Těžké, zároveň však kvalitní. Takové obvykle bývají zápasy se Šumperkem. Minimálně v této sezóně, s Draky Prostějov vždy musel rozhodovat až po základní hrací době. Stalo se tak i tentokrát. Zatímco v předešlých dvou případech však Jestřábi vyhráli, tentokrát berou pouze bod. Lví podíl na šumperském úspěchu měl Petr Kratochvíl, který zaznamenal hattrick.

Utkání začalo pro Jestřáby nedobře. Už po minutě hry se nechal vyloučit Štefka. A za další minutu se měnilo skóre, když Vildumetz naznačil střelu, nakonec nahrál před bránu najíždějícímu Kratochvílovi, jenž tečoval puk do brány. I další pasáž hry patřila domácím. Kohúta vychytal Bláha, Spratek naštěstí pro Jestřáby v jasné šanci nemířil přesně. Malým intermezzem byla protiakce Švece. Nicméně na koni byl Šumperk. Vachutka z protiútoku netrefil, krátce nato, v 10. minutě, Spratek trefil tyč. Prostějovu následně pomohla se dostat do zápasu přesilovka, která byla navíc půl minuty dvojnásobná. Nicméně Švec ani Novák v dobrých střeleckých pozicích neuspěli. Jestřábi poté sami šli do čtyř, nicméně nejnebezpečnější akci měl paradoxně Jiránek. A po skončení oslabení taky Mrázek. Jestřábi začali vystrkovat drápky. Konec třetiny přinesl nepřesnou ránu Pěnčíka od modré. A taky dvě drobná zaváhání Mokryho, který ovšem puky od Beránka a Husáka nadvakrát dokázal chytit.

Druhá třetina předvedla úplně jiný obraz hry. Prostějov se zvedl a soupeře zcela vykolejil svou aktivitou. 22. minuta a Tomáš Jiránek se propletl kolem hrazení až na kruh, odkud zakončil přesně – 1:1. To 24. minuta přinesla zase akci Beránka. Zakombinoval s Krejčím, který předal před bránu Jáchymovi. A ten se nemýlil – 2:1 pro Jestřáby. Až 27. minuta přinesla v této periodě první šanci domácích. Bláha si však se zakončením svého bývalého spoluhráče Žálčíka věděl rady. Prostějov byl ale lepší, kombinoval, střílel, hrozil. Do šancí se dostávali například Kloz, Jiránek a Novák. Střelecký pokus z dobré pozice si připsal i Janeček. Mokry byl v permanenci. Další pokusy totiž přidali Havlík a taky Marek Račuk, jenže měl v cestě beton jak v podobě výstroje brankáře, tak brankáře samého. Ve 36. minutě se naopak mohl prosadit Kohút, špatného střídání ale nevyužil – kotouč zamířil mimo. A tak přišel trest. Hned nato nahodil Petr Krejčí a po dvou tečích puk skončil v bráně a Prostějov vedl 3:1. Šumperk ale ještě neřekl poslední slovo. Jestřábi špatně vystřídali, dostali dvě minuty a v početní výhodě si našel sraženou střelu z kruhu Kratochvíl – 3:2.

Kdo tušil v utkání drama, nabyl zklamán. I poslední část hry přinesla mnoho zajímavého. Zprvu to tak ale nevypadalo. Zajímavější možnosti si připsali jen Miloslav Jáchym a zejména Tomáš Vildumetz, který trefil dokonce břevno. Hrálo se ale spíše opatrně, čemuž odpovídal i počet vyloučených, až do konce základní hrací doby se nevylučovalo. I tak se ale občas objevila šance. Ve 46. minutě střílel Vachutka. Vyražený puk následně nedorazil Kindl, obránci u něj byli včas. Prostějov tou dobou byl hlavně zatažený, hrál o čas. A tak vyhazoval, komplikoval soupeři rozehrávku. A zejména bránil. Dlouho se mu to přitom dařilo. Navíc v 52. minutě po čase zahrozil i Prostějov, konkrétně Novákem a Rudovským. Jenže krátce nato Macuh nahrál přes šířku kluziště Furchovi a ten byl neomylný – 3:3. I zbytek třetiny patřil spíše Šumperku. Drtil však byl nepřesný a Šilhavého pokus srazil Bláha pryč. Šlo se tedy do prodloužení. V něm mohl brzy rozhodnout Rudovský, ale nepřehodil brankáře. Na druhé straně byl aktivní třeba Žálčík. Nicméně ani on neuspěl, rozhodnout tedy musely nájezdy. Ty vyzněly lépe pro Šumperk, za Jestřáby se prosadil jen Petr Mrázek, na druhé straně to byli Tomáš Vildumetz a Petr Kratochvíl, který rozhodujícím nájezdem dovršil hattrick. I třetí utkání sezóny proti Šumperku tak neskončilo rozhodnutím po 60 minutách hry. Poprvé jej však ovládl Šumperk.

Lukáš MAJER, asistent trenéra DRACI PARS ŠUMPERK: „Myslím, že to dnes byl takový nádech play-off. Dle mého na těch týmech nebylo znát, že měly pauzu po covidu a že měly výpadek ze zápasového tempa. První třetinu jsme byli jednoznačně lepším mužstvem. Byli jsme silní na kotouči a hráli jsme přesně to, o čem jsme věděli, že na Prostějov funguje. Na druhou stranu v závěru první třetiny tam měl Prostějov několik slibných šancí, kdy nás ale podržel Vojta Mokry. Postupem času Prostějov převzal iniciativu a ve druhé třetině nás jednoznačně přehrál. V poslední třetině bych řekl, že to byl už takový boj z naší strany, dobývání prostějovské hráze. Za pomocí diváků a nějaké té mentální síly jsme následně dokráčeli k zisku minimálně jednoho bodu a nesmírně si vážíme, že jsme to utkání dovedli v samostatných nájezdech do vítězného konce. V nastaveném čase jsme totiž už ztratili spoustu bodů.“

Aleš TOTTER, trenér LHK Jestřábi Prostějov: „Dnes to byl takový vabank hokej, přirovnal bych to k úrovni druhé ligy. Nicméně my bod bereme a samozřejmě gratulujeme domácím k zaslouženému druhému bodu. Ta úroveň zápasu dneska byla prostě špatná. Bylo vidět, že jsou týmy po karanténě. A kromě parádní divácké kulisy to dnes nesplňovalo téměř žádný parametr prvoligového hokeje. Na začátku jsme si museli nejprve zvyknout na tempo zápasu, protože jsme měli hodně hráčů nemocných. Ve druhé třetině jsme se pak zlepšili, ale stále tam byla spousta výkyvů. Nedokázali jsme hrát šedesát minut konstantně, takže dneska bod z venkovního ledu bereme. A myslím si, že po té vynucené pauze jsou dnes oba týmy spokojené.“

 

Chance liga, 42. kolo:

DRACI PARS Šumperk – LHK Jestřábi Prostějov – 4:3 po sn (1:0, 1:3, 1:0 – 0:0)

Branky a nahrávky: 2. P. Kratochvíl (Vildumetz, Drtil), 40. P. Kratochvíl (Vildumetz, D. Kindl), 55. A. Furch (Pěnčík, Macuh), rozh. náj. P. Kratochvíl – 22. Jiránek (Račuk, Husák), 24. Jáchym (Beránek, Krejčí), 37. Jelínek (Štefka, Krejčí). Rozhodčí: Wagner, Micka – Štofa, Maštalík. Vyloučení: 2:4. Využití: 2:0. Střely na bránu: 29:32. Počet diváků: 1000.

Sestavy:

DRACI PARS Šumperk: Mokry (Běhula) – Pěnčík, Drtil, Rutar, Hrachovský, Řezáč, Březák – P. Kratochvíl, D. Kindl, Žálčík – Vachutka, Vildumetz, Kohút – A. Furch, Macuh, Spratek – Antoníček, Šilhavý, Scheuter. Trenér: Janeček.

LHK Jestřábi Prostějov: Bláha (M. Altrichter) – Jáchym, A. Havlík, Krejčí, Vala, Husák, Koblížek – Beránek, Jáchym, Štefka – M. Novák, Kloz, Mrázek – Jiránek, Račuk, Rudovský – Švec, Janeček, Jelínek – Podlaha. Trenér: Totter.