V minulé sezóně byli aktéři i fanoušci o tenhle prestižní duel ochuzeni, neboť na něj kvůli koronavirové výluce vůbec nedošlo (ani jednou). Teď už by regionální derby mezi házenkáři TJ Sokol Kostelec na Hané HK a TJ Sokol II Prostějov nemělo nic zhatit, v rámci 4. kola 2. ligy mužů JM 2021/22 se hraje tuto neděli 10. října od 10.30 hodin v kostelecké městské sportovní hale.

Za poslední desetiletku je ve třetí nejvyšší české soutěži o poznání úspěšnější tým „hákáčka“, což téměř stoprocentně platí i pro vzájemné bitvy kdysi znesvářených a momentálně spíš spřátelených rivalů. Vítězství „dvojky“ nad regionálním sokem představují jen občasnou výjimku, většinou kraluje tým z menšího městečka. A na vlastní palubovce de facto neomezeně.

„Po pravdě si nepamatuju, kdy naposledy jsme derby v domácím prostředí prohráli. Asi je to už dlouho,“ pousmál se hlavní trenér kosteleckých házenkářů David Ševčík. „Dobrou bilanci s Prostějovem budeme chtít samozřejmě potvrdit, zvlášť na svém hřišti. Důležité je nic nepodcenit a od začátku předvádět kvalitní rychlou hru,“ řekl Ševčík.

„V našem případě nejvíc záleží na tom, jakou sestavu dáme pro utkání dohromady. Pokud nastoupíme s největšími zkušenými oporami i se šikovnými mladíky, kteří oživili naše výkony, určitě máme šanci svést v derby vyrovnaný souboj. A třeba venku i zabodovat. Každopádně nesmíme jít do zápasu předem poražení,“ zdůraznil kouč mužů Sokola II Tomáš Černíček. Do sezóny vstupovaly oba celky s různými ambicemi i předpoklady. Zatímco Prostějov v uplynulých letech třel bídu s nouzí a nyní pomýšlí opět hlavně na záchranu, Kostelec na Hané se sice nechystá na nějaké postupové boje, rád by se ale viděl v lepším středu tabulky. Zajímavostí je, že zatímco Rostislavu Podhrázskému se daří naplňovat roli produktivního hráče, prostějovskému Jiřímu Kosinovi po bodové stránce zatím začátek příliš nevychází. Mírným favoritem utkání je nejen z tohoto důvodu Kostelec na Hané. Jak se ale říká, derby nemá favorita. Stát se při něm může prakticky cokoli, buďte u toho!