„Naše země nevzkvétá“ řekl kdysi v projevu tehdejší prezident Václav Havel. Přesně tahle slova – pokud „zemi“ nahradíme „hokejem“ ale sedí nyní. Hokej je v poslední době na ústupu. A s ním i česká hokejová reprezentace, což ukazují nejen výsledky, ale taky herní pojetí. Když se jednou, dvakrát neudělá úspěch, stane se. Stává se to i velmocem jako je Švédsko nebo Rusko. Ale opakovaně? 16 let čekáme na medaili z olympiády. 10 let z mistrovství světa. To už není náhoda.

Letošní olympiáda pak sestupný trend jen potvrdila. Naši hokejisté se ve všech zápasech nadřeli. Klíčovou nebyla ani tak porážka s Dánskem, i když v případě výhry bychom měli ve vyřazovacích bojích slabšího soupeře. Klíčové bylo to, že náš hokej nebyl efektivní. Přesilovky proti Rusům byly výjimkou. Jenže soky jsme přestříleli, a nic z toho. Jen statistické zápisy, bohužel ne v kolonkách, které by nás těšily zaplněné nejvíce. Tedy těch, kam se píší góly…

Výsledky reprezentace byly v aktuální sezóně a na olympiádě tuplem křiklavou ukázkou toho, kam až se národní sport číslo dvě (přiznejme prvenství fotbalu) dostal. Že už nedokážeme hrou a veskrze ani výsledky konkurovat špičce. Hovořilo se také o tom, že se na nás dotahují Švýcarsko i Německo. Nedotahují, dotáhly. V posledních pěti letech jsou tyto země – zejména Švýcarsko – úspěšnější než náš nároďák. Před patnácti lety by to bylo ještě nemyslitelné. Dnes? Realita.

Je ale na čase skončit s řečmi a začít něco dělat. Ne, za bídu v reprezentaci nemůže (jen) Pešán. Nebo Nedvěd, případně šéf svazu Král. Zde je zodpovědnost rozložená na mnoha místech. Problém se zdá být přímo v systému jako takovém. Dosud ale platilo, že se maximálně změnil trenér, něco se kosmeticky upravilo. A jelo se podle zažitých pořádků. Žádná viditelná změna, kromě založení „akademie“ v Litoměřicích, kde stejně vládnou zejména zkušení jako Válek, Dušek nebo Fin Sihvonen. Který z mladíků si zde vyhrál nebo vystřílel aspoň extraligu?

Teď je čas na činy. Protože jinak poraženecké věty typu „musíme si nalít čistého vína“ budeme slyšet po šampionátech, ale konaných v Polsku. Holt, Rusové, Lotyši ani Němci skupinu „B“ nepořádají…