Až od začátku května se obvykle čekají velké změny v hokejových týmech. S koncem dubna totiž hráčům hromadně končí smlouvy. V některých týmech se ale už ukázalo, že v nich dojde k zemětřesení.

Hned dva prvoligové celky už oznámily řadu odchodů. Prvním je Slavia Praha, druhým pak Poruba. Slavia Praha se dostala do čtvrtfinále, v němž narazila na Vsetín, který ji porazil v pěti zápasech. Už nedávno Večerník oznámil, že v týmu končí třeba hráči jako Krejčí, Machač, Hovorka nebo brankář Michajlov. Koncem dubna přibyly další odchody. Se Slavií se rozloučil obránce Václav Veber (2+4), dále útočník Daniel Kružík (8+17) a také brankář Martin Holík, který ale odchytal jediný zápas. Suma sumárum tým přišel o 11 hráčů.

V Porubě ale také došlo k vlně odchodů. Z ostravského celku odešlo ještě o pět hráčů více. Nejvíce tým může bolet odchod velmi produktivního Markuse Korkiakoskiho nebo lídra obrany Šimona Szathmáryho. Odešla ale také brankářská dvojka Brízgala–Muštukovs nebo předsezónní posily Bitten s Gumanem. Poruba reagovala na neúspěch v podobě nepostoupení do vyřazovací části.