Posledním zápasovým vystoupením korfbalistů SK RG Prostějov před evropskou Ligou mistrů mělo být rovněž domácí střetnutí 3. kola extraligy dospělých ČR 2022/2023 proti Modrým Slonům YMCA Znojmo. To se však v sobotním odpoledni nekonalo.

„Soupeř nám dal v týdnu před zápasem vědět, že má hodně zraněných a nemocných, proto nedá dohromady sestavu pro utkání na našem hřišti. Chvilku v nás možná hlodala myšlenka na snadno získané dva body do tabulky za kontumační vítězství 7:0, ale potom vyhrálo sportovní hledisko. A souhlasili jsme s odložením vzájemného souboje někdy na leden, přesný termín ještě domluvíme,“ prozradil Večerníku hlavní kouč ergéčka Martin Uherka.

Co však s nastalou situací? „Zkoušeli jsme najít sparingpartnera, abychom místo přesunutého extraligového duelu odehráli ve stejnou dobu jako náhradu přátelák. Vypadalo to na Koblov, což ale nakonec nevyšlo. Tak jsme absolvovali aspoň takový napůl ostrý zápas mezi sebou v rámci tréninku. Hráčky a hráče jsem nasazoval do sestav podle toho, aby si dle mého názoru dobře vyhověli, trochu jsme složení průběžně prostřídávali. A využili přitom mladší talenty z dorostu, které jsou součástí širšího kádru áčka,“ vysvětloval Uherka.

Zrušení generálky se Znojmem na Champions League ho samozřejmě nepotěšilo, ovšem věc bral jako daný fakt. „Na jednu stranu nám teď chybí ostřejší a pravdivější porovnání současné výkonnosti, na stranu druhou jsme se vyhnuli riziku zranění v posledním soutěžním utkání před mezinárodním vrcholem. Má to tedy své mínusy i plusy,“ neláteřil prostějovský trenér na osud s tím, že nadále bude postrádat dlouhodobě zraněné Lenku Faltýnkovou i Nikolu Lorencovou. Jinak jsou všichni ostatní připraveni do bitev elitní klubové Evropy nastoupit. „Vzhledem k extrémní zátěži, kdy odehrajeme pět zápasů za dva a půl dne, budeme sestavu v rámci možností rozumně točit podle situace i okolností, aby tak holky a kluci zůstávali co nejvíc svěží, nikdo se příliš moc nevyčerpal,“ nastínil Uherka logický plán.

Výsledkové šance svého mančaftu v Lize mistrů vylíčil následovně. „Papírovým favoritem v naší skupině je asi anglické družstvo, na druhé místo za ním by většina odborníků nejspíš tipovala německý celek, a o třetí pozici základní skupiny B bychom si to měli rozdat my s Katalánci, kterým jsme na Europa Shieldu 2019 vyfoukli bronz. Síly však možná budou natolik vyrovnané, že nelze vyloučit nečekané výsledky. My určitě chceme pozitivně překvapit a skončit co nejlépe, snad nepřekvapíme negativně,“ pousmál se Martin Uherka v sobotu navečer.