Druhý venkovní duel ve dvou dnech čekal ve středu na hokejisty Prostějova. Jestřábi se po vydařené dohrávce v Benátkách nad Jizerou představili v rámci 48. kola na půdě Vrchlabí. Utkání dopadlo stejným výsledkem jako o den dříve, tentokrát však v neprospěch Jestřábů. Domácímu celku se skóre podařilo otočit ve druhé třetině a své vedení už nepustili.

Aktivněji do zápasu vstoupilo Vrchlabí a po třech minutách už mělo dvě příležitosti k otevření skóre. První pokus přišel po teči Kusého, ale Bláha dokázal situaci vyřešit stejně jako o minutu později při úniku Matýse. Následně se do prvních nebezpečných šancí dostal i Prostějov, ale nebezpečné situace zvládl brankář Klouček. Po deseti minutách přišla na řadu první branka. Nejprve se s pukem až před brankáře Bláhu dostal velmi aktivní Matýs, ale orazítkoval pouze horní tyč. Z následného protiútoku šli Jestřábi do vedení. Nejlepší střelec Prostějova Petr Mrázek si vzal puk ve středním pásmu a z pravého kruhu dokázal brankáře Kloučka překvapit – 0:1.

Po vstřelené brance se hosté dostali do tempa a přebírali iniciativu. V další šanci se objevil Mrázek, ale druhou branku zatím nepřidal. Pak ještě domácímu brankáři pomohla tyč. Na druhé straně měl největší šanci na srovnání Matýs, ale ani on neuspěl a do kabin tak mohli jít spokojenější hosté.

Sedmnáct sekund druhé třetiny domácím stačilo, aby srovnali stav. Kaut našel rozjetého Matýse, který svou čtvrtou šanci už dokázal využít a trefil přesně nad vyrážečku – 1:1. Po vyrovnávací brance se hrálo na obou stranách kluziště, ale bez výraznějších šancí. Do vedení mohl domácí dostat v 28. minutě Urban, který dostal příležitost trestného střílení po faulu Jelínka, jeho pokus mezi betony ale brankář Bláha přečetl. O chvíli později mohl skóre změnit Švec, ale na Kloučka nevyzrál. V 37. minutě se ale krátce po nevydařené přesilovka podařilo domácím skóre otočit. Mrňa našel prudkou přihrávkou Urbana, jemuž kotouč sice utekl, ale stihl ho ještě před Bláhou poslat bekhendem pod víko – 2:1. Do kabin mohli jít hosté s dvoubrankovým mankem, ale Bláha dokázal Zemanův únik.

Třetí část začali opět aktivně domácí a ve 42. minutě moc nescházelo Machačovi, který tečoval ránu Nedbala jen těsně mimo branku. O dvě minuty později se už domácí radovali. Chybu v rozehrávce Jestřábů dokázal využít Urban, který ještě poslal puk na zcela osamoceného Zemana, jenž neměl větší problém trefit odkrytou část branky – 3:1. Z dvoubrankového vedení se domácí neradovali dlouho. Po necelé půlminutě se podařilo snížit Mrázkovi, když využil přihrávku Havlíka – 3:2.

Rychlá odpověď dodala Prostějovu energii a Jestřábi se dokázali dostat do tlaku. Šanci Nováka zastavil Klouček a následně už Havlík téměř slavil, ale puk zastavila tyč. Poslední vážnou akci na srovnání zastavil Linhart a puk dokázal ze vzduchu odpálit. Co se z tlaku hostům nepovedlo zvládlo Vrchlabí. Mrňa podržel kotouč za brankou a našel přesně najíždějícího Machače, který pět minut před koncem dokázal prostřelit přesunujícího se Bláhu – 4:2. Jestřábi to ještě zkusili v šesti hráčích, ale brzy jim jejich tlak zastavil faul Staňka.

Po dvou vítězstvích v řadě a dvou vítězstvích nad tímto soupeřem přišla porážka, která znamená propad na sedmou příčku. Do konce základní části zbývají poslední tři kola. V sobotu zavítá do Prostějova jistý vítěz základní části z Litoměřic.

Branky a nahrávky: 21. Matýs (Kaut, Lytvynov), 37. P. Urban (Mrňa), 44. Zeman (T. Urban, Chalupa), 56. Machač (Mrňa, Kajínek) – 10. Mrázek (Račuk, Jáchym), 44. Mrázek (Havlík, Račuk). Rozhodčí: Wagner, Jaroš – Maštalíř, Juránek. Vyloučení: 3:3. Využití: 0:0. V oslabení: 0:0. Střely na branku: 23:27. Diváků: 723.

 

Sestavy:

HC Vrchlabí: Klouček – Linhart, Lytvynov, Kajínek, Kynčl, Voženílek, Nedbal, Oliva – Koffer, Kaut, Matýs – Machač, P. Urban, Mrňa – Pochobradský, Chrtek, Kusý – Chalupa, T. Urban, Zeman. Trenér: Tomáš Jirků.

LHK Jestřábi Prostějov: Bláha – Staněk, Klimíček, M. Jáchym, A. Havlík, Vala, Zajíc – P. Beránek, T. Jáchym, M. Švec – Jiránek, Rudovský, Martin Novák – Račuk, Mrázek, Štefka – T. Koblížek, Š. Jelínek. Trenér: Aleš Totter.

Hodnocení utkání

Tomáš Jirků, trenér HC Stadion Vrchlabí

„Dneska hodně cenné a důležité vítězství, ale myslím si, že zasloužené. Zase to bylo infarktové, kdy jsme si to zbytečně zkomplikovali, ale zaplať pánbůh to dopadlo pro nás dobře. Kdybychom proměnili šance, které jsme měli v první polovině utkání a soupeři odskočili, tak to mohlo být klidnější. Snažili jsme se na soupeře vletět. Věděli jsme, že mají na rozdíl od nás zápas v nohou a k tomu ještě cestování.“

Aleš Totter, trenér LHK Jestřábi Prostějov
Domácí hráli účelněji a dali góly v pravý čas. My jsme neodehráli celých 60 minut, měli jsme dobré i špatné momenty. Tabulka je vyrovnaná a bude se rozhodovat v posledních třech kolech, a tak by to mělo v té soutěži být. Domácím gratulujeme a jede se dál.