Korfbalistkám a korfbalistům SK RG Prostějov nastává velký DEN D. Už tuto sobotu 26. března odpoledne sehrají v domácím prostředí haly RG a ZŠ Otto Wicherleho ve Studentské ulici finálové zápasy jak extraligy, tak 1. ligy ČR 2021/2022 dospělé kategorie. Obě střetnutí jsou součástí takzvaného Finálového dne českého korfbalu, jehož se hanácký klub stal pro letošek organizátorem. A oba týmy pořádajícího oddílu samozřejmě touží na vlastním hřišti vybojovat zlaté medaile!

Pro extraligový výběr ergéčka půjde vpravdě o historický moment, neboť do rozhodujícího duelu o mistrovský titul (26. března od 17.00 hodin) ještě nikdy nepostoupil. Tím pádem již účastí ve finále překonal klubové maximum. A logicky teď nechce zůstat na půli cesty, naopak tvrdě půjde po slastném triumfu.

„Pochopitelně nás moc láká získat premiérový titul, hodně jej chceme – zvlášť když finále hrajeme doma. Ale důležité bude nepodlehnout až příliš významu posledního utkání sezóny o všechno. Je potřeba zvládnout to psychicky v hlavách, nebýt přemotivovaní ani svázaní. Prostě tak akorát,“ nabádá hlavní trenér SK RG David Konečný.

ŠANCE PROTI BRNU? 50 NA 50

Prostějovský kolektiv prošel do finálového mače jakožto vítěz základní části extraligy automaticky, zatímco soupeř KK Brno byl po dlouhodobé fázi těsně za ním druhý a v semifinálové sérii vyřadil Znojmo 2:0 na duely (28:25, 22:15).

Během aktuálního ročníku nejvyšší tuzemské soutěže se nadcházející protivníci utkali čtyřikrát, lepší vzájemnou bilanci má první celek tabulky, vyhrál oba souboje na jihu Moravy 22:16 a 24:20 i jednou na své palubovce 23:18, kde také jednou podlehl 23:27.

„Na vzájemné zápasy jsme na tom líp, ale nic zásadního to pro finále podle mě neznamená. Naše úvodní vítězství spadalo ještě do úplného začátku sezóny, kdy se Brno teprve rozjíždělo. A pak se postupně zlepšovalo. Šance proto vidím vyrovnané padesát na padesát, domácí prostředí může být naší výhodou i nemusí,“ odtušil Konečný.

UDRŽET SILNÉ EMOCE NA UZDĚ

Vzhledem k naprosto rozvolněným koronavirovým opatřením se dá očekávat fanoušky zaplněné hlediště a tudíž bouřlivá atmosféra, navíc umocněná jedinečností okamžiku. Ukočírovat v této předpokládané vřavě mentální stránku tak bude nesnadné, zvlášť pokud brněnské družstvo sáhne po taktickém prvku, který hanácký kouč očekává.

„My máme v mančaftu dva horkokrevné Petry Galíčka a Šnajdra, jejichž emoce často promlouvají do průběhu utkání. Nepochybuji, že po nich Brňáci půjdou a budou se je snažit rozhodit, vyprovokovat. Což ale oni nesmí připustit, naopak musí svoje nervy udržet v rámci možností pod kontrolou. Aby zbytečně neoslabili tým,“ zdůrazňuje Konečný.

ROZHODNE OBRANA A TÉŽ STŘELBA

Po herní stránce se Prostějované celý aktuální ročník potýkali s nepříliš úspěšnou palbou, aspoň ve většině absolvovaných bitev. Téměř vždy si byli schopni vypracovat spoustu dobrých střeleckých pozic i vyložených příležitostí, leč s jejich proměňováním byli často na štíru.

„Úspěšnost střelby bude samozřejmě důležitá, ale podle mého názoru rozhodne herně spíš jiná činnost – defenziva. My dokážeme kohokoliv včetně Brna ubránit tak, že dá méně než dvacet košů, někdy o dost pod touto hranicí. A pokud se nám toto povede právě i v sobotu, tak věřím, že se velmi přiblížíme úspěchu. Bez ohledu na fakt, jestli se my budeme trefovat více nebo méně,“ zní lodivodova prognóza.

PROBĚHL TEAMBUILDING NA VYSOČINĚ

Příprava SK na soudný střet se odvíjí ve standardním režimu normálních tréninků, ovšem s jednou výjimkou. „Na víkend 19. a 20. března jsem naplánoval dvoudenní pobyt celého družstva na jedné chatě na Vysočině. Nazval bych to klasickým teambuildingem s náplní v podobě sledování našich vzájemných zápasů s Brnem, rozebírání taktiky pro finále, utužování party a podobně. Věřím, že nás tento pobyt ještě víc stmelí.“

Do sobotního mega šlágru by jeho družina měla vyběhnout v kompletním složení. „Zatím jsou všichni zdraví, jen Sašu Vyroubala pobolívají achilovky, a proto se rozhodl vynechat část tréninků, aby byl v pořádku. Snad se nikomu nic nestane a finále budeme moci odehrát v nejsilnější sestavě,“ zadoufal Konečný.

ZLATO CHCE I PRVOLIGOVÉ „BÉČKO

Ještě před vyvrcholením seniorské extraligy uvidí hala RG a ZŠ Otto Wichterleho finálové měření sil 1. ligy dospělých ČR 2021/22 mezi SK RG Prostějov B a SK Plhov Náchod (od 14.45 hodin). Jeho důležitost logicky není tak absolutní, rovněž zde však budou chtít oba účastníci samozřejmě zvítězit na maximum.

„Za naše béčko vedené Martinem Šnévajsem nastupují mladé naděje, které v extraligovém áčku zatím nedostávají tolik prostoru, a taky nejšikovnější dorostenky i dorostenci. Podařilo se jim vyhrát základní část první ligy, ale pokud si dobře pamatuji, ovládnout druhou nejvyšší českou soutěž se naší klubové rezervě nepovedlo už hodně dlouho. Řekl bych, že určitě víc než deset let, možná patnáct nebo dvacet. O to větší motivaci budou mladí mít, aby zlato doma vybojovali.“

DOPROVODNÝ PROGRAM PRO DIVÁKY

Prostějovský klub pojal Finálový den českého korfbalu 2022 skutečně ve velkém. A příznivcům nachystal atraktivní doprovodný program tak, aby se od 14.30 hodin celé odpoledne až do večera báječně bavili. Organizátoři připravují opravdovou show s řadou soutěží, bohatým občerstvením a mnoha překvapeními, z toho jedno prý bude fakt velké.

„Covidová nařízení už jsou pryč, každý může přijít bez jakéhokoliv omezení, a navíc zdarma. Myslím, že fandové korfbalu se na Finálový den velmi těší, tak jako my všichni aktéři. Očekávám báječnou atmosféru, a že si to všichni společně po dvou letech všemožných omezení parádně užijeme,“ zdůraznil David Konečný.

 

12 korfbal letak