Házenkáři Sokola II Prostějov jsou sice v jihomoravské skupiny 2. ligy mužů 2021/22 po podzimní části až na předposlední jedenácté příčce, ale přesto mají ve svém středu nejlepšího střelce celé soutěže. Se 76 góly je jím kanonýr Jiří Kosina, jehož průměr dosažených branek na jedno utkání tak činí 6,91.

„Jirka má tu dobrou vlastnost, že když jsme ve víc oslabené sestavě, tak si věří a hodně to bere na sebe. Pokud se mu pak opravdu daří, dokáže předvést vynikající výkon odpovídající jeho zkušenostem i házenkářskému umění. Soupeři to mnohdy řeší osobní obranou, ale i přes ni se snaží prosadit. Ne vždycky mu to herně jde, mívá taky horší zápasy. Celkově však jde o naši dlouhodobě největší oporu,“ charakterizoval Kosinu hlavní trenér prostějovského mužstva Tomáš Černíček.

Svého zástupce mezi desítkou elitních střelců soutěže registrují též házenkáři TJ Sokol Kostelec na Hané HK. Palebně je dlouho táhl především Rostislav Podhrázský, aktuálně s 56 trefami jedenáctý. Zatímco jeho oddílový parťák Marek Dostál se úžasně rozjel až v posledních duelech před zimní přestávkou, aby vyskočil na momentální osmé místo za svých 59 gólů (průměr 5,36).

„Ke konci podzimu nám z různých důvodů vypadlo ze sestavy několik hráčů, mančaft byl dost úzký. Za takové situace to Mára začal brát hodně na sebe, dařilo se mu, tím si stále víc věřil a nejen střelecky táhl celé mužstvo. Jeho zlepšenou formu přitom umožnila i dobrá práce na trénincích, o čemž to vždycky je v první řadě. A bez podpory všech dalších parťáků i dobrých týmových výkonů by taky sám nic nezmohl. Každopádně má schopnosti být lídrem správně fungujícího kolektivu,“ řekl o Dostálovi kostelecký kouč David Ševčík.