Více než půl roku trvající boje na zimních stadionech jsou minulostí. Své zástupce ve všech mládežnických kategoriích vyslal do boje i SK 1913 Prostějov, jediný mládežnický oddíl ve městě. A hráči eskáčka se činili. Ač to nakonec v žádné ze soutěží na výrazný tabulkový úspěch nestačilo, rozhodně se nemají za co stydět. Nejlepší sezónu má za sebou bez diskuse dorost, který bojoval o naplnění svého cíle udržet se i po reorganizaci v lepší soutěži. I když se to nepodařilo, hráči udělali všechno, co bylo v jejich silách a mají být na co pyšní. Řada z nich už navíc poctivě sbírala zkušenosti i v juniorce. Dobře si vedli i žáci, kteří skončili v bojích o umístění, kde hráli prim.

 Juniorka v letošní sezóně nastupovala v regionální lize skupině 11 a kromě soupeřů ze své grupy nastupovala pravidelně i proti celkům skupiny 12 a po pětadvaceti odehraných zápasech obsadila předposlední pátou příčku se ziskem 23 bodů. Zbývající část ročníku tak svěřenci kouče Janečky odehráli ve skupině o umístění, kde se z dvanácti zápasů radovali čtyřikrát, což stačilo na páté místo ze sedmi celků.

Eskáčko nejvíce doplácelo na úzký kádr juniorky, který v případě zranění či zdravotní indispozice muselo pravidelně doplňovat hráči dorostu. V poslední fázi sezóny už pak i sami dorostenci dostávali stále více prostoru, aby se postupně otrkali do budoucí sezóny, kde už budou tvořit kostru mužstva. Rozhodně si nevedli špatně. I přes negativní bilanci nevypadalo skóre špatně, což ukazuje, že se nejednalo o žádného otloukánka v první ani druhé části.

DOROST

Dorostenci do soutěže vstupovali s jednoznačným cílem, se kterým se netajili, a tím bylo setrvání ve druhé nejvyšší soutěži i po reorganizaci, která přijde od příští sezóny. A prvotní cíl byl splněn bezezbytku, když svou základní skupinou prošli opravdu ve velkém stylu. Z možných 42 bodů jich získali hned 37, což znamenalo první místo a jednoznačný postup do nadstavbové části.

Zde na případný postup i udržení ve vyšší soutěži mohli pomýšlet jen tři nejlepší celky nadstavby a dorostencům eskáčka se to nezdařilo. Mohl za to především nevydařený start do této části, kde hned zkraje ztratili řadu bodů, a i přes následné zlepšení se už k nejlepším nepodařilo přiblížit. V konečné osmičlenné tabulce to tak stačilo na šestou příčku s bilancí 7 výher a 14 porážek. Mužstvo ale rozhodně ukázalo svůj potenciál a široký kádr, na kterém se rozhodně dá do budoucích stavět. Jeho čas jistě přijde.

STARŠÍ ŽÁCI

Žáci osmých a devátých tříd v letošním roce nastupovali v lize starších žáků, kde jim po základní části patřilo šesté místo z deseti účastníků s lehce kladnou bilancí. Na postup do nadstavbové části to ale nestačilo a skončili těsně za ní. V dalším pokračování se tak svěřenci kouče Šmejkala objevili ve skupině o umístění, kterou opanovali.

Z patnácti zápasů se hned jedenáctkrát radovali z výhry, dvakrát remizovali a dvakrát odešli bez bodů. V obou skupinách skončili s velmi pozitivním skóre (184:86 a 140:49). Ke konci ročníku už ale nastala i menší ztráta koncentrace a motivace, protože celky jako Uničov, Studénka a Krnov nebyly pro Prostějov v letošním ročníku soupeřem a opakující se vysoké výhry neposunovaly ani jednoho z účastníků. V příštím roce bude na žáky čekat soutěž podle ročníků.

MLADŠÍ ŽÁCI

V lize nastupovala hned dvě družstva eskáčka, která spolu nastupovala v lize mladších žáků i v následné skupině o umístění. V obou případech se dařilo lépe hlavnímu celku, který v lize mladších žáků obsadil za celky Nového Jičína a Olomouce třetí příčku. Rezervní mužstvo ale také ukázalo svou sílu. Předposlední příčka sice nevypadá nejlépe, ale hráči dokázali trápit i soupeře z první poloviny tabulky.

Ve skupině o umístění se pravidelně přeléval její lídr, role si měnilo A mužstvo Prostějova s Uničovem. Díky lepšímu finiši se z prvenství nakonec radoval Uničov v pětičlenné skupině o jediný bod před svěřenci koučů Smejkala s Musilem. Ve vyrovnané tabulce, kde se body pravidelně dělily, bodovala i rezerva, které to stačilo na konečné čtvrté místo se ziskem osmi bodů.