Hrát ani trénovat se zatím kvůli koronaviru stále nemůže, byť po nedávné změně ministra zdravotnictví i vzhledem k aktuálnímu vývoji situace se všem sportovcům v ČR možná přece jen přiblížil návrat do přípravy. Než se tak konečně stane, řešil Český korfbalový svaz (ČKS) ve spolupráci s tuzemskými kluby budoucnost nadějných mládežníků v návaznosti na reprezentační týmy.

Přesněji řečeno jde o plánovaný vznik nového projektu, kterým má být vytvoření Sportovních center mládeže pro talentované hráče a hráčky od věku třinácti let. „Tato centra by vznikla u klubů, jež mají obsazené všechny věkové kategorie a tím pádem skutečný zájem talenty dále rozvíjet. Z nového projektu budou následně benefitovat jak oddíly, tak i národní výběry, které byly zvyklé na medailové úspěchy, ale v posledních letech za světovou špičkou často zaostávají. Jasným záměrem je centrálně zapracovat na hráčské kvalitě české korfbalové mládeže už od nižšího věku,“ stojí v oficiální tiskové zprávě ČKS.

„V praxi by to vypadalo asi tak, že v klubech patřících mezi Sportovní centra mládeže by pravidelně probíhaly reprezentační tréninky nad rámec oddílové přípravy vedené kouči nároďáků. Určené budou vybraným klukům a holkám z dané oblasti, jejichž korfbalová úroveň by s pomocí těchto repre tréninků navíc měla růst o poznání rychleji než dosud. My v SK RG Prostějov máme péči o děti a mladé dlouhodobě jako hlavní prioritu, tím pádem se určitě chceme stát jedním ze Sportovních center mládeže,“ potvrdil Večerníku hlavní lodivod A-týmu ergéčka David Konečný.

Podstatné teď samozřejmě je, aby mladí sportovci znovu mohli na hřiště. I prostějovský korfbal je nachystán v případě uvolnění hygienických opatření na co nejrychlejší obnovení přípravy alespoň pod širým nebem, kde by následně během května a června mohly probíhat různé přátelské zápasy či turnaje všech věkových kategorií.