Hned šestinásobné zastoupení bude mít oddíl SK RG Prostějov na Mistrovství Evropy dospělých 2021 v korfbalu, jež od 25. do 30. října hostí Belgie. Do čtrnáctičlenné nominace národního týmu České republiky pro tuto vrcholnou akci se dostali Aneta Lešanská, Nela Kubů, Petr Galíček, Petr Šnajdr a Jan Tichý, asistentem trenéra je David Konečný.

Předposlední soustředění absolvoval reprezentační výběr ČR o předchozím víkendu v Kutné Hoře, kde odehrál celkem tři přípravné duely: dva proti holandskému klubu DOS ´46 Nijeveen a jeden s Nizozemskem, tedy nejlepším nároďákem na světě. Výsledky nebyly tolik důležité, spíše šlo o zkoušení různých herních variant a ladění formy směrem k šampionátu.

Závěrečný tréninkový kemp hostil 21. a 22. října Kolín, tam naši korfbaloví reprezentanti přátelsky vyzvali místní extraligový VKC. Aby se v sobotu 23. října celá výprava přesunula do dějiště letošního ME, kterým je město Antverpy.

České družstvo otevře turnajové dostaveníčko starého kontinentu dnes od 19.45 hodin proti silné domácí Belgii, dále potká v základní skupině B Katalánsko (úterý 26. října, 17.30 hodin) a Německo (středa 27. října, 14.00 hodin). Dva nejlepší celky v pořadí grupy postoupí do semifinále, dva horší půjdou do bojů o 5. až 8. místo. Play-off je na programu v pátek 29. a v sobotu 30. října.

„Máme za sebou od června kvalitní přípravu s několika soustředěními a individuálním tréninkovým plánem, díky čemuž jsou kluci i holky v rámci možností dobře nachystaní jak fyzicky, tak herně. Totéž určitě nemohou říct všichni ostatní účastníci EURO, neboť někteří mohli začít společně pracovat naplno teprve nedávno. A v tom by mohla spočívat naše určitá výhoda, i když výkonnostní realita se ukáže až na hřišti. Z hlediska odhadu výsledkových možností tentokrát jde o hodně nečitelné mistrovství,“ řekl Večerníku asistent kouče ČR a zároveň hlavní lodivod SK RG Prostějov David Konečný.

Cíl má však český korfbalový kolektiv jasný. „Samozřejmě postup do semifinále a tím možnost zabojovat o zisk jedné z medailí, což by byl velký úspěch. Podle mého názoru je reálně splnitelný, i když dosáhnout na něj bude pochopitelně těžké. Ale porveme se o to. Podle mého názoru se můžeme opřít o mužskou část sestavy, kde se za poslední období moc zlepšili dva naši prostějovští zástupci Petrové Galíček i Šnajdr. Naopak ženské části sestavy chybí tři zkušené členky dřívějšího základu, s tím se budou muset mladší děvčata poprat. Každopádně přátelské zápasy v Kutné Hoře ukázaly slibný potenciál našeho mančaftu, snad to tedy v Antverpách dobře dopadne,“ zadoufal Konečný.

Večerník bude držet pěsti korfbalovým vyslancům České republiky, a to včetně sexteta Hanáků!