Po čtvrtku už prostějovští jestřábi ví, s kým zkříží hokejky ve čtvrtfinále Chance ligy. Vsetín ovládl svou sérii se Slávií Praha, pátý, rozhodující zápas, vyhrál v poměru 5:1. A postoupil. Jestřáby tak čeká (po Přerovu) nejatraktivnější možný soupeř. Vždyť Vsetín je zavedená značka s kvalitním hokejem, skvělou defenzívou, výbornými fanoušky, a navíc s bývalým kapitánem Prostějova Venkrbcem v sestavě. Vsetín je ke všemu jediný prvoligový celek, který se trvale nebojí mluvit o extraligových ambicích.

Jestřáby a jejich fanoušky každopádně čekají velice zajímavá utkání. Co ale od Vsetína čekat?

Vsetín měl mohutný závěr základní části. Tým trenéra Stantiena, který byl sám u zlaté éry vsetínského hokeje jako hráč, vyhrál z posledních sedmi zápasů šest. Celkově se mohl po základní části těšit ze třetí nejlepší obrany a druhého nejlepšího útoku. Tým měl zároveň velice vysokou úspěšnost střelby. Paradoxně ale jen velice slabou přesilovku. Formu si ale Vsetín přenesl i do play-off. Se Slavií se sice natrápil. Nicméně v sérii se Slavií narazil: po třech zápasech prohrával 1:2 a byl krok od vyřazení. Vsetínští ale zabrali, zbylé dva mače vyhráli a v tom posledním nenechali nic náhodě, když Slavii doslova rozstříleli.

Nyní se podívejme na tým Vsetína. V něm se nachází hned několik prvoligových hvězd, zmiňme třeba Luboše Roba, Romana Vlacha – někdejšího hráče Liberce, nebo Víta Jonáka. Výrazně ale bodově v základní části přispívali i David Březina nebo exprostějovský Jan Berger, který má pověst důrazného, bojovného hráče. Nejproduktivnějším hráčem byl v základní části Luboš Rob (25+30), který byl rovněž nejlepším střelcem týmu. Nejvíce asistencí nastřádal rovněž Rob následovaný Jonákem a Vlachem. Z obránců byl nejproduktivnější Lubomír Štach s Alexandrem Jerofejevsem, oba nasbírali 20 bodů. A teď pozor, kuriozita: v pobytu na ledě, tedy statistice +/- má v první desítce soutěže Vsetín hned šest zástupců… Podobná zajímavost je na straně brankářů: všichni čtyři se dostali přes 90 procent v úspěšnosti zákroků. Vyčnívá ale Jakub Málek, který měl po 32 zápasech úspěšnost 93,2 %. A patří tak k absolutní špičce soutěže.

Jaká je pak bilance Prostějova se Vsetínem? Nedobrá. Prostějov s ním ve všech třech vzájemných zápasech prohrál a vydoloval jen jeden bod za prohru v prodloužení. Celkové skóre je pak 8:14. Navíc, Jestřábům se nedařilo proti Vsetínu ani v play-off. Naposledy se v něm týmy setkaly v roce 2019 ve velké bitvě o semifinále. Sérii musel rozhodnout až sedmý zápas, který doma Valaši uhráli výsledkem 6:2. Za Prostějov se tehdy prosadili Hanták a Račuk.

 

Semifinále Prostějov – Vsetín, rozpis zápasů:

1. zápas, neděle 20. března, 17.00: Vsetín – Prostějov.

2. zápas, pondělí 21. března, 17.30: Vsetín – Prostějov.

3. zápas, čtvrtek 24. března, 18.00: Prostějov – Vsetín.

4. zápas, pátek 25. března, 18.00: Prostějov – Vsetín.

5. zápas, neděle 27. března, 17.00: Vsetín – Prostějov.

6. zápas, úterý 29. března, 18.00: Prostějov – Vsetín.

7. zápas, čtvrtek 31. března, 17.30: Vsetín – Prostějov.