V sobotním 45. kole Chance ligy chtěli Jestřábi před vlastním publikem napravit bodový nezdar v Jihlavě. Proti v průběžné tabulce třetímu Vsetínu je ale nečekalo nic snadného. Ve velmi atraktivním duelu plném šancí se ale domácí letka nedokázala ani jednou dostat do vedení. To se naopak hostům podařilo hned čtyřikrát. Jestřábi však našli pokaždé odpověď a muselo rozhodnout prodloužení. V něm bod navíc pro Vsetín zařídil šikovnou tečí Stach.

 Úvod střetnutí patřil jednoznačně Prostějovu, který vstoupil do utkání aktivně. První větší příležitost měl Beránek, ale na Gábu si nepřišel. Podruhé zahrozili domácí tečovanou ranou, která ale také skončila před brankářem hostů. Po pěti minutách se osmělil dopředu i Vsetín a dokázal otevřít skóre. Tvrdou střelu Buchty Bláha vyrazil přesně na hůl Bergera, který trefil odkrytou část branky – 0:1. Z vedení se ale hosté příliš dlouho neradovali. Fantastickým pasem našel Havlík rozjetého Beránka, který si v úniku dokázal poradit s brankářem provedenou kličkou – 1:1.

Vyrovnaný stav vydržel pouze osmnáct sekund. Po přihrávce Roba zůstal na chvíli osamocen mezi kruhy Pšurný a svou střelu ještě otřel o tyč domácí svatyně – 1:2. Po druhé brance hostů se aktivita opět vrátila na domácí hokejky. Ale na brankáře si nepřišla šikovná teč Nováka, ani pokus o otočku Račuka. Vyrovnání ale ještě v první třetině přišlo. V signalizované výhodě domácích se podle sudích dopustili hosté ještě jednoho faulu. Domácí tak měli kompletní dvě minuty výhodu pěti proti třem. Startu přesilovky předcházela dlouhá diskuse hostujícího klubu s výrokem sudích, ale nic se na tom neměnilo. Tuto výhodu dokázali Jestřábi využít. Po kombinaci se nemýlil Kloz – 2:2. Poslední minuty první části patřily hostům, kteří si také zahráli i první přesilovku. Do kabin se ale šlo za vyrovnaného stavu.

Kde zakončili hosté první část, nastartovali i druhé dějství. První situaci ještě dokázal Bláha nadvakrát vyřešit. Druhou hrubku v rozehrávce už ale využil Rob, který se neukvapil se zakončením a puk poslal do odkryté části branky – 2:3. Oba celky si pak v krátkém sledu vyzkoušely hru v oslabení i přesilovce a blíže ke skórování byl Prostějov. Ale z tlaku se neuchytila střela Račuka ani bomba Rudovského.

Srovnat se ale i potřetí domácím nakonec podařilo. Po tlaku v útočném pásmu napřáhl od modré Klimíček a jeho rána skončila až pod víkem. Brankář Gába měl pozici těžkou, protože před ním skvěle clonila hned dvojice domácích hráčů – 3:3. Vyrovnaný stav ale znovu vydržel jen chvíli. Tři minuty před druhou sirénou totiž využili hosté chybného střídání Jestřábů. Puk od Gáby protečoval Jonák a Rob si dokázal s Bláhou poradit bekhendovým blafákem – 3:4. Srovnat mohl Jáchym, ale jeho prudkou ránu skryl brankář. Na druhé straně měl na hokejce pátou branku Berger, ale přihrávku Klimka před odkrytou klec nedokázal využít.

Do třetí části vstoupil Prostějov podobně jako v jeho úvodu. Díky dobrému forčekingu si vynutil tlak a následnou přesilovku. Tu po čtyřiceti sekundách využil Rudovský. Jeho tvrdá rána od modré skončila až mezi betony Gáby – 4:4. Stejně jako u třetí branky na ní měli velký podíl dva clonící hráči před brankářem.

Po vyrovnávací brance se hra trochu oproti předešlému trendu změnila. Oba celky hrály více na jistotu s cílem neudělat chybu. Přesto se však zajímavé střelecké pokusy na obou stranách objevily. Zřejmě největší šanci měl necelé dvě minuty před koncem Račuk, který se dostal do úniku, ale na Gábu stejně jako v předchozích svých pokusech nevyzrál.

Utkání tak muselo rozhodnout prodloužení. Velkou šanci mohl mít opět Račuk, ale na přihrávku nedosáhl a místo toho se dopředu hnali hosté. Půček našel na modré Vlacha, který pobídl k teči Štacha, ten míč poslal přesně za záda bezmocného Bláhy – 4:5. Z divácky zajímavého duelu, kde Prostějov dokázal čtyřikrát srovnat skóre, se tak z bodu navíc nakonec radovali hosté.

HLASY TRENÉRŮ

Aleš TOTTER - LHK Jestřábi Prostějov:

„Byl to nadstandardní zápas v této soutěži. Myslím si, že lepší tým zde asi do konce soutěže nebude, se vší úctou k soupeřům, co jsou v tabulce před ním. Oba týmy chtěly hrát hokej. Je tam velká škoda nevyužitých šancí. Možná jsme si zasloužili více než jeden bod. Ale sport není někdy spravedlivý.“

Roman STANTIEN - VHK ROBE Vsetín:

„Věděli jsme, že nás čeká silný soupeř, který se proti nám umí extrémně vytáhnout. Celý zápas to i potvrzoval. Domácí hráli výborně v útočném pásmu, byli silní na puku, s čímž jsme ze začátku měli problém a špatně jsme bránili. Soupeř měl několik nebezpečných brejků, hodně nás podržel brankář Gába. Nám se prosadila první formace, Luboš Rob zaznamenal dva pěkné góly. Od druhé třetiny jsme už hráli víc disciplinovaně, hru jsme kontrolovali, ale nedokázali jsme odskočit na výraznější náskok a domácí vždy srovnali. Zápas byl těžký až do konce. V prodloužení po pěkné akci a povedené přihrávce Vlacha rozhodl Štach a získali jsme potřebné body.“ 

 

Chance liga - 45. kolo:

LHK Jestřábi Prostějov – VHK ROBE Vsetín 4:5 PP (2:2, 1:2, 1:0 – 0:1)

Branky a nahrávky: 6. Beránek (Havlík, Jáchym), 16. Kloz (Novák, Mrázek), 34. Klimíček (Novák, Švec), 43. Rudovský (Račuk, Jáchym) – 5. Berger (Buchta, Hryciow), 7. Pšurný (Rob, Jonák), 24. Rob, 38. Rob (Jonák, Gába), 62. Štach (Vlach, Půček). Střely na branku: 38:20. Rozhodčí: Pilný, Šudoma – Hanzlík, Kučera. Vyloučení: 2:4. Využití: 2:0. Diváků: 879.

sestava Prostějov: Bláha – Staněk, Klimíček, M. Jáchym, A. Havlík, Vala, Zajíc, Husák – Beránek, T. Jáchym, Rudovský – Novák, Kloz, Švec – Jiránek, Račuk, Mrázek – Štefka, Koblížek, Jelínek. Trenér: Aleš Totter.

sestava Vsetína: Gába – Jerofejevs, Ondračka, Štach, Říha, Jenáček, Hryciow, Buchta – Jonák, Pšurný, Rob – Berger, Kucharczyk, Klímek – Půček, Vlach, Gago – Pitule, Venkrbec, Hořanský. Trenér: Roman Stantien.