Senzace! Po devatenácti letech se Jestřábi probojovali do semifinále 1. ligy. V úterý totiž sehráli se Stadionem Litoměřice parádní bitvu plnou branek, ale taky emocionálních momentů či šarvátek. Nechybělo ani běsnění diváků. Dramatický duel, ve kterém Prostějov ztratil tříbrankové vedení, ale lépe psychicky zvládli právě Jestřábi. A v prodloužení rozhodl gól Tomáše Jáchyma, který posunul Hanáky dále ve vyřazovacích bojích. V nich může Prostějov narazit i na rivaly z Přerova…

Úvod zápasu vyšel Prostějovu skvěle. Už ve 4. minutě dostal Petr Mrázek puk na kruh a nemýlil se – 1:0. Další úder přišel při vyloučení Přikryla, kdy se dokázal prosadit tečí Martin Novák. A aby toho nebylo málo, tak ve 14. minutě zvýšil Jan Kloz střelou z kruhu v přesilové hře. Prostějov byl tou dobou na koni, všude dříve a Litoměřice nevěděly, kam dříve skočit. I ony si ale našly odpověď. Po pěkně sehrané akci ještě doklepnutím do prázdné branky stihl snížit chvíli před koncem první třetiny Jan Holý – 3:1. I tak ale nic nenasvědčovalo tomu, že by zápas měl být dramatem.

Přesně jím se ale stal. Jestřábi totiž vůbec nezvládli vstup do druhé třetiny. Stačilo 43 vteřin a Martin Procházka ujel obraně a snížil – 3:2. Děsivý vstup do třetiny navíc pokračoval. Za minutu se rovněž utrhl do akce Válek a vyrovnal. Jestřábi si vzali time-out, zprvu ale nepomohl. Naopak mohl skórovat Kracík a záhy poté se skutečně prosadil Válek – 3:4. Otočení zápasu při tříbrankovém náskoku soupeře se jen tak nevidí. Nebylo moc divu, že poté přenechal Ondřej Bláha místo Martinu Altrichterovi. I na něj čekalo hodně práce, nicméně nejprve ve 28. minutě se tečí prosadil Martin Novák a srovnal. Prostějov vyrovnání nakoplo a byl znovu lepší. Velkou šanci mohl mít třeba Jelínek, těsně ale na puk nedosáhl.

Třetí třetina rozhodně nebyl opatrný hokej se snahou neudělat chybu. Hrálo se dál nahoru, dolů, přeci jen alespoň zprvu měli navrch Jestřábi. Podpořil to navíc Tomáš Jáchym, kterému se podařila dorážka z kruhu a Jestřábi znovu vedli. Vypadalo to, že se bude opakovat pondělní scénář: tehdy rovněž po divokém průběhu krátce před koncem utkání Prostějov rozhodl a těsný náskok udržel. Nicméně, nestalo se. V 55. minutě nejprve neproměnil brejk Mrázek, následně ale Litoměřice zatlačily a doslova mačkaly Prostějov v jeho pásmu. A nakonec se dočkaly: V 59. minutě totiž dokázal z mezikruží do brány dostat puk Kracík. Po zbytek základní části ještě Jestřábi museli hodně bránit, nakonec se ale dokázali bez dalších problémů dostat do prodloužení. Během tří třetin byla k vidění i spousta sporných zákroků, stejně tak velký vztek diváků na rozhodčí za některá (ne)vylučování.

V něm už byli lepší Prostějované. V 63. minutě dali gól, ale podle rozhodčích až po odpískání. Nakonec to ale Jestřáby mrzet nemuselo. Hra se sice přelévala ze strany na stranu, více šancí ale přesto měli domácí. Nakonec se dočkali: sražený kotouč Jáchyma proklouzl do sítě litoměřického brankáře a hned začaly obrovské oslavy: na ledě i v hledišti. Hráči si pak užili hned dvě děkovačky a fotky s fanoušky. Aby ne, úkol byl splněn: Prostějov po 19 letech postoupil do semifinále 1. ligy.

Chance liga, play-off, čtvrtfinále – 4. zápas

Prostějov–Litoměřice 6:5 pr.
Branky a nahrávky: 4. Mrázek (Kloz, Havlík), 9. Novák (Klimíček, Račuk), 14. Kloz (Husák, T. Jáchym), 28. Novák (Račuk, Klimíček), 52. T. Jáchym (Havlík), 73. T. Jáchym (Klimíček) – 18. Válek (Holý, R. Přikryl), 21. M. Procházka (Kracík, Marcel), 22. Válek, 25. Hauser (Válek), 59. Kracík (Ticháček, Sihvonen). Rozhodčí: Jaroš, Horák – Maštalíř, Zídek. Vyloučení: 6:7. Využití: 3:1. Diváci: 1934. Třetiny: 3:1, 1:3, 1:1 – 1:0. Konečný stav série: 3:1

Sestavy:

PROSTĚJOV: Bláha (25. Altrichter) – Husák, Klimíček, Vala, Havlík, Staněk, P. Krejčí – Jiránek, T. Jáchym, Rudovský – M. Novák, Kloz, Mrázek – Štefka, Račuk, Jelínek – Podlaha, Koblížek, Janeček. Trenér: Totter.

LITOMĚŘICE: T. Král – P. Marcel, Černohorský, Výtisk, Ticháček, J. Holý, Bohm – M. Procházka, Kracík, O. Procházka – Rouha, Berka, Hauser – Válek, R. Přikryl, Jícha – Křehlík, Tlačil – Sihvonen. Trenér: David Bruk.