Zásadní duel pro celý zbytek sezóny – špíl takzvaně o bytí a nebytí – hráli korfbalisté Vosíme.cz Prostějov v nedělním odpoledni na palubovce KC Crocodile Sokol České Budějovice. Aby neskončili s největší pravděpodobností až na poslední čtvrté pozici extraligy dospělých ČR 2023/24, museli tam minimálně remizovat, v lepším případě zvítězit. Což se jim skvělým výkonem povedlo, z kraje rybníků odvezli jednoznačný triumf 25:34 (12:15)!

Důležitost téměř osudového mače hosty naštěstí nijak nesvázala, hned od začátku předváděli velmi kvalitní sport. „V úvodu to bylo chvíli vyrovnané, ale od stavu 2:2 jsme šli do vedení a celý zbytek utkání jej drželi, později i zvyšovali. V prvním poločase se nás však Budějky ještě držely, rozdíl tak pořád zůstával o jeden až tři koše,“ popisoval Večerníku průběh střetnutí kouč moravského týmu David Konečný.

Po přestávce Hanáci pokračovali v nadmíru dobré herní produkci, hlavně po ofenzivní stránce. A s přibývajícím časem získávali nad zápasem větší kontrolu neustálým zvyšováním svého náskoku. „Od startu druhé půle se nám dařilo rovnoměrně zvětšovat odstup ve skóre tak, že někdy čtvrt hodiny před koncem už jsme měli navrch o nějakých osm košů. A závěr jsme pak s přehledem dohráli do jasného konce v náš prospěch,“ radoval se Konečný.

Co podle něj přineslo tak přesvědčivou výhru na půdě jinak neoblíbeného soupeře, proti kterému to prostějovskému družstvu převážně nejde? „Měli jsme naprostou většinu doskoků a díky tomu druhé střely, z nichž se nám dařilo často trefovat. Podstatné taky bylo, že jsme zbytečně nepřehrávali útočné situace, nevymýšleli složitosti. A pokud byla šance na volnou střelu, tak jsme většinou hned zakončovali,“ všiml si Konečný stěžejního faktoru.

Odměnou se stalo velice solidní procento palby, potažmo čtyřiatřicet nasázených košů. Což je krásné číslo. „Hráli jsme výborně, celý mančaft musíme i s trenérským kolegou Martinem Uherkou moc pochválit. Hodně nám přitom pomohl plnohodnotný návrat Saši Vyroubala do sestavy, ve čtyřce s Peťou Šnajdrem i s holkama byli velmi silní. Koše ale dávali úplně všichni, někdo víc a někdo trochu míň. Každopádně jsme z Českých Budějovic přivezli nesmírně důležité vítězství.“

V neděli 17. března Vosy přivítají Modré Slony YMCA Znojmo, pozvánku přineseme v příštím vydání Večerníku i s podrobným rozborem tabulkové situace v soutěži před vyvrcholením její základní části.

 

Extraliga dospělých ČR 2023/24, 7. kolo

KC Crocodile Sokol České Budějovice – Vosíme.cz Korfbal Prostějov 25:34 (12:15)

Rozhodčí: Pazourek a Minarčík. Diváci: 100.

Nejvíc košů Českých Budějovic: Pešák 9, Krejčí 5, Bláha 4, Nevludová 3.

Sestava a koše Prostějova: Šnajdr 7, Vyroubal 3, Faltýnková 5, Buriánková 5, Lisický 4, Valenta 1, Kubů 6, Nováková 3 – Buriánek, Zikmundová, Janáková, Dušek. Trenéři: David Konečný a Martin Uherka.

 

KORFBAL

Extraliga dospělých ČR 2023/24

Výsledky 7. kola: KC Crocodile Sokol České Budějovice – Vosíme.cz Korfbal Prostějov 25:34 (12:15), Modří Sloni YMCA Znojmo – KK Brno 23:26 (11:12).

Průběžná tabulka

1. Brno         6          0          1          171:121           12

2. Prostějov  3          0          4          144:154           6

3. Znojmo    3          0          4          142:158           6

4. Č. Budějovice      2          0          5          137:161           4

Kam příště – 8. kolo (neděle 17. března): Vosíme.cz Korfbal Prostějov – Modří Sloni YMCA Znojmo (17.00 hodin), KK Brno – KC Crocodile Sokol České Budějovice (17.15 hodin).