Podruhé v novém roce a podruhé proti stejnému soupeři nastoupili korfbalisté „ergéčka“. Tentokrát se představili na domácí půdě proti hostujícím Českým Budějovicím a od začátku udávali tempo zápasu. Po sedmi minutách svítilo na tabuli skóre 6:0 a tento náskok se v průběhu utkání jen navyšoval, i když zbytek prvního poločasu už moc košů nenabídl, vynahradil ho druhý. Díky vysokému vítězství si tak Prostějov znovu upevnil první pozici a střeleckou pohodu znovu ukázal Galíček, který se zastavil na devíti koších.

Nástup do utkání byl ze strany domácího výběru excelentní. Dobrá práce v obraně nepouštěla soupeře do jednodušších pozic a směrem do ofenzivy to bylo výborné. Za necelých šest minut si tak Prostějov vytvořil pohodlný náskok o šest košů a už začátek duelu byl pro zbytek zápasu zlomovým. Po šestém koši se ale další ofenzivní hody v průběhu první poloviny nekonaly. Po více než čtyřech minutách se prvního koše dočkal i soupeř, ale to byla na dlouho zase poslední radost v ofenzivě obou celků.

Střelecké trápení nakonec prolomila až čtyři minuty před koncem poločasu Lešanská a vrátila Prostějovu šestibodové vedení. Tím také odstartovala přesné střelecké pokusy, o které se vzápětí postarali Galíček, Vyroubal a Nikola Lorencová. Poslední akcí první poloviny se podařilo hostům snížit na 10:2, ale pouhé dva body za poločas ukazovaly, kdo je dnes na palubovce pánem.

Po poločase, kdy padlo pouhých dvanáct košů, se útoky na obou stranách zlepšily hned od hvizdu rozhodčích. Prvním úspěšným střelcem byl Vyroubal, když doskočil střelu. Oproti první polovině se brzkého koše dočkali i hosté a korigovali. Pak padaly koše v rychlém sledu za sebou, drtivá většina z nich ale nadále patřila domácím, kteří se tak čtvrt hodiny před koncem těšili z vedení o šestnáct košů – 20:4.

Po pátém koši hostů znovu přišla rychlá odpověď „ergéčka“. Po přesných zásazích Galíčka, Lešanské a Tichého, který střeleckou smůlu prolomil až v průběhu druhé poloviny, to bylo už o 18 košů a domácí se snažili především korfbalem bavit a nacvičit akce do dalších utkání. Deset minut před koncem přišlo krásné gesto fair play od Vlastimila Krejčího, který přiznal, že faulován nebyl, a namísto výhody míč soupeři vrátil. O chvíli později byl za to odměněn nejen potleskem, ale také košem. V té době už domácí kouč protočil sestavu a dal prostor i třem hráčům v dorosteneckém věku. Na snížení pak pravidelně odpovídal Galíček, který opět ukázal, jakou má letos střeleckou formu.

Po závěrečném hvizdu tak na tabuli svítilo skóre 26:9, které zcela odpovídá dění na hřišti, a Prostějov si tak došel pro další vítězství. V souběžně hraném utkání navíc ztratilo Brno na půdě Znojma, takže náskok na čele tabulky extraligy opět vzrostl.

HODNOCENÍ TRENÉRA

„Hráli jsme na domácí půdě, takže si troufám říct, že jsme neměli problém se začátkem utkání, které nás ve venkovním prostředí trošku zlobí. Díky preciznímu a koncentrovanému výkonu v úvodu jsme si vytvořili náskok. Pak se to z mého pohledu zaseklo herně v ofenzivě, kdy to nepadalo. Vzadu jsme ale nadále působili velmi dobře. Ve druhém poločase to začalo padat, co útok, to byl prakticky koš. Vysoké vedení znamenalo i určité polevení v koncentraci, z čehož se podařilo přidat nějaké koše i soupeři. Celkově ale zasloužená výhra a já jsem rád, že prostor mohli dostat i naši talentovaní dorostenci. Určitě tak utkání hodnotím pozitivně.“

David Konečný, hlavní kouč korfbalistů SK RG Prostějov

 

Extraliga dospělých ČR 2021/2022 – 8. kolo

SK RG Prostějov – Korfball Club Crocodile Sokol České Budějovice 26:9 (10:2)

Rozhodčí: Vávra, Kolářová. Diváci: 30.

Sestava a koše Prostějova: Galíček 9, Lešanská 4, Vyroubal 3, N. Lorencová 3, Šnajdr 2, Tichý 2, Kubů 2, K. Lorencová – Křížková 1, Valenta 1, Buriánek, Zikmundová. Trenér: David Konečný.

Nejvíc košů Budějovic: Kortus 2, Krejčí 2.

 

Korfbal

8. kolo: Znojmo – Brno 23:20 (11:10); Prostějov – České Budějovice 26:9 (10:2).

Kam příště:

9. kolo, sobota 22. ledna, 16:30: Prostějov – Znojmo; České Budějovice – Brno (18:30).

10. kolo, neděle 23. ledna, 15:30: Znojmo – České Budějovice; Prostějov – Brno (17:00).

Průběžná tabulka extraligy po 8. kole

1. Prostějov        8             6             1             1             173:133               13

2. Brno                7             4             0             3             134:131               8

3. Brno                5             2             0             3             91:93     4

4. České Budějovice        6             0             1             5             74:115  1