S velice prořídlou sestavou vyráželi Prostějované v neděli do Vsetína. Cíl? Jednak zdravotně přežít utkání, zároveň případně zdramatizovat semifinále play-off Chance ligy. První cíl se jakž takž povedl, druhý naopak vůbec ne. Jestřábi už po patnácti minutách za stavu 0:6 střídali brankáře. A i když v prostřední části dvěma góly snížili, nebylo jim to nic platné. A sezóna pro ně končí.

Utkání začalo zostra. V 1. minutě se mohl prosadit Jáchym. Jenže střelou nad vyrážečku neuspěl a přišel záhy trest. Půlminutu nato totiž střílel od modré čáry Říha. A už poněkolikáté mu to v semifinále vyšlo – tentokrát otevřel skóre utkání. Neuplynula ani minuta a Prostějov prohrával 0:2. Smetana si ze druhé vlny najel na křižnou nahrávku Roba a překonal Bláhu. V téže minutě už to navíc bylo hned 0:3. Nedůslednost při obsazování potrestal David Březina, který se nemýlil z hranice kruhu. Tlak Vsetína přitom pokračoval. Vsetín neproměnil brejk, následně při vlastním oslabení ani přečíslení. Jestřábi byli pak sevřeni ve čtyřech ve svém pásmu – odolali však. V 9. minutě se mohlo skóre měnit na obou stranách, s dobrou střelou Švece si poradil brankář, krátce nato neuspěli s dorážkami Kucharczyk a Venkrbec. V 11. minutě už se ale Venkrbec prosadil, když si udělal prostor před brankou – 0:4. Na 0:5 zvýšil záhy poté z přečíslení Jan Berger a krátce nato již do prázdné brány střílel Adam Hořanský. To už bylo na Bláhu moc, přenechal tedy místo Martinu Altrichterovi. Neprůstřelnost mu vydržela dvě minuty, než se znovu prosadil Březina – nešťastně za něj bruslí puk srazil bránící hráč. Jestřábi hledali odpověď marně v přesilové hře, byť obránci hodně stříleli.

Druhá třetina začala tlakem Vsetína. Měl několik šancí, největší Jenáček. Ale neuspěl. Ve 24. minutě se v přesilovce málem prosadil Novák, Málek ale reagoval betony včas. Další minuty se odehrávaly ve vsetínském rytmu. Vyloženou šanci si ale domácí nevypracovali. Na druhou stranu už neměli důvod se tolik hnát do ofenzivy. Prostějov toho tak mohl využít. A využil. Ve 28. minutě si obešel hned tři hráče Kloz, střela z toho však nebyla. 31. minuta už však snížení přinesla. V přesilové hře se z předbrankového prostoru prosadil Martin Novák a korigoval na 1:7. Krátce nato navíc Prostějov snížil znovu. Ve hře čtyř na čtyři si dobře počínal Kloz, který se natlačil před soupeře a dokázal skórovat – 2:7. Prostějov byl v dané chvíli aktivnější, stříleli Štefka, Novák či Jelínek. Ale bez úspěchu. Na druhé straně mohl uspět střelou před obránce Venkrbec, ve 40. minutě ponechali Prostějovští před bránou Vlacha. Tomu ale Altrichter včas vypíchl kotouč.

I ve třetí třetině měl Vsetín chuť do útočení. Altrichter musel zakročit proti Půčkovi betonem, dále pak úspěšně napadali rozehrávku soupeře. Hodně aktivní byl ale také třeba Vala. A to i směrem dopředu. Třeba 47. minuta znamenala z jeho strany velké ohrožení pro Málka. Od té doby navíc Jestřábi byli více na puku. Ale nedařilo se jim tolik dostávat do šancí. V 50. minutě tak třeba znovu střílel Husák a další šance Jestřábů následovaly. Dobré měli třeba Štefka s Janečkem, útočení Prostějova navíc podpořila i přesilovka. V ní ale měl paradoxně největší šanci Berger. Snahy však z velké části utnul až přesilovkový gól Vsetína. V 57. minutě jej střelou z kruhu vsítil Rob – nechybělo přitom mnoho a Altrichter by puk měl. Po zbytek zápasu už byl na ledě jen jeden tým, do úniku se dostal Klímek, zakončoval i Jonák. Jestřábi zápas dohrávali ve čtyřech, skóre už se ale neměnilo. Prostějované se tak se sezónou 2021/2022 rozloučili výsledkem 2:8.

Hodnocení trenérů:

Roman STANTIEN - VHK Robe Vsetín: ¨

„Každý viděl první třetinu. První dvě střídání Málkič chytil dva čisté góly. Ještě tam měli jednu šanci. Potvrdil ale, že je chlap na svém místě. Potom jsme se do toho trochu opřeli a rozhodli během pár minut. A bylo po zápase. Co se týká celé série, vypadá to možná, že to bylo lehké, ale porazit nějaký tým čtyřikrát lehké určitě není. Myslím si, že jsme ukázali sílu, i čerství hráči ze střídačky hráli za zraněné velmi dobře. Tým hrál vcelku kompaktně i přesto, že Prostějov byl decimovaný, dost oslabený od začátku série a každý zápas se mu přičítala zranění. Bohužel je to sport. A každý má hranici odolnosti. Důležité je, že máme kádr tak široký, jak máme. A hráči z lavičky se do hry zapojili a splnili svou úlohu.“

Aleš TOTTER - LHK Jestřábi Prostějov:

„Přijeli jsme v sestavě, kdy někteří útočníci hráli na beku. A v útoku nastoupili hráči, kteří doposud nedostávali tolik prostoru. Start jsme ale nechytli a kluci jsou v takovém stavu, že trvá, než se dostanou do nějakého tempa. Ta první třetina byla hrůzostrašná, nikdo z hráčů ani členů realizačního týmu nezažil nic podobného. A už bychom nechtěli zažít pocit jako po první třetině. Pak jsme se trochu zvedli a dokázali jsme zbytek zápasu 2:1. Ale samozřejmě bylo to jen vyústění naší situace. Mrzí nás to, ale nic s tím nenaděláme.“

 

Chance liga ČR; semifinále play-off - 5. zápas:

HC Robe Vsetín – LHK Jestřábi Prostějov 8:2 (7:0, 0:2, 1:0)

Konečný stav série: 4:1

Branky a nahrávky: 2. Říha, 3. Smetana (Rob, Ondračka), 3. Březina (Gago, Vítek), 11. Venkrbec (Klímek, Ondračka), 12. Berger (Vlach, Hořanský), 15. Hořanský (Říha, Klímek), 17. Březina, 57. Rob (Jonák, Říha) – 31. Novák (Švec, Mrázek), 33. Kloz (Novák, Havlík). Rozhodčí: Čech, Tvrdoň – Kreuzer, Hnát. Vyloučení: 7:5. Využití: 1:1. Oslabení: 0:0. Počet diváků: 3900.

Sestava Vsetína: J. Málek  – SmetanaOndračkaŘíhaŠ. JenáčekHryciowJ. JenáčekVosátko – JonákVenkrbecRob – PůčekKucharczykKlímek – HořanskýBřezinaVítek – BergerVlachGago. Trenér: Roman Stantien.

sestava Prostějova: Bláha (15. Altrichter) – KoblížekHavlíkValaStaněkPodlaha –BeránekT. JáchymMrázek – NovákKloz (A), Švec – ŠtefkaJanečekJelínek. Trenér: Aleš Totter.

 

SEMIFINÁLE PLAY-OFF:

2. zápasy: Jihlava – Sokolov 6:5 pp (2:0, 2:2, 1:3 – 1:0). Branky: 6. Helt (M. Zadražil, Bilčík), 9. L. Mareš (V. Brož), 29. Skořepa (Čachotský, L. Mareš), 35. Kowalczyk (F. Seman, Kachyňa), 44. M. Zadražil (Čachotský, T. Havránek), 66. Kowalczyk (M. Zadražil, T. Harkabus) – 31. Tomi (Jurčík), 32. Vrhel (Tomi), 46. Bílek (Vracovský), 50. Tomi, 59. Hašek (Vracovský). Stav série: 2:0.

3. zápasy: Sokolov – Jihlava 0:6 (0:0, 0:4, 0:2). Branky: 22. Menšík (Kowalczyk), 24. F. Seman (Čachotský, L. Mareš), 24. Helt (Kowalczyk), 27. Kachyňa (Menšík, F. Seman), 42. T. Harkabus (F. Seman, Čachotský), 56. Menšík. Stav série: 0:3.

4. zápasy: Sokolov – Jihlava 4:2 (1:1, 2:0, 1:1). Branky: 6. Kverka (J. Pohl, D. Přibyl), 24. J. Konečný (D. Přibyl, Vrhel), 37. Prošek (T. Rohan, M. Sloboda), 60. M. Sloboda (T. Rohan) – 7. Helt (T. Harkabus), 52. Čachotský (Skořepa, Valenta). Stav série: 1:3.

5. zápasy: Jihlava – Sokolov 3:0 (2:0, 0:0, 1:0). Branky: 3. L. Mareš (Čachotský, Menšík), 9. Skořepa (T. Havránek, Kowalczyk), 59. Menšík. Konečný stav série: 4:1, Jihlava postupuje do finále Chance ligy.