Před třemi lety získali korfbalisté SK RG Prostějov na vlastní půdě bronzové medaile ve finálovém turnaji Europa Shieldu 2019. Teď byli blízko ke stejnému umístění při domácím klání 2. kola Champions League 2022/2023, což je nejvyšší klubový pohár starého kontinentu.

V tvrdší konkurenci než tenkrát celkově obstáli a narušili hegemonii oddílů z Německa a Anglie v této fázi mezinárodní soutěže. Pojďme si podrobně shrnout, jak třídenní akcí (mimochodem tradičně zorganizovanou na jedničku s hvězdičkou) procházeli.

 

ZÁKLADNÍ SKUPINA – 1. ZÁPAS

SK RG PROSTĚJOV – KCA TORNADOES 9:16 (7:10)

Vývoj: 0:2, 2:4, 4:4, 4:6, 5:10, 7:10, 7:13, 9:14, 9:16.

Rozhodčí: Van Zoggel, Ezpeleta. Diváci: 150.

Sestava Prostějova: Galíček 4, Tichý, Lešanská 2, P. Křížková, Šnajdr 1, Vyroubal 1, K. Lorencová 1, Kubů. Střídali: F. Valenta, Zikmundová, Buriánek, Bartošová, Dušek, E. Křížková. Trenér: Martin Uherka

Nejvíc košů Tornadoes: Brown 4, Bailey a Catterall 3, Buck 2

Zápasovou premiéru Hanáci absolvovali proti anglickému spolufavoritovi. A kromě začátku tahali většinu střetnutí za kratší konec herního provazu. Právě úvod byl oboustranně nervózní i ofenzivně jalový, dlouho kralovaly obrany. První koš tak padl až po šesti minutách, načež se do té doby nulové skóre rozjelo jako lavina.

Za domácí se však nejdříve trefoval téměř jen Petr Galíček, který zkraje druhé čtvrtiny vyrovnal dvěma koši rychle za sebou z 2:4 na 4:4. Naopak soupeř měl ve svém středu víc přesných střelců v čele s vysokou trojicí mužských opor Daniel Brown, Owen Bailey a Zach Catterall.

Zatímco směrem dozadu prostějovský tým dokázal konkurovat, v útočné činnosti se postupně projevila větší kvalita hostujícího družstva. To ve 13. minutě uteklo na 5:10 hlavně zásluhou pestřejších kombinací i přesnější palby. Ještě do poločasové přestávky se sice podařilo snížit díky dvěma zásahům kapitánky Anety Lešanské (7:10), leč po pauze již moravská parta na víc neměla. Trápení v útoku přes extrémně těsné bránění KCA znamenalo pouhé dva dosažené koše za celou třetí i poslední čtvrtinu, což logicky nemohlo stačit.

Hodně tvrdý a čím dál vyhecovanější duel tak měli sebevědomí vyslanci britských ostrovů pevně pod kontrolou, zvlášť po dalším odskočení na 7:13. Skrze několik menších konfliktů tedy vše dospělo v prostřídaných sestavách k dost jednoznačnému vyústění – 9:16.

Hodnocení kouče Martina Uherky:

„Doplatili jsme na náš klasický mor – neproměňování šancí. Hrozně málo jsme trefovali střely i z vyložených pozic. Plus nám v jedné čtyřce nefungoval doskok, takže jsme tam měli skoro při každém útoku jedinou střelu a konec, s čímž je pak těžké dávat koše. K tomu se přidalo zvláštní rozhodování sudích, kteří některé souboje pod košem pouštěli skoro do krve a vzápětí pískli zákrok, kterého si nikdo ani nevšiml. Takže sami hráči a hráčky nevěděli, co si vlastně můžou dovolit. Rozhodčí nám však zápas neprohráli, prostě jsme zahráli především v útoku špatně.“

ZÁKLADNÍ SKUPINA – 2. ZÁPAS

SK RG PROSTĚJOV – CK VALLPARADIS 12:11 GG (11:11, 7:6)

Vývoj: 1:1, 1:3, 5:3, 7:5, 7:7, 9:8, 9:11, 12:11

Rozhodčí: Jones a Golawski. Diváci: 200.

Sestava Prostějova: Galíček 3, F. Valenta 2, Lešanská 2, P. Křížková, Šnajdr 3, Vyroubal 1, Kubů 1, Zikmundová. Střídali: Tichý, K. Lorencová, Buriánek, E. Křížková, Bartošová, Dušek. Trenér: Martin Uherka

Nejvíc košů Vallparadis: Ruiz a Ramos 3, Martinez 2

Stěžejní mač o zachování naděje na postup do semifinále domácí neodstartovali dobře. Opět zahazovali jasné možnosti včetně úplných tutovek, proto za takřka celou zahajovací čtvrtinu skórovali jedinkrát a prohrávali 1:3. Až trefa Anety Lešanské v čase 7.58 (tedy dvě sekundy před úvodní sirénou) spustila nápor, kterým Prostějované zkraje druhé části obrátili nepříznivý průběh na 5:3. Konečně proháněla míč obroučkou většina členů sestavy, hlavně pak celá prostějovská družina skvěle bránila. Nebýt inkasování vteřinu před poločasem, panoval by stav 7:5.

Po přestávce se bohužel znovu vrátila obvyklá bolest hanáckého týmu v podobě kruté ofenzivní neproduktivity. Zejména četnost spalování absolutních loženek zpod koše dosahovala až fatální míry a vypadalo to, že korfbalově lepší ergéčko připraví o potřebný triumf. Hosté totiž mizernou střelbu potrestali otočením z 9:8 na 9:11, směřovali k vlastní výhře.

SK však zachránil fantasticky makající Petr Galíček. Jednak úžasně pracoval v defenzivě nesčetnými doskoky i zisky balónů, a navíc vzal na sebe rovněž zakončení, když právě on dal poslední tři přesné zásahy v normální hrací době. Včetně klíčové penalty na 10:11 a vyrovnávací trefy, jež utkání poslala nerozhodným skóre 11:11 do prodloužení.

V něm měli Uherkovi svěřenci s ohledem na kvantum dalších nevyužitých příležitostí dost štěstí, protože i soupeř nedal některé pokusy z tutových situací. A jakmile rozhodl, tak arbitři vzápětí koš odvolali pro přestupek křížení. Zanedlouho rozhodl střelou z dálky Petr Šnajdr a dal tím vzpomenout na svůj euforický bronzový zásah též Golden Goalem na Europa Shieldu 2019 zrovna proti Kataláncům – 12:11!

Hodnocení kouče Martina Uherky:

„Z minulosti máme v hlavách, že nám to proti Vallparadisu jde a dokážeme ho i v těsných bitvách porazit. Což je výhoda. Nasadil jsem sestavu s víc dynamickými hráči a hráčkami, kteří normálně nebývají v základu. To se vyplatilo hlavně tím, jak výborně jsme bránili. Skoro bez chyb, kluci v čele s vynikajícím Peťou Galíčkem parádně vychytávali míče i doskakovali. Tím jsme soupeře pouštěli do menšího počtu šancí, tudíž nakonec nevadila ani naše tradičně špatná střelba včetně hromady neproměněných tutovek zpod koše. Sice to byly trochu zbytečné nervy, neboť jsme mohli víc odskočit a zvítězit jasnějším rozdílem, ale i výhra v prodloužení je nakonec super. Udržela nás v boji o semifinále.“

ZÁKLADNÍ SKUPINA – 3. ZÁPAS

SK RG PROSTĚJOV – SG PEGASUS ROMMERSCHEID 11:8 (10:4)

Vývoj: 0:1, 2:1, 9:2, 9:4, 10:6, 11:8.

Rozhodčí: Jones a Gilibert. Diváci: 200

Sestava Prostějova: Šnajdr 4, Buriánek 1, Zikmundová 2, Kubů, Galíček, F. Valenta 2, Lešanská 2, K. Lorencová. Střídali: P. Křížková, Vyroubal, Tichý, Bartošová, E. Křížková, Dušek. Trenér: Martin Uherka

Nejvíc košů Rommerscheidu: Müller a Liepold 2

Favorizovaní Němci už měli jistý postup mezi elitní kvarteto z prvního místa ve skupině, proto nasadili do střetnutí obvyklé náhradníky. Na ně si Hanáci věřili, začátek zvládli vyrovnaně – a potom předvedli herně exkluzivní pasáž s obrovským náporem.

Stejně jako v předchozích duelech těžili z kvalitní defenzivy, k tomu konečně naplno prolomili stavidla útočné fáze. Vířili v neustálém pohybu, bleskové přihrávky i nápadité akce okamžitě následovala pohotová střelba. A co bylo hlavní, měla vysokou přesnost!

Díky tomu mančaft SK RG palebně tažený nasázel během své smršti výtečného výkonu sedm košů za pouhých pět minut (!), čímž z 2:2 prchl do masivního trháku 9:2. Což vlastně vyřešilo celý souboj.

V jeho zbytku posílal kouč Pegasů postupně na palubovku členy i členky základní sestavy, kteří výrazné manko stahovali. Leč velmi pomalu zásluhou nadále dobré obrany českého souboru (opět vynikal Petr Galíček), jenž ale směrem dopředu nepředvedl až do vypršení zápasového času téměř nic povedeného.

Získaný odstup však přesto stačil. Dvě trefy totiž hosté přidali teprve v úplném finiši a tím pádem suita v tmavých dresech uhájila celkově příznivý výsledek 11:8. Což v případě pozdějšího vítězství Vallparadisu nad Tornadoes zajišťovalo semifinálovou účast.

Hodnocení kouče Martina Uherky:

„Dokonale jsme využili situace, kdy soupeř s jistotou prvenství ve skupině poslal od začátku na hřiště náhradníky. Nám se v úvodním poločase opravdu dařilo, výborně jsme bránili a na rozdíl od minulých utkání taky skvěle útočili, konečně proměňovali vyložené pozice po povedených akcích. Je škoda, že jsme kvalitní výkon neudrželi i ve druhé půlce. Německý trenér dával do hry členy obvyklé základní sestavy a my jsme najednou dali jediný koš po přestávce. Naprosto nám přestala fungovat komunikace na hřišti, naštěstí jsme to aspoň dál solidně drželi směrem dozadu. A náskok byl natolik velký, že jsme i tak udrželi vítězství. Z něj je potřeba se proti favoritovi radovat, bez ohledu na okolnosti se předem moc nečekalo. A uvidíme, jestli nám Katalánci pomůžou do semifinále.“

SEMIFINÁLE

SK RG PROSTĚJOV – TUS SCHILDGEN 9:17 (5:7)

Vývoj: 1:1, 3:1, 3:3, 4:5, 5:8, 6:11, 8:11, 8:17, 9:17.

Rozhodčí: Jones a Ezpeleta. Diváci: 250.

Sestava Prostějova: Galíček 3, Vyroubal 2, Lešanská, P. Křížková, F. Valenta 3, Šnajdr, Zikmundová 1, Kubů – Tichý, K. Lorencová, Buriánek, E. Křížková, Bartošová, Dušek. Trenér: Martin Uherka.

Nejvíc košů Schildgenu: Heppekausen 5, Kierdorf 4, Freund 3.

Vallparadis v závěrečném dramatu grupy B přemohli Tornadoes 14:13 a tím hostitelskému klubu skutečně zařídili průnik mezi elitní kvarteto. Semifinálový souboj navíc domácí odstartovali slibně, dvěma přesně mířenými pokusy Františka Valenty vedli v 7. minutě 3:1. Jako obvykle příkladně bránili, ještě během druhé čtvrtiny drželi vyrovnaný krok (4:3, 5:5).

Postupem času se ale karta obracela. Zatímco Prostějovským docházel dech a jejich herní level klesal, u německých vicemistrů tomu bylo přesně naopak. Ještě do poločasového oddechu otočili na 5:7, po pauze zvýšili na 6:11. V ten moment se vadnoucí ergéčko naposledy kouslo (8:11), šlo nicméně o jeho labutí píseň.

Ve zbytku střetnutí mu absolutně odumřela veškerá útočná produktivita a protivník šňůrou šesti košů za sebou bez skrupulí rozhodl. Korigující zásah Petra Galíčka už jen kosmeticky upravil na 9:17, senzační postup do finále zůstal převelice vzdálen realitě.

Hodnocení kouče Martina Uherky:

„Kromě dobré úvodní čtvrtiny nám nefungovala týmová chemie, nedokázali jsme se vzájemně podpořit. A ani mě se nepodařilo najít správnou cestu, co během utkání pozměnit, jak hrát jinak, pořádně svěřence namotivovat. Po nadějném začátku jsme na rozdíl od soupeře nezvyšovali úroveň hry i důraz, což nám chybělo. Němci se postupně lepšili a my naopak zhoršovali, proto zápas dopadl tak jasně.“

O 3. MÍSTO

SK RG PROSTĚJOV – SK PEGASUS ROMMERSCHEID 12:13 (4:7)

Vývoj: 0:2, 2:3, 2:5, 5:7, 5:9, 6:10, 8:10, 9:11, 9:13, 12:13.

Rozhodčí: Jones a Gilibert. Diváci: 250.

Sestava Prostějova: Vyroubal 1, Tichý, E. Křížková 1, P. Křížková, F. Valenta 4, Šnajdr, Kubů 1, Zikmundová. Střídali: K. Lorencová 1, Buriánek, Galíček 2, Dušek 2, Bartošová, Lešanská. Trenér: Martin Uherka.

Nejvíc košů Rommerscheidu: Liepold 5, A. Orth a T. Orth 2

Do duelu o bronz šampioni Německa už pochopitelně vyslali nejsilnější možnou sestavu, která okamžitě roztočila nesmírně intenzivní korfbalový kolotoč rychlých akcí v neustálém pohybu. O agresivně těsné defenzivě nemluvě. Hanáckou enklávu zase hnalo na zteč fanoušky plně obsazené hlediště v hale RG a ZŠ Otto Wichterleho.

V dost nečekaném základním složení bez některých stabilních opor dělal výběr SK maximum, přesto v prvním poločase za výškově i herně nabušeným sokem zaostával. Obrovskou bojovností však nepřipustil markantnější úprk Pegasů na neřešitelný rozdíl, který činil nejvíce tři koše (2:5, 4:7).

Po obrátce Rommerscheid zvýšil na 5:9 a zdálo se být rozhodnuto. Leč domácí také díky častějšímu střídání vnášeli na plac čerstvé síly, tím novou energii. A nezdolně povlávali za papírově kvalitnějším protivníkem jako na gumovém špagátu - 8:10.

Nezlomil je ani další nápor hostů (9:13), místo rezignace následoval strhující finiš. Super obětavá obrana v poslední čtvrtině naprosto vypnula ofenzivu soupeře, jenž se velmi strachoval o výsledek. Skvělého Františka Valentu totiž podpořili svými trefami ostatní parťáci i parťačky a po dotažení na 12:13 viselo ve vzduchu vyrovnání, tím prodloužení. Reprezentanti Prostějova na něj sice nakonec nedosáhli, ale přesto sklidili od uznalých příznivců zasloužený potlesk na otevřené scéně.

Hodnocení kouče Martina Uherky:

„Proti velmi silnému soupeři jsme se statečně drželi, celý zápas pořád dotahovali a v závěru chyběl malinký kousek k prodloužení, ve kterém by se mohlo stát cokoliv. Třeba stačilo, kdyby rozhodčí těsně před koncem odpískali po faulu na asistenta penaltu místo volného hodu. Na sudí však vinu určitě neházíme. I tak jsme se ve čtvrté čtvrtině skvěle vrátili do utkání ze ztráty čtyř košů, když nám pomohlo časté střídání. Na hřiště se dostali skoro všichni, favorita jsme pořádně zatlačili a udělali maximum pro úspěch. Sice to těsně nevyšlo, ale i tak jsem nadšený z našeho posledního výkonu na turnaji. Celkově jsme Prostějovu rozhodně ostudu neudělali, právě naopak. A v únoru si zahrajeme o konečné páté až osmé místo v evropské Lize mistrů, což je výborná vizitka.“

Do příštího vydání Večerníku přineseme obsáhlé ohlédnutí za korfbalovou Champions League v Prostějově včetně rozhovorů s trenérem Martinem Uherkou i kapitánkou SK RG Anetou Lešanskou!

 

POHLED KAPITÁNKY SK RG PROSTĚJOV

„Před turnajem druhého kola Champions League bylo naším tajným přáním postoupit do semifinále a bojovat doma aspoň o bronz, tak jako na Europa Shieldu 2019. Přitom jsme věděli, že konkurence je tvrdá a bude to hodně těžké, že klidně můžeme hrát dole spodního pavouka o páté místo. Kromě Katalánců jsme tyhle soupeře nikdy dřív nepotkali, proto jsme sami byli zvědaví na jejich kvality i na celkovou úroveň této fáze Ligy mistrů. Byla vysoká, semifinálová účast je tak určitě příjemným úspěchem. Samozřejmě jsme už chtěli projít až do finále, když se nám trochu se štěstím povedlo dostat mezi nejlepší čtyřku, ale Schildgen byl jasně lepší. Naopak v utkání o třetí pozici jsme dokázali bojovat vyrovnaně až do konce s německým mistrem, stačilo málo a mohli jsme v závěru vyrovnat, v případném prodloužení pak třeba i zvítězit. Nevadí, celkově jsme při tomto vystoupení na mezinárodní scéně zanechali myslím dobrý dojem.“

Aneta Lešanská

 

 

srovnání bilance korfbalistů sk rg prostějov

na europa shieldu 2019 a v lize mistrů 2022

evropská soutěž                    zápasy výhry  prohry            skóre  umístění

Europa Shield 2019               5                      3          2          74:70   3.

Champions League 2022       5                      2          3          53:65   4.

Poznámka: Liga mistrů je nejvyšší evropský pohár klubů, Europa Shield nižší pohárová soutěž starého kontinentu.

VÝSLEDKY 2. KOLA CHAMPIONS

LEAGUE V KORFBALU – PROSTĚJOV

Základní skupina A

KC Trojans – TUS Schildgen 8:14 (6:7), Benfica Lisabon – SZAC Budapešť 19:7 (11:1), Benfica Lisabon – TUS Schildgen 15:12 (10:5), KC Trojans – SZAC Budapešť 23:11 (7:5), Benfica Lisabon – KC Trojans 13:18 (4:10), SZAC Budapešť – TUS Schildgen 8:16 (2:10).

Tabulka

1. Schildgen   2          0          0          1          42:31   6

2. Trojans       2          0          0          1          49:38   6

3. Lisabon       2          0          0          1          47:37   6

4. Budapešť    0          0          0          3          26:58   0

Základní skupina B

SK Pegasus Rommerscheid – CK Vallparadis 17:13 (9:6), SK RG Prostějov – KCA Tornadoes 9:16 (7:10), SK RG Prostějov – CK Vallparadis 12:11 GG (11:11, 7:6), SK Pegasus Rommerscheid – KCA Tornadoes 15:14 (7:6), SK RG Prostějov – SK Pegasus Rommerscheid 11:8 (7:2), CK Vallparadis – KCA Tornadoes 14:13 (7:6).

Tabulka

1. Rommerscheid       2          0          0          1          40:38   6

2. Prostějov   1          1          0          1          32:35  5

3. Vallparadis 1          0          1          1          38:42   4

4. Tornadoes   1          0          0          2          43:38   3

VYŘAZOVACÍ BOJE:

Semifinále: SK RG Prostějov – TUS Schildgen 9:17 (5:7), SK Pegasus Rommerscheid – KC Trojans 13:16 (7:8)

O 5. až 8. místo: Benfica Lisabon – KCA Tornadoes 15:16 (7:12), CK Vallparadis – SZAC Budapešť 15:9 (6:2)

ZÁPASY O UMÍSTĚNÍ:

O 7. místo: Benfica Budapešť – SZAC Budapešť 19:10 (10:4)

O 5. místo: CK Vallparadis – KCA Tornadoes 15:14 (8:8)

O 3. místo: SK RG Prostějov – SK Pegasus Rommerscheid 12:13 (4:7)

Finále: TUS Schildgen – KC Trojans 17:12 (8:6)

KONEČNÉ POŘADÍ:

1. TUS Schildgen (Německo), 2. KC Trojans (Velká Británie), 3. SK Pegasus Rommerscheid (Německo), 4. SK RG Prostějov (Česko), 5. CK Vallparadis (Katalánsko), 6. KCA Tornadoes (Velká Británie), 7. Benfica Lisabon (Portugalsko), 8. SZAC Budapešť (Maďarsko).