Šest zápasů, pět vítězství a jediná porážka. Taková je bilance korfbalového týmu SK RG Prostějov v polovině dvanáctikolové základní části extraligy dospělých ČR 2021/22, která logicky znamená vedení v průběžné tabulce. A to dosud s velkým bodovým náskokem, neboť všichni soupeři mají několik odložených střetnutí, jež se budou dohrávat až v novém kalendářním roce.

Přesto je prozatímní dominance Hanáků působivá. A sečteme-li všechny objektivní důvody, tak i poměrně logická. Pojďme si tedy trochu podrobněji rozebrat, proč vlastně ergéčko do této chvíle vládne nejvyšší tuzemské soutěži ve smíšeném kolektivním sportu.

1. KVALITNÍ PŘÍPRAVA

V rámci možností dělají prostějovští korfbalisté a korfbalistky dlouhodobé maximum, aby bez ohledu na aktuální covidové či jiné okolnosti trénovali, co nejlépe to jde. Aspoň individuálně se snažili makat i v dobách nejtvrdších koronavirových lockdownů. A jakmile mohli, vždy co nejdříve naskočili do společné přípravné práce. Na rozdíl od některých protivníků, jejichž přístup mnohem víc odpovídá statusu amatérského odvětví.

Komentář hlavního trenéra SK RG Davida Konečného:

„Já jsem maximalista, takže absolutně spokojený bych byl jen při stoprocentní tréninkové docházce všech hráček i hráčů. Ale za situace, jež během posledních skoro dvou let kvůli covidu panovala, jsme se celou dobu snažili společně dělat pro dobrou korfbalovou formu hodně. A řekl bych, že teď je to v porovnání se soupeři do jisté míry znát.“

2. MUŽSKÁ ČÁST SESTAVY

Současné hanácké družstvo se jednoznačně opírá o velice silnou mužskou polovinu tvořenou samými členy české reprezentace. Nejvíc zatím táhne kapitán Petr Galíček, dostatek zkušeností již mají Jan Tichý s Alexandrem Vyroubalem a trvalý progres zaznamenává Petr Šnajdr, navíc na lavičce jsou nachystaní kdykoliv naskočit šikovní draví mladíci. Tahle kvalita ve většině utkání jasně předčila muže konkurenčních celků.

Komentář hlavního trenéra SK RG Davida Konečného:

„Už dopředu jsme věděli, že chlapy máme opravdu výborné. Pracují na sobě, sbírají zkušenosti v nároďáku a chtějí se zlepšovat, v extralize tak silnou základní čtyřkou v mužské části sestavy asi nikdo jiný nedisponuje. Pokud kluci herně odvádějí, na co mají, získáváme tím důležitou převahu.“

3. ŽENY DRŽÍ KROK

Mírné obavy panovaly z toho, jak bude fungovat ženská část mančaftu Prostějova bez některých chybějících opor plnících mateřské povinnosti (či se na ně chystajících). Aneta Lešanská, Pavla Křížková, Nikola Lorencová, Kateřina Lorencová, Nela Kubů a spol. však svou nelehkou roli zatím zvládají více než solidně. Za něžnými protějšky soupeřících klubů zpravidla nijak nezaostávají a někdy je dokonce předčí, což je nezbytný klíč k natolik příznivé výsledkové bilanci.

Komentář hlavního trenéra SK RG Davida Konečného:

„Holky musím pochválit, protože se fakt hodně snaží. Nejspíš se mi snaží vyvrátit mé předsezónní obavy, že právě v ženách můžeme mít určitou slabinu. (smích) Například naposledy v Brně to byl právě skvělý výkon našich děvčat, který spolu se střeleckým koncertem Peti Galíčka zařídil cenné vítězství. Pokud holky vydrží, bude to super.“

4. TÝMOVÉ ZLEPŠOVÁNÍ

Byť výběr ergéčka od startu tohoto soutěžního ročníku neměl rozhodně optimální formu, přesto vyhrával. Jediné dosavadní zaváhání pak okamžitě přebil dalšími dvěma triumfy, navíc po výrazně lepších výkonech, které jdou s každým dalším duelem postupně nahoru. Nejen co se týká zprvu špatné střelby, ale také po stránce kvalitnější individuální produkce i především týmové sehranosti.

Komentář hlavního trenéra SK RG Davida Konečného:

„V úvodních ligových kolech byla znát strašně dlouhá zápasová pauza. Ovšem jak na nás, tak na soupeřích, i proto jsme dokázali přes ne tak dobré výkony vítězit. Varoval jsem, že ostatní celky se budou postupně zlepšovat, což se děje. Naštěstí se však znatelně lepšíme také my, poslední utkání už jsme hráli na sedmdesát až osmdesát procent mých představ. (s úsměvem) Jestli tenhle trend udržíme a dál půjdeme výkonnostně nahoru, může být zbytek sezóny hodně zajímavý. Podstatné ale samozřejmě je, abychom neusnuli na vavřínech. A hlavně aby covid umožnil pokračovat, soutěž nebyla opět zastavena, nebo dokonce zrušena. Přijít o tak výborně rozjetý ročník by byla velká škoda.“