Obhajoba loňského titulu – historicky prvního mistrovského v klubových dějinách – korfbalistům a korfbalistkám SK RG Prostějov nevyjde. Nezvládli totiž semifinálový duel extraligy dospělých ČR 2022/2023 na palubovce KK Brno, kde uspěli domácí 24:18 (12:11). A úřadující republikoví šampioni se tentokrát museli spokojit se ziskem bronzových medailí.

Hanáci a Hanačky přitom měli výborný vstup do zápasu. Okamžitě šli do vedení o tři koše (0:3), které pak udržovali většinu úvodního poločasu až do stavu 5:8. „Začátek nám opravdu vyšel. Velice dobře jsme bránili, v útoku hráli kolektivně, nedělali tolik chyb jako soupeř a docela i trefovali střely,“ chválil povedený start trenér ergéčka Martin Uherka. Následně však přišel první zlom ve vývoji střetnutí. Jihomoravané srovnali třemi trefami za sebou na 8:8, načež bitva dlouho pokračovala rovnocenným dramatem (16:16). „Byla škoda, že jsme se předtím – v době našeho náskoku o tři koše – neutrhli ještě víc. Šance jsme na to měli. Potom se Brno chytilo a průběh utkání vyrovnalo,“ ohlížel se Uherka.

Druhý zlom nastal v posledních třinácti minutách, kdy výběr KK spustil mohutný nápor a postupem času čím dál víc nejistější prostějovské družstvo mu nedokázalo čelit. Tím pádem neustále rostl brněnský náskok až na konečných 24:18, poražení se v podstatě nezmohli na žádný zásadnější odpor. A prohrou smutně uzavřeli celou sezónu. „Měli jsme připraveny různé varianty, jak reagovat, pokud nám něco nebude fungovat a Brno povede. Bohužel však žádná z těchto variant nepřinesla potřebný efekt. Trápili jsme se hlavně směrem dopředu, kde jsme pod tlakem nepříznivého vývoje začali hrát moc individuálně, vytratilo se týmové pojetí. Navíc tradičně odešla střelba a ani já jsem nevytáhl žádné řešení, které by ještě pomohlo,“ povzdechl si kouč.

Každopádně vypadnutí SK RG v semifinále není velkým překvapením, neboť během tohoto soutěžního ročníku se mančaftu nijak extra nedařilo a do play-off šel právě ze třetí pozice po základní části proti druhému KK, navíc na jeho půdě. „Přesto jsme věřili, že postupový zápas zvládneme, a ještě se popereme o zlato. Což bohužel nevyšlo, Brňáci byli prostě lepší.“

Vyřazení mrzelo tím víc, že hanácká družina se mohla opřít o kvalitní nástup a měla slibně nakročeno do finále s Českými Budějovicemi, kam ovšem neprošla. „Třetí místo a konečný bronz jsou samozřejmě zklamáním, protože jsme do sezóny šli s jasným cílem obhájit titul. To se nepodařilo, ani finálové utkání si nezahrajeme. Proto nemůže být žádná řeč o nějaké dílčí spokojenosti s bronzem,“ uznal Martin Uherka na rovinu.   (son)

 

KORFVALOVÁ EXTRALIGA DOSPĚLÝCH ČR 2022/2023 – SEMIFINÁLE PLAY OFF

KK Brno – SK RG Prostějov 24:18 (12:11)

Vývoj skóre: 0:3, 2:5, 4:6, 5:8, 8:8, 10:9, 12:12, 15:14, 16:16, 19:16, 22:17, 24:18.

Rozhodčí: Voda a Filip. Diváci: 200

Nejvíce košů Brna: Bušík 6, Zieglerová a Skála 5, Sahatciu 3

Sestava a koše Prostějova: Galíček 4, F. Valenta 2, Faltýnková 3, P. Křížková, Šnajdr 3, Tichý 2, Kubů 3, Zikmundová 1 – Lešanská, K. Lorencová, E. Křížková, Bartošová, Bartoš, Dušek. Trenér: Martin Uherka