Korfbalisté „ergéčka“ pokračují ve skvělé jízdě letošní sezónou. Tentokrát mohli slavit v neděli v podvečer, kdy na své palubovce přivítali zatím největšího konkurenta v sezóně z Brna. Začátek zápasu nabídl bodové hody, které ale postupně stále častěji střídal boj o každý bodík. Prostějov musel v prvním poločase hlavně dohánět. Ve druhém se podařilo dorovnat a závěr už patřil jednoznačně domácímu celku, který si tak upevnil první pozici a prvenství po základní části chybí už jen potvrzení.

Od minulého domácího utkání se v dnešním zápase na začátku hrálo ofenzivně z obou stran a už první desetiminutovka nabídla více než patnáct košů. Lépe se ale úvod vydařil hostům, kteří se dostali do vedení 4:7. To se ale domácí družině dařilo postupně smazávat a za vyrovnaného stavu 8:8 si vzal oddechový čas kouč domácích Konečný, který se snažil své svěřence uklidnit.

Skóre podruhé srovnával Galíček na 9:9. Chvilku nato poslal „ergéčko“ do vedení Šnajdr, a to byl na pár minut poslední bodový příspěvek od obou celků. Po vyrovnání se domácí dostali ještě jednou do vedení, ale závěrečná pětiminutovka první půle patřila Brnu, které dokázalo díky třem košům jít do přestávky s dvoubodovým vedením. Prostějov měl daleko více střeleckých pokusů, ale většinou scházely centimetry.

Start druhé poloviny byl oproti první velmi chudý na koše. Za téměř osm minut viděli fanoušci jen dva koše, o které se postarali domácí a srovnali vývoj utkání. Ani jednomu z klubů to tam v této pasáži nepadalo, i když často nescházelo mnoho. Do vedení dostala domácí hráče Kubů, která prolomila smůlu. Hosté se ale nevzdali a Lorenc krátce nato vyrovnal. Po patnácti minutách druhé půle se jednalo vůbec o první koš hostů. Pak se měnilo skóre v rychlém sledu u obou celků ještě jednou a stav 16:16 chvíli vydržel.

V poslední desetiminutovce se bojovalo o každý metr palubovky a bylo stále znatelnější, že komu se podaří od soupeře odtrhnout, zvítězí. A to se podařilo domácím hráčům, konkrétně suverénně nejlepšímu střelci letošního ročníku Galíčkovi, který dvěma body zařídil vedení 18:16. Šest minut před koncem řádné hrací doby ho dvěma body v řadě napodobil Šnajdr, který společně s Vyroubalem podal mimořádný výkon především pod košem při doskocích, a náskok narostl na čtyři koše. Kritickou situaci se ještě snažili hosté zvrátit a využili oddechového času. Na snížení ale vzápětí zareagovala Kateřina Lorencová, a to už utkání definitivně zlomilo na domácí stranu. Hosté už kazili v rozehrávce a na odpor nenašli sílu. V posledních dvou minutách si tak ještě vylepšil statistiky Šnajdr dvěma koši a posledním úspěšným střelcem byla Zieglerová, která však jen mírnila porážku.

 

Pozápasové hodnocení trenéra

David Konečný – hlavní kouč korfbalistů SK RG Prostějov

„Dnes byl k vidění vynikající a atraktivní zápas pro hráče i diváky. První desetiminutovka byla až šílená. Šestnáct košů a oba celky hrály v neuvěřitelném tempu. Až do konce poločasu to pak bylo hodně vyrovnané a hostům lépe vyšel závěr, kdy šli do vedení. Pak ale přišel druhý poločas, za který musím smeknout klobouk. Neuvěřitelná hra v obraně, kdy jsme soupeři dovolili jen čtyři koše, bylo jasně vidět, že nám sil zůstalo po úvodu daleko více. Dneska je to tak veskrze pozitivní a věřím, že příště už budeme slavit jistotu prvního místa.“

 

9. kolo, sobota 22. ledna, 16:30: Prostějov – Znojmo (odloženo); České Budějovice – Brno (odloženo).

10. kolo, neděle 23. ledna, 15:30: Znojmo – České Budějovice (odloženo); Prostějov – Brno 23:18.

 

Kam příště:

11. kolo, sobota 5. února, 14:30: České Budějovice – Prostějov; Brno – Znojmo (18:00)

12. kolo, neděle 6. února, 10:00 Znojmo – Prostějov; Brno – České Budějovice (16:30)

 

Průběžná tabulka extraligy po 9. kole

1. Prostějov 9 7 1 1 196:151 15

2. Brno 8 4 0 4 152:154 8

3. Brno 5 2 0 3 91:93 4

4. České Budějovice 6 0 1 5 74:115 1