Sobota podvečer patřila na zimním stadionu v Prostějově utkání místního dorostu eskáčka proti břeclavským lvům, kteří ve vzájemném utkání dohrávali páté kolo. Zápas nabídl řadu hokejových momentů, ale také velkou porci emocí na obou stranách. Ve třetí třetině je na rozdíl od svého soupeře dokázali domácí hokejisté udržet na uzdě, zvrátit nepříznivý stav a po zápase mohli slavit zasloužené vítězství. Pro Břeclav se jednalo o teprve první porážku v této části a někteří z hráčů to jen těžko rozdýchávali i po konečném hvizdu.

SK PV 3

HC BŘ 2

Kdo zavítal v sobotu na hokej, rozhodně nelitoval. Především první třetina nabídla spoustu pěkných hokejových akcí na obou stranách. Následující dvě třetiny už byly spíše bojem a hosté postupně nezvládali utkání psychicky, čehož dokázali domácí využít.

Už začátek utkání ale patřil stoprocentně domácím, kteří se soupeře nezalekli a vytvořili si tlak. Dvě velké příležitosti ale nevyužili a otevřít skóre nedokázali ani z následné přesilovky. Břeclav se rozjížděla pomaleji a z prvotního šoku je dokázal vysvobodit až v desáté minutě Drábek, který rovnou poslal hosty do vedení, když dokázal po přihrávce ještě poslat brankáře na druhou stranu a zakončit do prázdné – 0:1. Chvíli nato dostali první šanci v početní výhodě i hosté, ale největší šanci měli domácí. Hostující brankář chybně rozehrál u mantinelu a namazal na modrou Hozmanovi, ten ale odkrytou klec o centimetry netrefil. Šance se pak po zbytek třetiny střídaly na obou koncích kluziště, ale ani jeden z celků už skóre nedokázal změnit. Nutno dodat, že aktivnější ale byli jednoznačně domácí.

Druhou třetinu začali hosté druhou početní výhodou. Výraznější šanci si ale vytvořit nedokázali. V pětadvacáté minutě se pak dočkali domácí zaslouženého vyrovnání. Puk od Pippala, který byl faulován, dostal Čermák a následně to udělal parádně. Obhodil si obránce a vykoupal i brankáře Padělka – 1:1. Následně se ale začalo na ledě více jiskřit a hokejové umění postupně vyprchávalo. Jednu z velkých příležitostí, kdy se na brankáře Kroupu řítil Szabó, dokázal gólman skvěle vyřešit. Tvrdé hity z obou stran nakonec nejvíce odnesl jeden z domácích hráčů, který narazil zády do mantinelu a z ledu nakonec naštěstí odjel za pomoci po svých. Tímto nešťastným momentem se tvrdost zase trochu uklidnila, ale najednou už na hokejkách obou celků nebyla vidět lehkost jako v předešlých minutách. Šance tak přicházely spíše po chybách obou obran, ale bez využití.

Poslední dějství začalo zbytečnými vyloučeními na obou stranách, za což trenéři své svěřence nepochválí. Nejprve se do dobré příležitosti dostával Pippal, ale neuspěl, a po následném souboji o puk odstřelil protihráči volně ležící hokejku. Podobně zbytečného prohřešku se na druhé straně dopustil Kreuz, který ji pro změnu soupeři z rukou vytrhl a zahodil. Ani jeden z těchto zákroků ale potrestán brankou nebyl. Čím víc se blížil závěr, tím byla na hostech znát větší nervozita a Prostějov měl více ze hry. Dalším faulem si tak musel soupeř pomoct. Jenže místo tlaku domácích přišla branka hostí. Burian poslal puk od modré směrem na branku a Drábek jej dokázal protečovat mimo dosah Kroupy – 1:2.

Že by návrat do vedení hosty uklidnil, se říct nedá. Naopak o chvíli později šli dokonce do tří po dalším přestupku. Přes minutu trvající přesilovku o dva hráče ale domácí nedokázali zhodnotit. Jen co oba tresty vypršely, se domácí dočkali další výhody. A ta už vyšla. Devět sekund před jejím koncem poslal puk z mezikruží Kasal a našel místo nad betonem – 2:2. Po vyrovnávací brance bylo na ledě jen jedno mužstvo. Domácí se hnali za rozhodujícím úderem a hosté měli potíže se vůbec dostat z obraného pásma. Tři a půl minuty před koncem tak přišla zasloužená vítězná branka. O ni se opět postaral Kasal, kterého střela od modré našla mezírku pod betony Padělka – 3:2. Místo závěrečného tlaku se Břeclav ještě nechala vyloučit a tlak si dokázala vytvořit až v posledních sekundách, kdy už však bylo pozdě. Prostějov se tak radoval ze zasloužené výhry nad lídrem a někteří z hostujících hráčů porážku jen těžko kousali a ulevili si i nepřístojným chováním po závěrečném hvizdu.

 

Regionální liga juniorů – skupina O umístění, pátek 21. ledna

SK Prostějov 1913 – HK Nový Jičín 2:4 (0:0, 1:2, 1:2)

Branky a nahrávky: 34. Fojt (Píchal, Tábor), 60. Fojt (Tománek, Petr) – 22. Berka (Chmel), 26. Berka (Holáň, Jakubů), 48. Berka (Jakubů), 53. Slovák (Zíková). Rozhodčí: Kašík – Doležel, Mojžíšek. Vyloučení: 5:4. Bez využití.Diváci: 45.

Sestava Prostějova: D. Kroupa – A. Černý, Š. Zatloukal, L. Fojt, O. Pokorný, L. Kubík, R. Pospíšil – D. Píchal, Š. Taršinský, E. Šindler, F. Petr, O. Tománek, P. Škorpíková, T. Tábor, M. Slabý. Trenér: M. Janeček.

Sestava Nového Jičína: A. Hřívová (D. Horák) – S. Kysučan, A. Zíková, V. Bezděk, D. Holáň, J. Mička – D. Chmel, J. Staněk, J. Kadur, A. Slovák, Š. Dobečka, Š. Jakubů, V. Berka. Trenér: M. Andrýsek.

 

Průběžná tabulka

#

Tým

Z

V

VP

PP

P

Skóre

B

1

SK H. Slavia Třebíč

25

22

1

2

0

141:33

70

2

HC Lvi Břeclav

25

16

2

1

6

123:81

53

3

HK Kroměříž

25

14

3

1

7

121:96

49

4

SK Prostějov 1913, spolek

25

7

0

2

16

83:116

23

5

HC Orli Znojmo – mládež, z.s.

25

7

1

0

17

76:129

20

6

HOKEJ Uherský Ostroh

25

6

0

1

18

64:124

19

 

Liga dorostu – skupina O postup, sobota 22. ledna

SK Prostějov 1913 – HC Lvi Břeclav 3:2 (0:1, 1:0, 2:1)

Branky a nahrávky: 25. Čermák (Pippal, Kasal), 54. Kasal (Mojžíšek), 57. Kasal (Pippal, Mojžíšek) – 10. Drábek (Szabó), 49. Drábek (Burian). Rozhodčí: Kašík – Doležel, Zedník. Vyloučení: 5:8, navíc Polzer (Břeclav) 10 minut osobní trest a trest do konce utkání. Využití: 1:0. V oslabení: 0:1. Diváci: 35.

Sestava Prostějova: D. Kroupa (D. Černý) – Š. Palánek, M. Dostál, T. Svoboda, R. Pospíšil, Z. Kasal, L. Kubík – V. Tsubera, V. Čermák, E. Šindler, O. Tománek, T. Marek, J. Hozman, O. Mojžíšek, N. Pippal, A. Pítr. Trenér: M. Půček.

Sestava Břeclavi: D. Padělek (O. Putin) – M. Polzer, K. Burian, L. Suchyňa, M. Kósa, P. Polýnek, L. Koubek – M. Huleja, H. Zálesňák, A. Marek, A. Szabó, A. Kreutz, K. Drábek, M. Baláž. Trenér: L. Hökl.