Pondělní střetnutí čtvrtfinálové série mezi Prostějovem a Litoměřicemi přineslo parádní přestřelku. Hned během úvodní dvacetiminutovky lovili brankáři puk ze sítě hned šestkrát! Dramatické utkání se pak rozhodovalo až v závěrečných minutách, kdy Hanáckou euforii odstartoval kapitán Martin Novák. V sérii tak vedenou prostějovští hokejisté 2:1. Další zápas, který může být pro Prostějov rozhodující, je na programu hned zítra od 18:00 hodin.

 Hned úvodní minuty třetího čtvrtfinálového utkání byly hodně aktivní a ani na první branku se nemuselo dlouho čekat. V čase 3:46 skončila souhra Račuka s Jelínkem až zády gólman Krále, po dělovce druhého jmenovaného útočníka z pravého kruhu domácí stadion radoval – 1:0. Kališníci ale v čase 8:23 dokázali z rychlého brejku odpovědět. Válek rozehrál z levé strany obranného pásma na rozjetého Marka Berku, který se dostal přes domácí obranu a zavěsil přesně mezi lapačku a levý beton Ondřeje Bláhy – 1:1. Ve 12. minutě se hostující celek ujal vedení, když Josef Jícha nalezl odkryté místo v Bláhově brance a trestal – 1:2. V 16. minutě měli domácí hokejisté velkou příležitost k vyrovnání, když fauloval litoměřický kapitán, a rozhodčí tak nařídili trestné střílení. K tomu se postavil forward Šimon Jelínek, ale Tomáše Krále nepřekvapil a skóre se proto nezměnilo. V čase 16:48 byl na trestnou lavici odeslán Patrik Marcel za držení. Přesně o půl minuty později domácí hokejisté první početní výhodu využili. Jan Rudovský vypálil přesně a nekompromisně z kruhu do levého horního rohu Královy branky – 2:2! O necelou minutu se prostějovští fanoušci radovali znovu. Litoměřický hráč nedokázal zabránit Račukovi v rozehrávce z pravého kruhu. Jeho křižná přihrávka našla Jana Štefku, a ten nasměroval kotouč k pravé tyčce kališnické branky – 3:2. Ani třetím gólem Hanáci nekončili. Neskutečná jízd pokračovala dál, když se Jan Kloz  dostal přímo před Králem ujal se puku a střelou po ledě znovu dostal kotouč za záda litoměřického gólman – 4:2! Necelou půl minutu před koncem šli svěřenci trenéra Tottera poprvé do čtyř. Ale do prvního hvizdu se nic neměnilo.

Oslabení, které si hostující celek přenesl z první dvacetiminutovky domácí čtyřka společně s Bláhou ustála. Ve 25. minutě Litoměřice stáhly ztrátu na jedinou branku. Nenápadnou akci hostů zakončil z předbrankového prostoru Tomáš Křehlík – 4:3. V následujícím čase byly k vidění další přesilové hry.  Nejprve byli vyloučeni domácí hokejisté, a pak hosté, ani jeden z týmů však početní výhodu nevyužil. Naopak hostující celek v oslabení dokázal vyrovnat. Na začátku 28. minuty se tak opět potvrdilo pravidlo nedáš, dostaneš. Jestřábi tlačili v útočném pásmu a hodně kombinovali, po pochybení jednoho z domácích hokejistů na útočné modré čáře se však puku zmocnil Josef Jícha a ze samostatného úniku skóroval – 4:4. Ve 29. a 31. minutě měli domácí hned dvě výhody jednoho hráče v poli. Druhou přesilovku po dobré souhře ve 32. minutě využili. Od modré čáry pálil Husák, jehož střelu Král vyrazil před sebe. Po následné skrumáži se kotouč dostal na levý kruh k Janu Klozovi, který jej umístil do odkryté branky – 5:4. Následně se hra přesouvala ze strany na stranu. Ve 38. minutě domácí opět faulovali a hostující celek se tlačil před Bláhou k dalšímu vyrovnání, ale marně.

V úvodu závěrečné dvacetiminutovky jel Novák z levého křídla sám na Krále, ale ten si popojel z branky ven a vychytal hanáckého kapitána. V čase 41:48 šel na trestnou lavici prostějovský Krejčí za podrážení. Na konci 43. minuty Kališníci využili početní výhodu a bylo srovnáno. Kracíkovu střelu z kruhu dokázal ještě Bláha vyrazit, pouze však na hůl Lukáše Válka, který přesně střílel mezi vyrážečku a beton – 5:5. Ve stejném čase, co padlo gól, následovalo další vyloučení v domácích řadách, ale soupeř do trháku nešel. Oba celky se snažili urvat vedení v zápase a zároveň i v celé čtvrtfinálové sérii, ale žádná zásadní akce v brance neskončila. V 53. minutě k tomu měli blízko hostující hráči, když hráli už několikátou přesilovku v utkání. Před ní si však prostějovská lavička vzala oddechový čas a následné oslabení ubránila. V 57. minutě rozehrál zpoza Královy banky Kloz směrem na Mrázka. Ten ještě posunul kotouč na Martina Nováka, který strhl důležité vedení na stranu Hanáků – 6:5. Stadion to v posledních minutách zkusil ještě v šesti, ale Bláhu už nepřekonal. Po pondělním zápase tak Prostějov vede v sérii 2:1.

 

Aleš TOTTER – LHK Jestřábi Prostějov

„Drželi jsme se našeho plánu a všichni hráči to odehráli dobře. Vedení 2:1 však v takové sérii ještě nic neznamená. Počet zápasu už je pro nás kritický, uvidíme, jak se s tím popereme. Někteří hráči mají zdravotní problémy. Věřím ale, že se dáme dohromady, aby byli schopní nastoupit.“

Daniel Tvrzník – HC Stadion Litoměřice

nedostavil se

 

Chance liga mužů ČR 2021/2022 – čtvrtfinále 3. kolo

LHK Jestřábi Prostějov – HC Stadion Litoměřice

 6:5 (4:2, 1:2, 1:1)

Branky a nahrávky: 4. Š. Jelínek (Račuk), 18. Rudovský (Husák, Jiránek), 19. Štefka (Račuk, Klimíček), 19. J. Kloz (Martin Novák, Husák), 32. J. Kloz (Husák, Rudovský), 57. Martin Novák (Mrázek, Klimíček) – 9. Berka (Válek, R. Přikryl), 12. J. Jícha (Kracík, Martin Procházka), 25. Křehlík (Hauser, P. Marcel), 28. J. Jícha, 43. Válek (R. Přikryl, Kracík). Rozhodčí: Ondráček, Tvrdoň – Hanzlík, Blažek. Vyloučení: 7:5. Využití: 2:1. V oslabení: 0:1 Střely na branku: 21:33. Diváci: 1820. Stav série: 2:1.

Sestava Prostějova: Bláha – Husák, Klimíček, Vala, A. Havlík, Staněk, P. Krejčí – Jiránek, T. Jáchym, Rudovský – Martin Novák, J. Kloz, Mrázek – P. Beránek, T. Koblížek, M. Švec – Štefka, Račuk, Š. Jelínek – Podlaha. Trenér: Totter.

Sestava Litoměřic: Tomáš Král – P. Marcel, Ticháček, Výtisk, Černohorský, Jebavý, Martin Böhm – Válek, R. Přikryl, Berka – J. Jícha, Kracík, Martin Procházka – Křehlík, Rouha, Hauser – Smola, Daniel, Tlačil. Trenér: Bruk.