Kvůli čerstvě skončenému mistrovství světa v Asii otevřou korfbalisté SK RG Prostějov nový ročník extraligy dospělých ČR 2023/2024 nezvykle pozdě, až během prvního listopadového víkendu. Tím víc už jsou na start sezóny natěšení. A v jejím závěru by rádi dosáhli na mistrovský titul!

Historicky premiérové zlato získali v roce 2022, zatímco letos na jaře brali „jen“ bronz. Po základní části skončili třetí a v semifinále vypadli s druhým Brnem, na trůn následně dosedly České Budějovice. „Z minulého ročníku jsme byli zklamaní, třetí místo nikoho z nás neuspokojilo. O to větší teď máme motivaci,“ řekl Večerníku trenér ergéčka Martin Uherka.

 

Během léta došlo v realizačním týmu k důležité změně, když se coby kouč vrátil dřívější hlavní lodivod David Konečný. A s Uherkou vytvořili rovnocennou trenérskou dvojici. „Každý máme na starost trochu něco jiného. Já vedu většinu tréninků, David bude koučovat utkání. Oba jsme kamarádi a určitě se na všem bez problémů domluvíme, naším společným cílem je vše nejlepší pro družstvo,“ ujistil Uherka.

Jakými inovacemi prošel hráčský kádr? Jinam neodešel nikdo, naopak hanácký klub získal jednu cennou posilu, a to českou reprezentantku z Náchoda Kláru Novákovou. „Přesto jsme teď v porovnání s minulou sezónou spíše oslabení v důsledku zdravotních problémů. Aneta Lešanská si vážně zranila koleno a bude mimo hru minimálně celý tento ročník, Petr Galíček má vyhřezlou ploténku a jeho absence je taky dlouhodobá. Navíc Alexandr Vyroubal se teprve vrací po delším zranění,“ povzdechl si Uherka.

Ani za dané situace si však prostějovští korfbalisté nedávají nižší cíle. „Ano, ambice máme zase nejvyšší: chceme bojovat o titul. Naše mladá silná generace se neustále zlepšuje a při absenci zkušených opor to musí vzít ještě více na sebe. Věříme, že v našich možnostech je i bude útočit na extraligové zlato, ale realitu teprve uvidíme,“ odtušil jeden z trenérů.

V elitní tuzemské soutěži se SK RG postaví tři tradiční soupeři České Budějovice, Brno a Znojmo, zatímco Náchod mezi smetánkou dál nepokračuje. Čtyři zúčastněné mančafty se v dlouhodobé fázi utkají tříkolově každý s každým, což znamená devět odehraných duelů pro všechny celky. Ergéčko přitom zahajuje v sobotu 4. listopadu od 17.00 hodin doma proti Modrým Slonům YMCA Znojmo (jako obvykle v hale RG a ZŠ Otto Wichterleho PV). „Naše příprava byla taková rozházená tím, že máme hodně reprezentantů, kteří se s českým nároďákem dlouhodobě chystali na mistrovství světa a tím pádem na klubových trénincích většinou scházeli. V srpnu jsme však absolvovali tradiční soustředění v Nizozemsku, během září vlastně všichni zdraví odehráli Superligu a určitě jsme v přípravném období nic nepodcenili. Přesto budeme poprvé v plném složení až teď po světovém šampionátu. I tak jdeme do úvodního ligového zápasu jednoznačně zvítězit,“ nehledal Martin Uherka žádné alibi.

 

EXTRALIGA DOSPĚLÝCH V KORFBALU ČR 2023/24 – LOS ZÁKLADNÍ ČÁSTI

1. kolo, sobota 4. listopadu: SK RG Prostějov – Modří Sloni YMCA Znojmo (17.00 hodin), KK Brno – KC Crocodile Sokol České Budějovice (18.15 hodin)

2. kolo, sobota 25. listopadu: České Budějovice – Prostějov, Znojmo – Brno

3. kolo, sobota 9. prosince: Brno – Prostějov, České Budějovice – Znojmo

4. kolo, sobota 13. ledna 2024: Prostějov – České Budějovice (17.00 hodin), Brno – Znojmo.

5. kolo, sobota 3. února: Znojmo – Prostějov, České Budějovice – Brno

6. kolo, neděle 18. února: Prostějov – Brno (17.00 hodin), Znojmo – České Budějovice.

7. kolo, sobota 2. března: České Budějovice – Prostějov, Znojmo – Brno

8. kolo, neděle 17. března: Prostějov – Znojmo (17.00 hodin), Brno – České Budějovice

9. kolo, sobota 6. dubna: Brno – Prostějov, České Budějovice – Znojmo