Po nádherném Finálovém dni českého korfbalu v Prostějově, kde domácí týmy slavně vybojovaly extraligový titul i prvoligové zlato, přichází další vrchol tohoto smíšeného kolektivního sportu. Tentokrát mezinárodní v Kutné Hoře.

Právě tam se od 15. do 17. dubna uskuteční mistrovství světa 2022 věkové kategorie U19, což je vlastně první turnaj takového významu od světového šampionátu dospělých v roce 2019. Všechny následující korfbalové akce napříč kontinenty totiž zrušil koronavirus, respektive zavedená opatření proti jeho šíření.

Až nyní tedy přichází z loňska odložené MS devatenáctiletých na území ČR, kde by výběr pořádající země rád zabojoval o zisk medaile. Zlaté reálně ne, na tu si brousí zuby suverénní favorité z Nizozemska a Belgie. Bronz však určitě zůstává ve hře.

V každém případě bude mít své zastoupení na nadcházejícím mistrovství i oddíl SK RG Prostějov. Jak početné, to vyjde najevo dnes po oznámení konečné nominace českého reprezentačního družstva. Největší šanci být mezi vyvolenými mají z ergéčka asi František Valenta, David Novák, Martina Dvořáková, Adéla Zikmundová a Vendula Bartošová.

Dvanáct zúčastněných států je rozděleno do čtyř základních skupin po třech kolektivech, z nichž vždy dva nejlepší postoupí do play-off. Skupinová fáze je na programu v pátek 15. dubna, mladí Češi nastoupí od 11.30 hodin proti Slovensku a v 17.15 s Taiwanem.

V sobotu 16. dubna přijdou na řadu čtvrtfinále, střetnutí o 5. až 8. příčku a semifinále, turnaj následně vyvrcholí v neděli 17. dubna závěrečnými duely o konečné umístění včetně zápasu o bronz (13.30 hodin) i finále (15.00). Jak vysoko dosáhne parta ČR s prostějovskými korfbalistkami a korfbalisty v sestavě? (son)