Základní část druhé nejvyšší hokejové soutěže má před sebou poslední dvě zastávky. Až ty rozhodnou o tom, kdo se podívá do play-off a kdo zůstane před jeho branami. Zatím zná Chance liga jen kvarteto postupujících přímo do čtvrtfinále a trojici sestupujících. Ve vyrovnaném středu tabulky se ale ještě mohou dít věci. Jak nakonec všechno dopadne, může hodně napovědět už pondělní 50. kolo, vše se ale rozhodne až v posledním jednapadesátém kole, které je na programu tuto středu 2. března. Kam doletí Jestřábi? Ve hře jsou všechny tři varianty: přímý postup, boj v předkole i předčasný konec sezóny. Tu teoretickou čtvrtou, pád do baráže si nechce nikdo ani připustit...

Pojďme si tedy připomenout, jak vypadá aktuální situace v rámci Chance ligy. Základní část už zná svého vítěze, kterým jsou Litoměřice. Jistotu postupu přímo do čtvrtfinále mají také hokejisté Vsetína, Třebíče a Jihlavy. Nejblíže ke druhé příčce má Vsetín, který má náskok na celky pod sebou čtyři, respektive pět bodů. Další dvě přímé vstupenky do čtvrtfinále ještě visí ve vzduchu. Nejlépe k nim má ale nakročeno dvojice Přerov, Sokolov, která má před pronásledovateli náskok, připravit je o ně může už spíše jen shoda náhod.

Jistota je také u trojice sestupujících. Chance ligu opustí Kadaň, Havířov a Benátky nad Jizerou. O dvojici celků do baráže se ale také teprve rozhodne. Pravděpodobně to budou dva kluby z trojice Ústí nad Labem, Poruba a Šumperk, které mají na kluby od sedmého Prostějova po jedenáctý Kolín mírnou ztrátu tří a čtyř bodů.

Nyní se už dostáváme ke skupině od sedmého do jedenáctého místa, v níž figurují i Jestřábi. Zde najdeme pět celků v rozmezí jediného bodu, které budou bojovat o čtyři místa v předkole play-off, ale ještě do toho můžou za určité konstelace promluvit i další tři celky v mírném skluzu. 

Kdo do play-off, kdo do baráže a komu skončí sezóna?

HC Zubr Přerov – 5. místo, 78 bodů

Arcirival Prostějova rozjel v únoru spanilou jízdu a během ní zapsal pouze jedinou porážku, právě od Prostějova. Díky deseti výhrám z posledních jedenácti duelů se ale vyhoupl ze druhé poloviny tabulky až na pátou příčku a k jistotě přímého postupu do čtvrtfinále mu stačí uhrát dva body, aby se nemusel spoléhat na ztráty celků pod sebou. Na programu má Přerov domácí duel s Frýdkem-Místkem a v posledním kole zajíždí do Benátek. Zde se tak dá předpokládat, že si první šestku Přerov pohlídá.

HC Baník Sokolov – 6. místo, 78 bodů

Stejný bodový zisk jako Přerov zatím připsali i hokejisté Sokolova. A stejně jako Přerovu jim stačí k jistotě uhrát dva body. Na rozdíl od dalších celků vyrovnaného středu má však k dispozici pouze jediný duel, a to dnešní na ledě Třebíče.

LHK Jestřábi Prostějov – 7. místo, 73 bodů

Zde se dostáváme k prostějovské letce, která má pětibodovou ztrátu na celky před sebou a pouhý bod náskoku na jedenácté místo znamenající konec sezóny. V případě dvou vítězství za plný počet bodů by Jestřábi mohli pomýšlet i na přímý postup, ale musela by se sejít řada věcí. Na svěřence kouče Tottera čeká duel na Slavii, tedy s přímým sousedem v tabulce, a v posledním kole přivítají na svém ledě Třebíč. Minimálně postup do předkola ale stále mají ve svých rukou.

HC Slavia Praha – 8. místo, 73 bodů

Jen kvůli horšímu skóre je dnešní soupeř Prostějova za ním. Jinak posbíral shodný počet bodů a pondělní vzájemný souboj hodně napoví o tom, kdo se jistotě předkola přiblíží. Na Slavii pak čeká v posledním kole duel na půdě Ústí nad Labem, které by mohlo hrát o příčku mimo baráž.

HC Stadion Vrchlabí – 9. místo, 72 bodů

Pouze o bod méně a už téměř bez možnosti přímého postupu budou hrát své poslední dva duely hráči Vrchlabí. Postup do předkola však mají také ve svých rukou a nemusí se ohlížet, pokud obě utkání zvládnou. Dnes je čeká domácí souboj s Havířovem, kterému už o nic nejde. V posledním kole změří síly na ledě přímého konkurenta z Frýdku-Místku.

HC Frýdek-Místek – 10. místo, 72 bodů

Rysi momentálně uzavírají postupující desítku. Pro jistotu jejího udržení potřebují dvakrát zvítězit. Postupu se však mohou dočkat i v případě jedné výhry i například dvou bodů, vše by pak záleželo na souhře dalších výsledků. Čekají na ně dva soupeři na dohled. Dnes Přerov a ve středu tabulkový soused z Vrchlabí.

SC Marimex Kolín – 11. místo, 72 bodů

Své si k postupu může říct také Kolín, který má stejně bodů jako dva celky před ním. Ale případný postup už nemá ve svých rukou. Hodně může napovědět už pondělní duel na ledě Valachů. V případě porážky by totiž mohli v posledním kole s Porubou hrát i pád do baráže.

HC RT Torax Poruba – 12. místo, 69 bodů

Poruba už to má v rámci postupové matematiky složitější. Ani dvě výhry v základní hrací době jí jistotu nedají a spíš než před sebe se musí dívat za sebe, protože od místa v baráži ji dělí náskok jediného bodu. Stále však mužstvo může promluvit do bojů na obou frontách. Dnes ho čeká domácí souboj s Benátkami. Ve středu Kolín.

HC Draci Šumperk – 13. místo, 68 bodů

Nyní na barážové příčce se nachází Šumperk, ale ještě by se mohl podívat i do play-off. K tomu by ale potřeboval nutně zvládnout oba zápasy za šest bodů a doufat v zaváhání celků před sebou. Dnes ho čeká Jihlava a ve středu domácí souboj se Vsetínem. Dá se očekávat, že Šumperk už to bude mít směrem k play-off hodně složité.

HC Slovan Ústí nad Labem – 14. místo, 68 bodů

Ústí je ve stejné situaci jako Šumperk a ve svých rukou nemá nic. Dnes ho čeká duel na půdě Litoměřic a ve středu se Slavií. Šance tak stále žije, ale už není příliš reálná.