepšímu házenkáři zvyklému trénovat až pětkrát týdně. Naše příprava tak intenzivní zdaleka není, proto byli hosté jasně lepší. Nicméně i přes naše nedostatky a chyby – hlavně v defenzivě – přinesl útočně laděný rychlý zápas z naší strany také leccos pozitivního. Bylo vidět, že se ve hře mužstva postupně vytváří dvojičky, signály a vazby, na kterých půjde v letošní sezóně stavět. Konečný výsledek samozřejmě mohl být lepší, především co do počtu inkasovaných gólů. V první řadě nám však tentokrát šlo o perfektní přípravu s kvalitním protivníkem. Věříme, že po dlouhé covidové době budeme vedle kondice zlepšovat i herní součinnost, abychom nadcházející druholigový ročník mohli zvládnout úspěšně.“