Obrovské drama přineslo zahajovací utkání extraligy dospělých ČR 2022/2023 v jediném smíšeném kolektivním sportu. Korfbalisté SK RG Prostějov přivítali v 1. kole elitní tuzemské soutěže největšího rivala KK Brno, s nímž drtivou většinu zápasu prohrávali, místy až rozdílem šesti košů.

Přesto dokázali svůj slabší výkon zlomit mohutným zlepšením ke strhujícímu obratu v samém závěru, čímž zaknihovali důležitý vstupní triumf 18:16 (7:11)! A Večerníku tak zpříjemnili nejen samotnou reportáž, neboť právě korfbalový vzestup jsme si vzali pod dnešní DROBNOHLED.

Domácí se museli obejít bez dlouhodobě zraněné Nikoly Lorencové, nastoupit nemohla ani navrátilkyně po mateřské pauze (a dlouholetá opora právě jihomoravského celku) Lenka Faltýnková. Mužská část sestavy plná českých reprezentantů však byla kompletní, což slibovalo očekávané vítězství mírného favorita.

Úvod střetnutí nic převratného neukázal (2:1), ale od 7. minuty se začaly dít věci. Jinak dobře bránící SK mělo defenzivní výpadek, hosté trefili čtyři střely za sebou a bleskově utekli z 3:3 na 3:7. Z tohoto nečekaného úderu se Hanáci nějakou dobu vzpamatovávali, načež dotáhli na 6:8.

Bohužel šlo v tu chvíli jen o dílčí vzepětí, neboť vzápětí spadli do ještě většího herního trápení. Hlavně se vůbec nemohli prosadit v útoku přes těsnou agresivní obranu KK. A pokud se přece jen dostali do šancí, trestuhodně je zahazovali. Střelba postupně klesla doslova na bod mrazu, vždyť za dvacet minut mezi 15. a 35. skóroval výběr RG pouze dvakrát!

Proto nebylo divu, že viditelně lepší brněnské družstvo tažené zkušenou členkou nároďáku Eliškou Zieglerovou využilo situace k zaslouženému trháku na 7:13. S bezradnou prostějovskou partou to nevypadalo dobře, zoufale se čekalo na jakýkoliv pozitivní impuls. Ten přece jen přišel za stavu 8:14.

Dvakrát za sebou zavěsila mladá Nela Kubů, přidali se osvědčení borci z repre Petr Galíček a Petr Šnajdr, celé ergéčko utáhlo defenzivní šrouby na absolutní maximum a zapnulo turbo jménem ohromná bojovnost. Čímž se karta dokonale obrátila.

Rady si najednou nevěděl protivník, kterému do obroučky přestalo padat to, co předtím padalo. A Uherkovi svěřenci postupně ukrajovali z nepříjemného manka (12:14), aby už necelých osm minut před koncem vyrovnali na 15:15.

Úřadující vicemistři republiky šli vzápětí ještě jednou do těsného vedení (15:16), ovšem bylo to naposledy. Neboť úplný finiš patřil obhájcům mistrovského titulu. Byť si po otočení průběhu na 17:16 zahrávali s nervovou soustavou svých fanoušků trojí zbytečnou ztrátou míče, přesto skvělým bráněním nakonec výsledkový úspěch urvali. Pečetil jej zásahem v poslední sekundě showman Šnajdr – 18:16!

FOTO/42/marek: 42_korfbal_prostejov_brno1_son

Petr Šnajdr proměňuje klíčovou penaltu SK RG (ve žlutých dresech) na 17:16 proti Brnu. Foto: Marek Sonnevend

 

HLAS TRENÉRA

Martin UHERKA - SK RG Prostějov

„V přípravě nás hodně trápilo zakončení, a dnešní první poločas i část druhého byly jako přes kopírák. Měli jsme velice špatnou střelbu, přesto jsem pořád věřil v obrat. Ale čtvrt hodiny před koncem při ztrátě šesti košů už ve mně byla malá dušička. Potom jsme se konečně chytili, a jakmile se podařilo dotáhnout na mínus dva, tak naše společná víra vzrostla. Navíc soupeř už tahal nohy, naši střídající pomohli týmu víc než hostující. A nepříznivý průběh se v závěru povedlo zlomit. Určitě pomohla i změna herní taktiky během druhé půle. Dlouho jsme se snažili o moderní dynamický korfbal bez neustálého držení stejných pozic, jenže nám to nefungovalo. Proto jsme se vrátili k tradičnímu stylu, což přineslo vítězství. Přesto na modernější pojetí rozhodně nezanevřeme, jen si ho musíme víc zažít. A to je otázka času. Střelbě se na trénincích věnujeme fakt moc, ale budeme asi muset ještě víc, hlavně ve vyšším tempu a pod důraznější obranou. Každopádně je takhle vydřená výhra v těžkém utkání po velkém obratu tím cennější, chutná báječně. Někdo na lavičce říkal během zápasu, proč nevedeme 18:10. Já odpověděl: to by tě nebavilo. (smích) Zvítězit po dramatickém vývoji o koš nebo dva je nejlepší pro hráče i fanoušky, kterým moc děkujeme za skvělou podporu.“

 

KUPON:

Extraliga dospělých korfbalu ČR 2022/2023 - 1. kolo

SK RG Prostějov – KK Brno

18:16 (7:11)

Vývoj skóre: 2:1, 2:3, 3:7, 4:8, 6:8, 6:11, 7:13, 8:14, 12:14, 13:15, 15:15, 15:16, 18:16.

Rozhodčí: Minarčík a Milichovský. Diváci: 150.

Sestava a koše Prostějova: Galíček 4, Šnajdr 5, Lešanská 2, Zikmundová, Vyroubal 2, Tichý, Kubů 4, K. Lorencová – Křížková 1, Buriánek, J. Valenta. Trenér: Martin Uherka.

Nejvíc košů Brna: Zieglerová 5, Holík 3, Bušík, Lorenz a Skála 2.

 

KORFBAL

Extraliga dospělých ČR 2022/23

Ostatní výsledek 1. kola: SK Plhov Náchod – KC Crocodile Sokol České Budějovice 13:21 (6:14).

Průběžná tabulka

1. Č. Budějovice        1          0          0          21:13   2

2. Prostějov   1          0          0          18:16  2

3. Znojmo       0          0          0          0:0       0

4. Brno            0          0          1          16:18   0

5. Náchod       0          0          1          13:21   0

KAM PŘÍŠTĚ

2. kolo, sobota 29. října: KC Crocodile Sokol České Budějovice – SK RG Prostějov (11.30 hodin), Modří Sloni YMCA Znojmo – KK Brno (18.00 hodin).

 

43 korfbal partneri